Множество без сертификат за преболедуване на COVID-19 заради неуредици

11497
Множество без сертификат за преболедуване на COVID-19 заради неуредици
Снимка: iStock

Хиляди български граждани не могат да получат цифров COVID сертификат на Европейския съюз (ЕС) за преболедуване, въпреки че са изкарали коронавирус и би следвало да имат такава възможност, съобщава СЕГА. Част от тези проблеми идват от особеностите в управлението на кризата у нас, а други се дължат на противоречия в изискванията. 100 000 българи не могат да получат сертификат, защото при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест, сигнализира вчера омбудсманът Диана Ковачева, получила много жалби от граждани по казуса. Въпреки, че те са били надлежно регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат.

Според заповед на здравния министър такъв сертификат се издава само ако болестта е установена с положителен PCR и са минали между 15 и 180 дни от първия положителен PCR-тест. Заповедта е в унисон с европейския регламент, който въпреки че поставя акцента на достъпността на тестовете, все пак изисква NAAT тестове за сертификата за преболедували. Такъв вид тест е PCR-тестът. У нас обаче, а и в много европейски страни, официално за потвърдени случаи на COVID-19 се смятат и доказаните с антигенни тестове. Тези тестове бяха признати в края на миналата година в България и са в масова употреба, защото са бързи и евтини. Те се признават и по границите ни по силата на националните правила, каквито всяка държава има право да въведе. У нас може да се влиза с антигенен тест, доказващ преминало заболяване, като се признават тестове на 16 производителя, според друга заповед на здравния министър.

Адвокат: Създават се условия за дискриминация с COVID сертификата за преболедували

Адвокатка написа до здравния министър д-р Стойчо Кацаров писмо за пропуски в заповедта, с която се утвърждава редът за издаване на серт...

"Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо", категорична е омбудсманът. Тя призовава въпросът да се постави на европейско равнище, като освен до нашия министър е писала и до европейския омбудсман и до еврокомисари.

Проблеми имат и други групи хора, сблъскали се с COVID-19. Тези, които се заразиха по стихийните опашки за ваксини след получаване на първа доза, сега не могат да си извадят ваксинационен сертификат. Тук проблемът е, че при такова боледуване, втората доза трябва да се отложи до спадане на нивото антитела в организма. В същата ситуация са и хора, които са получили препоръка да направят само една доза заради скорошно боледуване. За такива случаи има втори вид сертификат - за незавършена ваксинация. Такъв бе утвърден поради очакването някои държави да признават и една доза в определени случаи.

Този сертификат у нас е достъпен само за ваксинирани с първа доза след 1-ви юни. За тези с по-стара първа доза важи изискването да приключат целия курс на ваксинация, за да изтеглят своя сертификат.Ковачева опитва да предизвика дебат и за другия голям проблем на много хора, прекарали COVID-19 без официално признат тест. Част от тях и в момента са защитени от заразата благодарение на придобития след боледуването имунитет, но не могат да докажат това. Причината е, че в ЕС почти никой не признава тестове за антитела. Многократно и наши, и европейски официални представители са обяснявали, че при тестовете за антитела има твърде голям диапазон от видове, критерии и пр., поради което не може да се изготви обща политика.

Според българския омбудсман това сериозно нарушава правата на десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но доказано е изградила имунитет. Тези хора, както стана дума по-горе, не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на високото количество антитела като противопоказание за поставяне на ваксина.

ЕП окончателно се съгласи за цифровия сертификат на ЕС за COVID

Евродепутатите днес приключиха работата по пакета за цифров сертификат на ЕС за COVID, целящ да улесни пътуванията в рамките на ЕС и да...

В тази връзка, заместник-здравният служебен министър Александър Златанов коментира, че проблемът се обсъжда в ЕК, но все още няма решение. "И ние нямаме решение засега", заяви той. Хиляди хора у нас изкараха коронавирус без да се тестват, т.е. без доказан COVID-19, заради безкрайно трудния достъп до тестове и непосилните им за мнозина цени. Това принуди десетки хиляди просто да си останат у дома, без да имат реално потвърдена диагноза, което пък им създаваше редица пречки пред издаването на болнични и т.н. Въпросните хора са двойно ощетени, защото сега, когато могат да докажат изкарването на болестта си с антитела, отново не получават равно третиране с останалите, които са потвърдили диагнозата си с PCR.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com