Учени: Хибридният имунитет е най-добрата защита срещу коронавируса

5314
Учени: Хибридният имунитет е най-добрата защита срещу коронавируса
Снимка: Getty images

Хората с "хибриден имунитет", които са били едновременно напълно ваксинирани и преди това заразени с Covid-19, имат най-силна защита срещу вируса, се казва в две нови проучвания, публикувани днес.

След две години на пандемия, в която са били заразени близо 500 милиона души и са ваксинирани милиарди, проучванията подчертават значението на поставянето на ваксини за тези, които имат естествен имунитет след възстановяване от болестта.

СЗО: COVID-19 няма да бъде последната пандемия

COVID-19 със сигурност няма да бъде последната пандемия, а вероятността от ново заболяване и мащабът на загубите зависят от това как хо...

В едно от двете проучвания, публикувани в медицинското списание The Lancet, са анализирани здравните данни на повече от 200 000 души през 2020 г. и 2021 г. в тежко засегнатата Бразилия, която е на второ място в света по брой на смъртните случаи от ковид.

Установено е, че за хората, които вече са боледували от коронавирус, ваксините на Pfizer и AstraZeneca предлагат 90% ефективност срещу хоспитализация и смърт, китайската CoronaVac - 81%, а еднократната инжекция на Johnson&Johnson - 58%.

Още: Хибридният имунитет - това ли е решението, което слага край на пандемията КОВИД

"И четирите ваксини доказаха, че осигуряват значителна допълнителна защита за хората с предишна инфекция с Covid-19", заяви авторът на изследването Жулио Крода от Федералния университет на Мато Гросо де Сул.

Супер имунитет или хибриден имунитет срещу коронавируси - трупат се данни как се получава

Няколко скорошни проучвания показаха, че поне част от хората, заразени със SARS-CoV-2 през 2020 г., които след това са били ваксинирани...

"Хибридният имунитет, дължащ се на излагане на естествена инфекция и ваксинация, вероятно ще бъде норма в световен мащаб и може да осигури дългосрочна защита дори срещу нови варианти", заяви Прамод Кумар Гарг от Индийския институт за транслационна здравна наука и технологии в коментар, свързан с проучването.

Междувременно проучване, използващо националния регистър на Швеция до октомври 2021 г., установи, че хората, които са се възстановили от Covid-19, запазват високо ниво на защита срещу повторно заразяване до 20 месеца.

А при хората с хибриден имунитет от две дози ваксини рискът от повторно заразяване е бил с още 66% по-нисък, отколкото при тези само с естествен имунитет.

Проучване в Катар, публикувано на уебсайта за предварителни публикации medRxiv миналата седмица, даде представа за защитата, предлагана от хибридния имунитет срещу Омикрон. То е установило, че три дози ваксина имат 52% ефективност срещу симптоматична инфекция с подвариант BA.2 Omicron - но това число скача до 77%, когато пациентът е бил инфектиран преди това.

Кой имунитет е по-траен - след ваксинация или след преболедуване от COVID-19?

Естественият имунитет, придобит след преболедуване, дава по-добра защита срещу варианта Делта на коронавируса в сравнение с две дози от...

Проучването, което не е било рецензирано, установява, че "хибридният имунитет, получен в резултат на предишна инфекция и скорошна бустерна ваксинация, осигурява най-силна защита" срещу подвариантите на коронавируса BA.1 и BA.2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com