Изплъзваща се мисия: Търсенето на гробницата на Антоний и Клеопатра

6805
Изплъзваща се мисия: Търсенето на гробницата на Антоний и Клеопатра
Снимка: Johann Heinrich Tischbein / Public Domain

Когато става въпрос за древни любовни истории, малко двойки са пленявали въображението така, както Марк Антоний и Клеопатра. Техният страстен роман, който се разиграва на фона на борбите на Римската империя за власт, кулминира в трагичен край, който вълнува историците от векове.

Почти 2000 години преждевременната им смърт е обвита в мистерия, повдигайки въпроса къде са били погребани. Търсенето на изгубената гробница на Антоний и Клеопатра вдъхновява археолозите да продължат да ровят за отговори в пясъците на Древен Египет, пише Ancient Origins.

Крахът на Марк Антоний и Клеопатра

Битката при Акциум. Laureys a Castro / Public Domain

След опустошителното поражение в битката при Акциум през 31 г. пр.н.е. Марк Антоний и Клеопатра търсят убежище в Египет, където Клеопатра е царица. Отдихът им обаче е кратък, тъй като Египет е изправен пред нашествие през 30 г. пр.н.е., което води до кулминационната битка при Александрия. Хванати в капан, Антоний и Клеопатра срещат трагичната си смърт, а историците и до днес спорят дали смъртта им е резултат от самоубийство, или убийство.

Но дори след смъртта Антоний и Клеопатра остават неразделни, тъй като историческите записи свидетелстват, че са били положени заедно. Съвместното им погребение е трогателен символ на тяхната любов и споделена съдба. Но въпреки изминалите почти две хилядолетия точното място на тяхната гробница продължава да не е известно, увековечавайки интригата около тази древна историческа мистерия. Мисията да се разкрие тайната на последното място за почивка на Антоний и Клеопатра продължава, пленявайки въображението както на историци, така и на археолози, които копнеят да разкрият истината, заровена в пясъците на времето.

Смъртта на Марк Антоний и Клеопатра

Смъртта на Марк Антоний, с Клеопатра вляво. Johann Georg Wille / The Metropolitan Museum of Art / Public Domain

Съществуват различни разкази и различни интерпретации около смъртта на Марк Антоний и Клеопатра. Светоний в работата си „Животът на 12-те цезари: Август“ разказва, че Октавиан принудил Антоний да се самоубие, когато той „се опитал да сключи условия в единадесетия час“. Обратно, гръцкият историк Плутарх в „Успоредни животописи: Антоний“ представя алтернативна версия, като твърди, че Антоний посяга на живота си, след като получава фалшива новина за смъртта на Клеопатра. Октавиан, осъзнавайки стойността на залавянето на Клеопатра жива, възнамерява да я покаже в своя триумф, за да увеличи славата си. „Той смяташе, че ще допринесе значително за славата на неговия триумф, ако тя бъде в процесията“, пише Плутарх.

В своето произведение Плутарх описва твърдата решимост на Клеопатра да избегне отвеждането ѝ като пленница в Рим, подчертавайки дълбоката ѝ привързаност към Антоний. В трогателна реч преди смъртта си Клеопатра изразява отказа си да бъде отделена от него дори в смъртта:

„Живи нищо не ни разделяше. А сега има опасност в смъртта да разменим своите места. Ти, римля­нинът, ще лежиш тук в Египет, а аз, нещастната, в Ита­лия, от която ще случа място само за гроб. Но ако някой от тамошните богове има сила да ни защити (тукашните богове ни изоставиха), не ме оставяй жива мене, твоята съпруга, и не допускай чрез мене да се празнува триумф над тебе, покрий ме, погреби ме тук заедно със себе си, понеже никое от моите безбройни нещастия не ми е било тъй тежко и страшно, като това кратко време, което съм преживяла без тебе.“ 

(Превод: Проф. Богдан Богданов)

Смъртта на Клеопатра. E. Smith / Wellcome Collection / Public Domain

От друга страна, римският историк Дион Касий разказва за яростното отвращение на Клеопатра да бъде развеждана като пленница из Рим – съдба, която тя би смятала за „по-лоша от хиляди смърти“. Именно този страх я принуждава да посегне на живота си.

Според популярната легенда Клеопатра се оттегля в мавзолея си, за да напише прощално писмо, поверявайки го на страж, за да го предаде на Октавиан. Впоследствие тя притиска аспида – отровна змия – към пазвата си и се оставя на смъртоносното ѝ ухапване. Но не всички исторически гледни точки са единни относно причината за смъртта на Клеопатра.

Според алтернативна теория Октавиан е организирал нейното убийство, за да затвърди контрола си над Империята. Преди пристигането на Октавиан в Александрия Клеопатра изпраща сина си Цезарион в Етиопия за неговата безопасност. Цезарион е открит и убит, което кара някои учени да смятат, че охраната на Октавиан е убила и Клеопатра. Откриването на тялото на Клеопатра заедно с две от нейните прислужници подхранва спекулациите за нечестна игра, а не за самоубийство.

Дори днес историци и учени продължават да обсъждат истинските обстоятелства на тяхната смърт, като и двете теории за самоубийството и убийството остават популярни. Докато историята за самоубийството придава трагичен край на страстните любовници, възможността за политическа манипулация и убийство добавя интрига и сложност.

Историческите записи сочат съвместно погребение

Срещата на Марк Антоний и Клеопатра. Giovanni Battista Tiepolo / The Metropolitan Museum of Art /Public Domain

Историческите записи разкриват очарователна подробност за съдбата на Антоний и Клеопатра след тяхната трагична смърт. Въпреки бурния им живот и обстоятелствата около смъртта им се смята, че Октавиан, бъдещият владетел на Рим, е позволил двамата влюбени да бъдат погребани заедно. Разказите на Дион Касий и Светоний свидетелстват за това съвместно погребение, хвърляйки светлина върху последното им място за почивка.

Дион Касий пише, че Антоний и Клеопатра са били балсамирани и погребани в една и съща гробница. Светоний, от друга страна, разказва как Октавиан им е отдал честта да бъдат погребани заедно, гарантирайки, че мавзолеят, който са започнали да строят, ще бъде завършен. Разказът на Плутарх добавя интрига, отбелязвайки, че Октавиан уважавал „възвишения дух“ на Клеопатра и позволил тя да бъде погребана до Антоний „по великолепен и царствен начин“, както подобава на техния царски статус.

Решението да се позволи на Антоний и Клеопатра да бъдат погребани заедно говори за сложните емоции и политически съображения около смъртта им. Въпреки статута им на врагове на Рим тяхната любовна история и невероятни личности, изглежда, са пленили дори противниците им.

След това Антоний и Клеопатра изчезват от историята, а последният им пристан им остава неизвестен. Възможно е гробницата на Антоний и Клеопатра да не е била построена като грандиозен паметник, като се има предвид, че може да се използва срещу Октавиан в бъдеще. Следователно гробницата може да се смята за незначителна и нито местоположението, нито описанието ѝ са записани за потомците.

Въпреки оскъдната оцеляла информация за действителната гробница на Антоний и Клеопатра през вековете хората са създавали различни изображения на това как може да е изглеждала тя. Едно интригуващо представяне може да бъде намерено във френски ръкопис от XV век, където художник е уловил въображаемата визия на гробницата. Отразявайки разказите от древни източници, картината изобразява двамата влюбени, погребани заедно, подчертавайки тяхната трайна връзка дори в смъртта. Заслужава обаче да се отбележи, че изобразяването на гробницата в европейски готически стил е донякъде анахронично предвид историческия контекст.

Ловът за Антоний и гробницата на Клеопатра

Клеопатра, пленена от римски войници след смъртта на Марк Антоний. Bernard Duvivier / Public Domain

Въпреки трайния интерес и очарованието около търсенето на неуловимата гробница на Антоний и Клеопатра напредъкът е разочароващо бавен. Някои спекулации предполагат, че Клеопатра може да е била погребана в двореца си, точно на мястото, където се е самоубила. Но злощастната съдба на този дворец е под водата, което поражда съмнения дали останки от двамата влюбени биха оцелели.

През 2009 г. съобщение на Захи Хавас предизвиква вълнение, тъй като той предлага възможност за откриване на гробницата на Антоний и Клеопатра. Предложеното място за това монументално откритие е прочутият храм, посветен на Озирис, известен като Тапозирис Магна, който датира от управлението на Птолемей II и се намира на запад от Александрия – града, който се превръща в най-популярен претендент за вероятно място на гробницата на Антоний и Клеопатра: Подземен тунел, открит под египетски храм, може да отведе до Клеопатра.

Спекулациите около Тапозирис Магна като последното място за почивка на Антоний и Клеопатра произтичат от значителни открития, направени на мястото. Сред откритията са повреден бюст, за който се смята, че изобразява Клеопатра, 22 монети с нейния образ и маска, за която се предполага, че е свързана с Антоний. Освен това при разкопките са открити 27 гробници и 10 мумии, което увеличава очакванията около потенциалното откриване на известната двойка. Въпреки това има съмнения относно твърдението на Хавас, като някои археолози поставят под съмнение вероятността Октавиан да е разрешил полагането на своите победени противници в такъв престижен храм. 

След това, в интервю от 2019 г., публикувано в испанския всекидневник El País, Хавас пояснява, че идеята за откриване на гробницата на Антоний и Клеопатра в Тапозирис Магна всъщност е плод на въображението на Катлийн Мартинес, сега известна доминиканска археоложка, която търси гробницата на Клеопатра от 2005 г. Тъй като египтяните не били свикнали да полагат мъртвите си в храмове, Хавас обобщава, че е „малко вероятно Клеопатра да е била погребана там“.

Но през 2022 г. се появява очевиден пробив. Тунел, открит под египетския храм, може да води до гробницата на Клеопатра. След близо две десетилетия търсене Мартинес открива 1305-метров тунел, който египетското Министерство на туризма и антиките нарича „инженерно чудо“.

По онова време Мартинес изтъква множество убедителни фактори, които я карат да вярва, че неуловимата гробница на Антоний и Клеопатра може да се намира в храма на Озирис, сгушен в руините на град Тапозирис Магна. Основното е фактът, че по време на своята епоха Клеопатра е описвана като „човешкото въплъщение на богинята Изида“.

Докато търсенето на гробницата на Антоний и Клеопатра досега не е дало осезаеми резултати, изкусителните улики и артефакти, открити в Тапозирис Магна, намекват за възможността за разкриване на отдавна изгубената гробница. Откритият от Мартинес тунел е отвел археолозите в Средиземно море, което означава, че бъдещите разкопки ще се извършват под водата. Ако предчувствието ѝ се окаже вярно, откритието може да се окаже най-важното за века.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно