"Димната" забрана остава

8904
"Димната" забрана остава

Министерство на здравеопазването в никакъв случай не планира преразглеждане на Закона за здравето по отношение на забраната за тютюнопушене.

Това обяви на пресконференция днес министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в отговор на призивите на бизнеса промяната да бъде преразгледана, предадоха БГНЕС и Фокус.

Заради цигарите – 50% спад в оборота на заведенията

След тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места спадът на оборотите на заведенията и ресторантите достигна 50 % и то през...

Това е европейска стъпка, която направихме и не следва да се връщаме назад, подчерта министърът.

Припомняме, че браншови организации, собственици на заведения и граждански сдружения поискаха в понеделник преразглеждане на закона, с мотива, че рестрикцията носи сериозни финансови щети на бизнеса им.

Забраната почти не се усети лятото, но в началото на есента вече дава своето отражение - по-малко клиенти, ниски обороти и работа на ръба на оцеляването, жалват се от бранша.

Собствениците настояват за връщане на предишните ограничения за пушенето. Те призовават управляващите да изготвят икономическа оценка на забраната, да я премахнат и да предвидят данъчни бонуси, за тези, които решат доброволно да я спазват.

 Атанасова обаче остава непреклонна пред техните искания.

Готвят амнистия за пушачите

Депутати готвят амнистия за пушачите. Народни избраници от ГЕРБ обмислят предложение да се върне старото положение за тютюнопушене на ...

Глоби за 19 700 лв. са били издадени за нарушаване на забраната за тютюнопушене в периода 1 юни – 27 септември 2012 г., съобщи още министърът.

Подробности по темата четете в Expert.bg.

Редактор: М. Дачева

 

 

Българските тийнейджърки втори по пушене в Европа

"Юношите в България между 15 и 16 годишна възраст са на четвърто място сред 36 страни по тютюнопушене. Момичетата са на второ място с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com