НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март

15255
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 00:30 ч., 26 март 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 22-ма са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас, съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса, по време на редовния вечерен брифинг. Общо 242 са вече случаите на заболяването у нас.

🔘 Изписаха Кирил Домусчиев от болницата

🔘 Полицията конвоира Каролев до София (СНИМКИ)

🔘 София: От днес метрото ще идва по-често в пиковите часове, за да не се събират много хора;  Столична община създаде единна информационна система по въпроси от граждани за COVID-19

🔘 Откриват втори дежурен телефон в Казанлък

🔘 Премиерът Бойко Борисов и членовете на правителството решиха да дарят по 1000 лева от заплатите си за подпомагане на социално слаби семейства по време на извънредното положение.

🔘 Пристанище Варна: Екипажите да не напускат корабите си

🔘 Пловдив: Затвориха за дезинфекция Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив . В града се откриват денонощни спешни кабинети.

🔘 ГКПП "Капитан Андреево": Опашката е намаляла, вече е 30 км

🔘 Наша сънародничка е починала от COVID-19 по време на визита там. Жената е била на гости на сина си, който живее в Питсбърг, съобщи бТВ. Не е ясно как точно се заразила, но се е почувствала зле. Приета е в болница, където е починала от усложнения.

🔘 Кои са най-уязвими от COVID-19? В препоръките на СЗО пише, че заразените с коронавирус асматици получават по-дълги пристъпи и предпоставките за развитие на бронхопневмония са по-силни. За децата с хронични заболявания е толкова опасно, колкото и за възрастните с хронични заболявания. Когато има хронични заболявания, възрастта не е първи фактор – на преден план са заболяванията, добави той. Сърдечно-съдови заболявания, диабет, белодробни заболявания – това са първите три най-опасни хронични болести, свързани с COVID-19 и предпоставка за опасно боледуване от коронавируса. Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

🔘 Вирусът показва удивителна устойчивост. Открит е в круизният кораб "Diamond Princess" 17 дни след освобождаването на пътинците от карантина. Това предполага "фанатична дезинфекция на помещението, в което се стои", освен миене на ръцете и спазване на социална дистанция, каза д-р Мутафчийски. Коронавирус: Хигиена по време на пандемия, Кой е най-ефективният сапун срещу коронавируса?

🔘 Бързите тестове: Проф. Аргирова: Бързите тестове за коронавирус – резултатни са при определени условия,  Доц. Мангъров: Без бързите тестове правим съществени пропуски

🔘 До 13 април ще продължи дистанционното обучение на учениците

🔘 Икономическите мерки: Кой се очертава да вземе държавни пари за заплатите на служителите си заради коронавируса?; Има ли конкретна мярка на правителството в защита на работника?; Управителят на НОИ: Подготвени сме за безработицата; Дончев призова банките да дават кредити за бизнеса с минимална гаранция; Емил Караниколов: Безлихвеният кредит от 1500 лв. ще се взима срещу трудов договор; Демократите искат повече пари за заплатите на пострадал от кризата с коронавируса бизнес

🔘 Маринов: Адвокати и журналисти минават със служебна карта по КПП-тата

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Италия съобщи за 683 починали от коронавирус през последните 24 часа, което е спад от 743 във вторник. Има нови 5210 случая на заболели, с които общият блой на заболелите стана 74 386. С починалите 683 се увеличават до 7503 от началото на здравната криза в страната. В страната глобата за нарушаване на карантина е вече между 400 и 3000 евро!

🔘 В Испания, втората най-засегната от заразата европейска държава, болните са 47 610 души. Починали са 3 434 души. За оздравели се считат 5 367 души, а сериозните случаи, които имат нужда от болнична помощ, са 2 636. 

🔘 Лондон и Мадрид могат да се превърнат в следващите големи огнища на заразата в Европа след Ломбардия, тъй като смъртността в тях се удвоява на всеки два дни, показва анализ на “Файненшъл таймс”.

