Държи ли Домусчиев действащо лекарство срещу коронавируса?

25957
Държи ли Домусчиев действащо лекарство срещу коронавируса?
Снимка: Getty Images/Guliver

Темата COVID-19 или новия коронавирус превзе живота ни от вече една година насам. Към момента има широк консенсус, че ваксинацията срещу SARS-CoV-2 е най-ефективният начин да бъде сложен край на пандемията.

Вече бяха одобрени няколко ваксини срещу коронавируса, като все още има такива като руската "Спутник V" или китайска ваксина, които имат одобрение главно извън Европа. Но не е тайна, че разработките за ваксини са десетки, даже стотици.

В същото време все още няма лекарство, което да бъде специфично прилагано за лечение на COVID-19. Лечението на болестта се извършва по специални протоколи, които включват различни медикаменти и много зависи в каква фаза е болестта за прилагането на един или друг медикамент. Дори одобреният специално за лечение на COVID-19 от Световната здравна организация (СЗО) "Ремдесивир" не помага във всички фази на болестта.

В края на миналата година Actualno.com обърна повече внимание на един съществуващ от десетилетия препарат – "Ивермектин". Това е активната съставка на редица лекарства, като в България "Ивермектин" е разрешен за търговска употреба единствено под формата на крем (Soolantra 10 mg/g крем, който е за локално приложение и се използва при розацея, помага и при въшки).

Още в началото на юли 2020 г. тогавашният здравен министър Кирил Ананиев и настоящият председател на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов съобщиха, че в България тече клинично проучване в няколко болници на препарат с активна съставка "Ивермектин" като възможен медицински отговор на COVID-19. Само че и досега няма никаква информация какво стана с това проучване – защо?

Actualno.com започна разследване и след няколко седмици на събиране на информация картината вече е по-ясна. Възложител на клиничното проучване не е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, а "Хювефарма" ЕООД. Собственик на фирмата е Кирил Домусчиев, а препаратът, който се проучва в рамките на клиничното изпитание, е с името HUVE-19!

Според получен от здравното ни министерство (МЗ) официален отговор, планираният период на продължителност на клиничното изпитване съгласно подадената документация по разрешаване на изпитването е 3 месеца. В ИАЛ е подадено уведомление за първи включен пациент по изпитването в център Втора МБАЛ-София на 19.05.2020 г.

"В тази връзка клиничното изпитване следва да е приключило, за което Изпълнителната агенция по лекарствата все още не е уведомена официално", гласи дословно казаното от МЗ пред Actualno.com, а отговорът е даден на 06.01.2021 година.

Потърсихме "Хювефарма" с поредица от въпроси относно клиничното проучване, сред които най-важните бяха следните:

- Кога беше проведено това клинично проучване и какво показаха резултатите?

- Може ли "Ивермектин" да замени ваксините като превенция срещу коронавирус?

- Защо не предоставяте информация относно крайните резултати от националното проучване на болниците, които са участвали в него? В писмен отговор от нас една от участвалите болници (Втора МБАЛ-София) казаха, че "нямат данни".

- Какво наложи това проучване и на каква стойност беше то?

- Има ли финансов интерес, наложил това проучване?

Здравният министър набляга на ваксините, а за лекарство срещу коронавируса е предпазлив

Ще искам от фирмите-производители на ваксина срещу коронавирус да отговорят на въпросите на хората. Ще направим информационна кампания,...

- Планира ли се официална регистрация на "Ивермектин" на територията на страната?

Отговорът на "Хювефарма" е лаконичен: "Във връзка с установената политика на фирма Хювефарма не можем да предоставяме информация до приключване на официалната регистрация на препарата".

Още по-интересното е, че МЗ също не даде конкретен отговор на следните въпроси, зададени от Actualno.com:

1. Възложителят т.е. HUVEPHARMA ЕООД, задължен ли е да предаде всички документи по клиничното изпитване - описания, анализи и резултати, на здравното министерство и/или на друга държавна институция на Република България? Ако е задължен, какъв е крайният срок?

Лекарство, което бие ефекта на ваксините срещу коронавируса - мълчи ли се?

Още от самото начало на пандемията COVID-19, когато стана кристално ясно, че не се намира бързо едно лекарство срещу проклетия нов коро...

2. Когато клиничното изпитване завърши, какво следва при вариант, че "Ивермектин" демонстрира положителни резултати при лечение на коронавирус съгласно заложения от възложителя HUVEPHARMA ЕООД дизайн на проучването?

Спекулации

Дотук са фактите – оттук насетне, засега, можем само да гадаем какви са отговорите по следните въпроси. Най-важният – какъв е ефектът на "Ивермектин"? Напълно възможно е да бъде позитивен, след като от "Хювефарма" казват, че няма да предоставят информация до приключване на официалната регистрация на препарата – т.е., може да се извади заключение, че върви процедура по регистрация. Кой би регистрирал нещо, което не работи?

Допълнително основание да се вярва, че явно има ефект от проучването, е публикация от 24 декември, 2020 година - т.е. точно на Бъдни вечер. Тогава Нова телевизия публикува новина на сайта си, с източник агенция "Блиц", че през януари ИАЛ ще даде разрешение на "Хювефарма" да пусне своето лекарство с активна съставка "Ивермектин" още през януари 2021 година. Към днешна дата Нова телевизия все още е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Въпроси повдига и реакцията на една от общо 12 участвали в изпитанието болници – Втора МБАЛ София. От болницата официално признават, че са се включили в изпитанието, но същевременно казват следното: "Нямаме данни относно крайния резултат от националното проучване". Добавят и, че "не прилагат "Ивермектин" за лечение на свои пациенти".

Проф. Георги Момеков предпочита конвенционални ваксини и за коронавируса

Ние говорим малко за нероден Петко – така фармакологът проф. Георги Момеков коментира темата с ваксините. Гаранция за нищо няма, ...

Същевременно, в седмицата преди коледните празници на 2020 година, проф. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник, потвърди пред Actualno.com, че "Ивермектин" е вече част от протокола за лечение на пациенти с коронавирус в Ковид-отделение на Сити Клиник в базата им в кв. "Младост". Проф. Петров уточни, че препаратът се използва като част от комплексно лечение, а не е за единична терапия т.е. не се лекуват пациенти само с него.

"Рано е да се каже още, но когато се прилага в първите няколко дни от началото на симптоматиката, нашето първоначално впечатление е, че значително по-бързо се потискат симптомите, по-леко протича заболяването и по-рядко се налага да се прибягва до интензивна кислородотерапия, включително и до интубация", каза още професорът. Самият той заяви, че го пие профилактично, с цел превенция срещу зараза с COVID-19 – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

В САЩ вече има болничен протокол за употреба на "Ивермектин", но той не е признат на национално ниво и няма препоръка на Американската агенция по лекарствата и храните за въвеждане на препарата като средство срещу COVID-19 – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Дали "Ивермектин" ще се окаже мощно оръжие срещу COVID-19 и ако изобщо е някакво оръжие, какво точно ще е – за лечение, за превенция, или за двете? Дали ще е просто ново лекарство към вече съществуващи протоколи или би могло да се ползва само то конкретно срещу COVID-19? В какви фази на болестта би могло да се ползва и какъв ефект съответно да се очаква? Категорични отговори още няма и ще трябва да почакаме най-малкото, за да разберем какво сочат резултатите от националното клинично проучване с възложител "Хювефарма".

Д-р Чавдар Ботев за коронавируса: За съжаление, пациентите в много отношения са много по-напред от лекарите

Промените в протоколите за лечение на коронавирус са много бързи. Сега дойде новият период на "Ивермектин"-а, антителата и терапевтични...

Автори: Габриела Андреева и Ивайло Ачев

Още по темата:

ВИДЕО: Ивермектин - панацея срещу коронавирус?

ВИДЕО: Успешно лекарство срещу коронавируса – американски топ лекар говори емоционално пред Сената в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com