Тревожно: Скрита смъртност съпровожда пиковете на коронавируса у нас

9733
Тревожно: Скрита смъртност съпровожда пиковете на коронавируса у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръст на общата смъртност успоредно със скока на жертвите на COVID-19 показват данните на НСИ за периода 8-28 март, пише 24 часа.

От втората седмица на март средната дневна смъртност от коронавируса у нас скочи на 101 жертви при 65 предходната. По същото време в статистиката на НСИ за общата смъртност отново се появи необясним скок на общо починалите, който надвишава увеличението на случаите заради инфекцията. 725-ма са починали от коронавируса в седмицата 22-28 март. В същото време НСИ отчита увеличение на смъртните случаи спрямо същата седмица на 2020 г. с 1542 починали. Така 817 случая на смърт остават необяснени.

Коронавирусът в България: Новите случаи намаляват, но броят на починалите остава висок

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 2803 са новооткритите заразени за...

Такъв неизяснен скок с 2,5 пъти над обичайния брой смъртни случаи имаше и при втората вълна през ноември и декември. До октомври въпреки пандемията от COVID- смъртността се движеше около средната за България от 2000 души на седмица. Аномалията на смъртните случаи при втората вълна продължи 10 седмици, като в най-лошите имаше над 4000 починали. Повишението между 1/2 и 1/3 бе отчетена като жертви на епидемията, останалите над 10 000 мъртви останаха без обяснение. За предните 5 години седмичната смъртност в България много рядко е минавала 2500 случая.

Две са възможните обяснения на феномена според експерти. Едното - здравето на българина се е сринало в годината на пандемията заради изолация, страх, труден достъп до личен лекар и болнична помощ, занемарени терапии на тежките и хроничните заболявания поради блокиралата в пика на инфекцията здравна система. Второто обяснение е много от починалите да са били с коронавирус, но без да са регистрирани като болни или да са починали скоро след като са прекарали инфекцията, поради силно влошено вследствие от нея здраве.

Данните на НСИ за смъртността в началото на 2021 г. показват възможна връзка между необяснимите случаи и смъртността от коронавируса, като ясно личи, че допълнителните жертви се движат успоредно на тези от втората вълна на вируса. Когато в края на втората вълна заразата и жертвите ѝ намаляха, тогава и необяснените смъртни случаи спаднаха. От втората седмица на януари “скритата смъртност” напълно изчезна и дори за 7 поредни седмици общата смъртност е по-ниска от тази през същия период на 2020 г.

През 2021 г. за въпросния период отчитаните жертви на COVID са между 30 и 60 на ден. Ръстът в необяснимите случаи се появи отново, когато жертвите на коронавируса у нас минаха 100 на ден. С нарастването на броя на регистрираните покосени от инфекцията се повишават и допълнителните починали и по всичко личи, че може да ги задминат повече от два пъти. Последната отчетена от НСИ седмица е 22-28 март. През нея и предходните две жертвите на предполагаемата скрита смъртност от вируса е над 1500. Подобен феномен регистрират и здравните власти в Италия и в щата Ню Йорк през пика на първата вълна на вируса там.

Здравният министър: Водим с едни гърди пред коронавируса, светът не само говореше за българския модел, а в Европа го и прилагаха

Винаги съм последователен в действията си, благодаря за подкрепата. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...