Борисов не вижда конфликт в здравеопазването

1878
Борисов не вижда конфликт в здравеопазването
Снимка: БГНЕС

В момента не съществува конфликт в здравеопазването, а страните трябва да провеждат повече разговори. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на археологическия парк Сандански, предаде репортер на Радио „Фокус’’ - Пирин . По думите му, в момента не се говори за пари и за някакви непреодолими пречки.

„Повече бягат от контрола, който искаме да наложим върху дейностите, защото помните, че преди година и половина преди изборите всички политически партии заявиха, че в здравеопазването отчетността не е добра“, каза Бойко Борисов. Той честити на всички здравни работници днешния им празник - Световния ден на здравето и Професионален празник на здравния работник. Бойко Борисов каза още, че трябва повече да се говори с тях и да им се разяснява, тъй като медицинските работници искат и по-добро възнаграждение, а това може да се случи като се спестява от източването на пари.

Личните лекари се обявиха против пръстовия идентификатор

След като Лекарският съюз е отхвърлил идеята да влизаме в болници, аптеки и при джипито с пръстов идентификатор, то тази мярка не трябв...

„При предишния мандат бяхме оставили Военно-медицинска академия без задължения, а само за година и половина станаха 120 млн. лв. задължения. В настоящия момент нещата вървят добре и задълженията там са под 20 млн. лева“, допълни той.

По думите му, с реформите се цели, при отиването на пациента, да се идентифицира и да се лекува. Премиерът Бойко Борисов направи съпоставка на идентифицирането на пациентите в лечебните заведения с промените, които настъпиха в българския парламент. „Тогава всички слушахме народните представители, които гласуваха с чужди карти, в момента, в който се сложи този идентификатор изведнъж цялата измама с карти приключи“, коментира той. По думите му, всеки орган трябва да има съответната отчетност, както той го прави в Министерски съвет, защото крайно време е обществото да задава въпроси дали се източва здравеопазването.

„Миналата година Здравната каса я финансирахме с над 450 млн. и усетиха ли хората с половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не. Ако проблемът на лекарите е идентификаторът, това не е проблем на здравеопазването. От тук нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да обясни всяко свое действие и всяка своя наредба, защото това е специфична лекарска дейност“, каза Бойко Борисов.

По думите му, ако беше лесна реформата, Радан Кънев все още щеше да е в управлението и да подкрепя своя министър.

До края на годината влиза в сила персоналният електронен код

До края на тази година трябва да влезе в сила персоналният електронен код за всеки българин. Така ще заработи и цялата нова здравна си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com