🔘 Вицепремиерът на Испания Кармен Калво се е заразила с коронавируса COVID-19, потвърдиха от правителствената пресслужба.

🔘 В Германия официално случаите са 35 740. Смъртните случаи са вече 186, а за оздравели се считат 3 540 души. Каква е тайната на малкия брой жертви на коронавируса в Германия?

🔘 Германският канцлер Ангела Меркел е тествана отрицателно за коронавирус за втори път и ще бъде подложена на още един тест в началото на следващата седмица, заяви в сряда правителствен говорител.

🔘 Ще убие ли коронавирусът важни сектори в селското стопанство в Германия и Австрия?

🔘 Във Франция болните са между 22 654. Смъртните случаи са 1 102, 3 288 се считат за оздравели, а 1746 са в сериозно състояние и имат нужда от болнична помощ. Припомняме, че Франция засега тества само хора със симптоми, но СЗО вече отправи препоръка за масово тестване, макар че в България мнението на Националния кризисен щаб е, че т.нар. бързи тестове не дават всеки път точен резултат – резултатът зависи от това преди колко дни е попаднал вирусът в кръвта и появили ли са се антитела, които да бъдат засечени.

🔘 Във Великобритания има 8 328. Смъртните случаи са вече 422, т.е. 87 нови за денонощие, 135 се считат за оздравели, а 20 случая се определят като критични от здравните власти на Острова. Великобритания отбеляза най-големия си ръст на смъртни случаи от коронавирус

🔘 Принц Чарлз също е с положителна проба за коронавирус

🔘 Най-много случаи на болни от COVID-19 и то с голяма разлика има в Турция – между 1 874 и 1892 потвърдени т.е. между 343 и 363 нови за денонощие. Смъртните случаи са 44, т.е. за второ поредно денонощие 7 нови. Още няма статистика за оздравял. Данъчни облекчения в Турция за близо 2 милиона души

🔘 Румъния вече е на второ място на Балканите по брой заразени – 906 според „Джонс Хопкинс”. Официално смъртните случаи са 14. За оздравели се считат 86 души. Над 80 са медицинските лица, заразени с коронавируса в страната.

🔘 В Гърция данните на „Джонс Хопкинс” са за 821 заразени, 22 смъртни случая и 36 оздравели. Вече 766 души са глобени за нарушаване на карантина. Най-много нарушения имаше в столичния регион Атика - 234, на Йонийските острови - 94, в Западна Гърция - 89. Регистрирани са и 29 нарушения в Солун. Глобата за безцелни нарушения на домашната самоизолация е 150 евро. От 23 март в страната е наложена забрана за пътувания на гражданите, с изключение на спешните случаи. За сега тя е валидна до 6 април. Разрешено е да се излиза извън домовете само за отиване на работа, за хранителни стоки, до аптеката и при лекаря, за да се разхождат домашни любимци или индивидуални физически упражнения на открито. Всеки е длъжен да има декларация, уточняваща причината да напусне дома си. По-рано училищата, заведенията за обществено хранене, музеите, театрите и фризьорските салони бяха затворени. Работят само супермаркети и аптеки.

🔘 Четвърти смъртен случай заради коронавирус в Сърбия. В страната болните са 304, а 15 са оздравели – новите болни за денонощие са 54.

🔘 В Хърватия болните са между 361 и 382 – второто число е на „Джонс Хопкинс”, т.е. между 46 и 67 новоотчетени болни, при 1 смъртен случай и 5 оздравели. В Албания има 123 души, т.е. 19 нови, 5 са починали, а 10 се считат за оздравели. В Северна Македония има 148 случая т.е. 12 нови за 24 часа, смъртните случаи са 2, един е оздравял. В Северна Македония - 8000 евро глоба за спекула. Страната ще получи над 60 млн. евро от ЕС, за да се справи със заразата.

🔘 ЕС завърши закупуването на медицинско оборудване за борба с коронавируса

🔘 COVID-19 и енергетиката: Какви мерки са нужни на Европа?

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Над 450 000 са вече случаите на болни от коронавирус (COVID-19) в глобален план, сочат данните на американския университет „Джонс Хопкинс”. Оздравелите са около 113 000 души, а смъртните случаи са 20 499 души.

🔘 По официални данни в Китай болни са 81 661 души. Данните на „Джонс Хопкинс” обаче са за 81 591 болни т.е. 76 нови. И в двете статистики броят на смъртните случаи е един и същ – 3281, а за оздравели Пекин счита 73 650, докато американският университет – 73 280.

🔘 Помпео: Китай все още прикрива информация за COVID-19

🔘 В САЩ има вече над 60 000 случая на зараза, сочи статистиката на „Джонс Хопкинс”. Смъртните случаи са 827, за оздравели се считат 354. Най-много починали вече има в щата Ню Йорк – 192. Ню Йорк използва ударно Витамин C срещу COVID-19. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова за незабавната доставка на медицински консумативи – поне 30 000 нови респиратора, предупреждавайки, че COVID-19 се разпространява в момента по-бързо от "високоскоростен влак". "Пикът на епидемията, ще е по-висок, отколкото сме мислили, ще настъпи по-бързо, отколкото сме мислили", каза Куомо. Сега в Ню Йорк има над 25 000 потвърдени случаи на заразени с вируса. Предупреждението на Куомо идва, след като президентът Доналд Тръмп предложи САЩ да се върнат към обичайния си ритъм на живот до началото на следващия месец. В Лос Анджелис вече има случай на починал от COVID-19 тийнейджър. Той не е страдал от хронични заболявания, поне по думите на кмета а Лос Анджелис Ерик Гарсети пред AFP. Според него, става въпрос за смърт на човек в добро здраве. "Обръщам се към младите хора, които са навън - това може да ви се случи. Знайте, че поведението ви може да спаси живот и може да отнеме живот. И този отнет живот може да е вашият”, добави кметът. Иначе, ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Кудлоу заяви, че САЩ готвят 6 трилиона долара пакет заради COVID-19. 2 трилиона долара сa пряка помощ, около 4 трилиона долара са средства, които Федералният резерв може да отпусне като заеми.

🔘 В Южна Корея има 100 нови случая на коронавирусна инфекция през последното денонощие, 223 са се възстановили. Общият брой на заразените се е увеличил до 9137, 126 души са загинали, съобщи организацията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) към южнокорейското министерство на здравеопазването. Южна Корея повиши нивото на епидемиологична заплаха до най-високото. Град Дегу и трите града на провинция Кьонсангбук-до са определени като специални зони за бедствия. Всички учебни заведения са затворени, жителите бяха помолени да не напускат домовете си отново, а спортните, развлекателните и религиозните институции спряха работа.

🔘 В Иран официално болните са над 27 000. Починали са 2 077, а за оздравели се считат 9 625.

🔘 В Русия, според "Джонс Хопкинс", случаите на зараза са вече 658. Има 1 смъртен случай, 29 са оздравели. В страната готвят до 7 години затвор за нарушаване на карантина за коронавирус

🔘 Първият случай на заразен с коронавирус е регистриран в Либия, според портала "Либия Обзървър".

🔘 Усилена дезинфекция стартираха египетските власти около пирамидите в Гиза. Обектите са затворени за посещение за туристите поради разпространението на коронавируса.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Нови симптоми на COVID-19 са регистрирани в Сингапур - симптоми, които подсказват, че си заразен с треска денге, но не си. Става въпрос за висока температура и обрив, като няма кашлица и болки в гърдите. Понякога дори лабораторните изследвания "може да покажат неправилно положителни резултати за денге".

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Еднаква ли е профилактиката за рак в Европа и защо българите не ходят на прегледи?

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване