X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Общопрактикуващите лекари са категорично против фармацевти да коригират предписаното от тях

2485 0
Общопрактикуващите лекари са категорично против фармацевти да коригират предписаното от тях
Снимка: Pixabay
Във връзка с обсъжданата за пореден път възможност за корекция на назначената от лекар терапия от страна на фармацевта (т.нар. генерично заместване), категорично заявяваме, че всеки един специалист трябва да изпълнява дейности, свързани с професионалната си компетентност. Това се казва в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, цитирано от БГНЕС.

Преди дни фармацевти и общопрактикуващи лекари настояха за гъвкавост в системата за изписване и купуване на лекарствата с рецепта. Председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова и председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България Любомир Киров се обединиха зад тезата, че в кризисна ситуация, трябва да се използва целият наличен ресурс на държавата и потенциал за лечение. Те предложиха отново именно това - фармацевтите да могат да коригират лекарствата, изписани в рецепта от лекар, ако те липсват в момента в аптеките.

Аптека е подвеждала клиентите си за отстъпките на лекарствата

Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно спрямо реалния размер на отстъпката на лекарства с намаление. Заблуда...

Actualno.com публикува целият текст на становището:

"Лекарите – да диагностицират и лекуват чрез определяне на терапията, а фармацевтите – да изпълняват предписаното лечение, така както е зададено от лекуващия лекар. Възможността за генерично заместване съществува, при условие, че е изрично посочена от назначилия лечението лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март

ОПЛ познава изцяло конкретния пациент от години в био-психо-социален аспект: анамнеза на живота, настояща клинична картина, алергични прояви, съпътстващи заболявания и терапия, съответните лекарствени взаимодействия и противопоказания, социална среда и навици, финансов статус и нагласи за придържане към една или друга терапия и др.. В същото време единствено ОПЛ може да проследи и познава ефекта от предхождащо лечение - липса или незадоволителен ефект от един или друг медикамент, активната му субстанция или помощни вещества, специфични за всяка търговска форма, отношението на пациента към медикамента, което до голяма степен определя и степента на сътрудничество от негова страна.

* Съгласно т. 2 на ал. 1 чл. 34 от Наредба № 4 от 4 март 2009 Г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, не се разрешава генерично заместване на предписания от лекаря лекарствен продукт, като изрично е посочено, че когато лекарственият продукт е предписан под търговското си име, се отпуска точно предписаният продукт.

Акция на МВР: Затвориха аптека в София, аптекарите недоволстват

Вече има затворена аптека в столицата заради проверките на МВР и прокуратурата дали в аптеките се продават лекарства без рецепта, съобщ...

„Чл. 34. (1) При отпускане на предписани лекарствени продукти се спазва следният ред: 1. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица;

2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт.

(2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея."

Мутафчийски: Коронавирусът е опасен за болните от астма

Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар. Има т.нар. интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително.

Фармацевтите "за" те да решават лекарствата на болните

След като преди седмица лекари и пациенти се обявиха срещу нова идея на здравния министър Петър Москов, която предвижда лекарите вече д...

Гореизложеното е основание, УС и НС на НСОПЛБ да отхвърли категорично въвеждане на генеричното заместване извън разписаното в актуалната, цитирана от нас наредба."

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално