X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Фирма на Домусчиев се похвали, че Ивермектин работи срещу коронавируса

10530
Фирма на Домусчиев се похвали, че Ивермектин работи срещу коронавируса
Снимка: iStock/Guliver
Ивермектинът блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му, което в условия на разрастваща се пандемия ни даде основание ивермектинът да бъде включен в контролирано клинично проучване. Това съобщават за 24 часа от Хювефарма ЕООД относно изследванията на препарата Хювемек® (ивермектин).

Компанията коментира официално темата след като отказа да говори пред Actualno.com с мотива, че не можело да говори преди официалната регистрация на препарата. В сегашното съобщение обаче не се обявява такава, а намерение за по-мащабно клинично проучване.

Домусчиев може да не казва на държавата поне още няколко месеца дали "Ивермектин" работи срещу коронавируса

38% от възложителите/спонсорите не са докладвали резултатите от приключили клинични изпитвания (бел. ред. - на медицински препарати) в ...

"В периода май-октомври 2020 година проведохме в България първото в Европейския съюз многоцентрово, рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано Фаза 2 клинично изпитване на ивермектин при пациенти с КОВИД-19. Клиничното проучване беше планирано веднага след първите съобщения за установен in-vitro ефект на ивермектина срещу вируса SARS-COV-2 през април 2020 г.

Изпитваният продукт, произведен от Хювефарма, беше Хювемек® - таблети съдържащи 3 мг ивермектин. Клиничното изследване бе проведено в 12 лечебни заведения – едни от водещите центрове в лечението на пациенти с КОВИД-19 (бел. ред. - по информация на Actualno.com то е било прекратено предварително в 3 от лечебните заведения, включително в клиниката по вътрешни болести на "Пирогов". В интервю пред "Капитал" началникът ѝ доктор Петър Атансов обясни, че проучването е спряно заради наплив от пациенти с тежко прекарване на COVID-19 и след експертен съвет е взето решение да лечението им да се съсредоточи в утвърдени вече протоколи, а не с експериментално лекарство. Лекарят намекна и, че не е съгласен с всички параметри на проучването - дизайнът на изследването е на "Хювефарма"). Изследването се проведе съгласно одобрения от Изпълнителната агенция по лекарствата протокол и в съотвествие с изискванията за клинични изпитвания в ЕС и действащите национални разпоредби.

Според "Хювефарма", в рамките на клиничното проучване приемът на Хювемек® беше започван веднага след преминати скринингови процедури, включващи положителен PCR тест и начало на симптоматиката не повече от 7 дни преди започване на терапията. Пациентите са лекувани в болнична обстановка и под надзор на лекари-специалисти. Прилаганата дозировка е била 400 мкг/кг ивермектин / респ. плацебо на ден в три поредни дни. Общо 100 пациенти са включени в изследването и рандомизирани поравно в двете рамена – Хювемек® или плацебо. Това значи, че изборът дали се взема "Ивермектин" или плацебо се прави от компютър, като нито пациентът, нито лекарят знаят какво точно се дава. А предварителната заявка за изследването беше за 120 пациенти.

Вече са известни и основните резултати от проведеното клинично проучване. "Наблюдава се ускорено изчистване на вируса (отчетено с RT-PCR тестове) на 3-ия и 4-ия ден след началото на приема на Хювемек®. Този сравнително ранен ефект ще бъде взет предвид при планиране на последващите проучвания. Друг основен резултат от приема на Хювемек® е значителното подобрение на клиничното състояние на пациента, измерено чрез скалата на Световната здравна организация (СЗО), разработена за стандартизирана оценка на състоянието при заболяване от КОВИД-19 (WHO 9-category ordinal scale), като разликата между групата с прием на Хювемек® и тaзи с прием на плацебо показва статистическа достоверност в полза на групата с Хювемек®.

Държи ли Домусчиев действащо лекарство срещу коронавируса?

Темата COVID-19 или новия коронавирус превзе живота ни от вече една година насам. Към момента има широк консенсус, че ваксинацията срещ...

Едни от най интересните резултати, свързани с приема на Хювемек® са подтискането и нормализирането на важни биомаркери на възпалението, които се приемат към настоящия момент за ключови индикатори на патологичните процеси, свързани с развитието на КОВИД-19, като D-Dimer и C - Reactive Protein (CRP). Този позитивен ефект на Хювемек® се установява още на 3-ия ден след приема на продукта и продължава да се наблюдава при значителна част от пациентите на терапия с продукта. Силно завишените показания на D-Dimer се считат за основен индикатор за тежко протичане на заболяването. Нормализирането на този показател е потенциален индикатор за намаляване на формирането на микротромби в съдовата система (не само в белия дроб) и вероятно ограничаване на развитието на тежките, животозастрашаващи стадии на болестта. Този ефект предстои да бъде изследван в последващи проучвания. За периода на изпитването няма наблюдавани сериозни нежелани събития, така както са дефинирани по протокол. Анализът на безопасността на тествания продукт Хювемек® в изпитаната доза сравнен с плацебото не показва нежелани реакции, които потенциално да се дължат на ивермектина.

В хода на провеждане на клиничното проучване са установени нови факти, свързани с ползите от приложението на ивермектин при лекуване на пациенти с КОВИД-19, в резултат на които Хювефарма ЕООД е подала международни заявки за патент. Тези данни ще бъдат публикувани след приключване на процедурата. Екипът на Хювефарма ЕООД счита, че проведеното клинично проучване с продукта Хювемек® за лечение на пациенти с КОВИД-19 показва обещаващи резултати и дава основание направените до момента значителни инвестиции на собствени средства за разработка и клинични проучвания да бъдат продължени. Компанията планира да обсъди с регулаторните органи различните варианти, включително възможността за стартиране на по-мащабно Фаза 3 клинично проучване. Отчитайки необходимостта от бързото разработване на лекарствен продукт за лечение на КОВИД-19, Хювефарма е в контакти и оказва съдействие на международен консорциум от изследователи, който си е поставил за цел да обедини резултатите от повече от 60 клинични изследвания провеждани по света за използването на ивермектин за лечение на КОВИД и да ги представи пред Световната Здравна Организация (WHO) с цел включване на ивермектин в списъка на препоръчаните терапии за лечение на КОВИД-19".

Очаква се клиничният доклад от изследването да бъде приключен от ангажираните експерти и внесен в ИАЛ през февруари 2021 г. Предстои данните от проучването на Хювефарма ЕООД да бъдат публикувани в международно признато научно издание.

Още: Домусчиев може да не казва на държавата поне още няколко месеца дали "Ивермектин" работи срещу коронавируса

Ивермектин - панацея срещу коронавирус? (ВИДЕО)

През лятото на 2020 година бившият здравен министър Кирил Ананиев обяви, че започва клинично изпитание на "Ивермектин" като препарат за...

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com