Доц. Ангел Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 вече започна

12553
Доц. Ангел Кунчев: Четвъртата вълна на COVID-19 вече започна
Снимка: БГНЕС

„Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но е факт, че миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500”. Това заяви доцент Ангел Кунчев.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден. „Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по- малко можем да се похвалим с някакви успехи. За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, коментира той.

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той коментира: „От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много уморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”.

Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, спокойното време свърши

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев. Сега е момен...

„Бих препоръчал нови и тежки ограничения само като крайна мярка, защото натрупаната умора и желание за нормален живот са много силни. Ако обаче кривата е твърде стръмна, ако имаме 3000-4000 заразени на ден, това не е невъзможно да се случи. Всичко зависи от обстановката”, посочи още Кунчев по Нова Телевизия.

„Ваксината с две дози пази в огромна степен този, който си я е направил. Всички данни за смъртност и тежко протичане показват, че тя работи и то много добре. 95-96% от хората в интензивни отделения са неваксинирани”, каза още той. И добави, че въпреки факта, че ваксината в пъти намалява възможността да се заразим и да носим вируса, възможността за заразяване не може да се изключи.

На въпрос дали е необходимо поставяне на трета доза ваксина на първите ваксинирани, Ангел Кунчев отговори: „Мисля, че това ще се случи наесен, то обаче трябва да се случи след разрешение от Европейската агенция по лекарства и промяна на кратката характеристика на ваксините. Надявам се най-вече това да се случи с нови ъпдейтвани ваксини, които са съобразени с новите варианти. Заложено е в договорите на България с производителите това да се случи през 2022 и 2023 г.”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com