„Отговорите“: С адв. Александър Кашъмов, адв. Михаил Екимджиев и Евелина Славкова (ВИДЕО)

9285

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова”: Има ли опит от страна на ГЕРБ за промяна в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) така, че правото на информация на хората да се ограничи. Разговаряме с изпълнителния директор на фондация „Програма достъп до информация“ адв. Александър Кашъмов.

От трън та на глог ли е назначението от ВСС на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор на мястото на освободения с указ на президента Иван Гешев? Атакуем ли е този избор и ако да, къде и как? Отговорите очакваме от правозащитника адв. Михаил Екимджиев.

Какво показва първото национално представително социологическо проучване след избирането на правителството Денков-Габриел за електоралните нагласи. Коментар на социолога от агенция „Тренд“ Евелина Славкова.

Има ли опит от страна на ГЕРБ за промяна в Закона за достъп до обществена информация?

С промените на ГЕРБ в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), се нанася най-големият удар срещу разследващата журналистика. Това каза в “Отговорите” адв. Александър Кашъмов.

Припомняме, че през седмицата 9 депутати от ГЕРБ внесоха в парламента предложения за промени в ЗДОИ, които предизвикаха недоволство в обществото. Ето защо ПГ на ГЕРБ се разграничи от собствените си депутати и обеща да не ограничава в закона правото на достъп до информация на хората. Промените обаче въпреки това ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия. Предлаганите промени са заявителят на обществена информация да предостави ЕГН и да докаже правен интерес или „членство в местна общност“. Предлага се още първичните счетоводни документи да се се смятат за обществена информация.

ОЩЕ: ГЕРБ се разграничи от свой депутат, който поиска да скрие как се харчат публични средства

Ето какво каза за предлаганите промени адв. Александър Кашъмов:

„Всъщност правният интерес е свързан със закрепостяването, защото това, което се предлага е заявителят, който иска достъп до обществена информация, да отворим една скоба, това е информация, на която собственици сме всички ние, не някой друг. Тъй като гражданите притежават тази информация, институциите са длъжни да ни я дават.

Още – във видеоматериала.

От трън та на глог ли е назначението от ВСС на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор?

„От гледна точка на наслагването на срамни действия на Висшия съдебен съвет (ВСС), от гледна точка на идентичния милиционерски и криминален профил и на Гешев, и на Сарафов, от гледна точка на факта, че в продължение на последните няколко години Сарафов е дясна ръка първо на дълбоко компрометирания Сотир Цацаров, бившия главен прокурор, а сега беше като домашен любимец и пригласяше на всички глупости на Гешев допреди месец, аз смятам, че (изборът на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, бел.ред.) не е от трън та на глог, а отиваме към по-лошо“.

ОЩЕ: За първи път в случая „Гешев“ плуваме в такъв лабиринт от правни положения: Адв. Кашъмов в Студио Actualno (ВИДЕО)

Това каза в “Отговорите” адв. Михаил Екимджиев. Ето защо той смята така: „Защото това, което се случва, изборът на Сарафов, дори те да са съпоставими от гледна точка на негативната обществена и професионална оценка за качествата им, е лошо за обществото. Това торпилира доверието на обществото в работата на цялата съдебна система. И всеки избор на този дълбоко компрометиран ВСС и главно на тези въшки от Прокурорската колегия (между другото, така ги нарече техният колега Йордан Стоев в онзи подслушан разговор от Гешев), та всяко решение, инициирано от същите тези въшки, е като едно незаличимо, родилно, позорно петно на всеки следващ, избран от тях, или временно изпълняващ функциите, или главен прокурор, или всеки, който се е докоснал до този ВСС.“

Още – във видеоматериала.

Какво показва първото национално представително социологическо проучване на „Тренд“ след избирането на правителството Денков-Габриел?

ГЕРБ-СДС обясниха на електората си защо правят компромис, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) не го направиха. Това каза социологът Евелина Славкова от „Тренд“ в “Отговорите”. През седмицата „Тренд“ представи резултатите от първото след съставянето на правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ национално преставително социологическо проучване, което показва, че ГЕРБ води с 5,5%, а доверието в ПП-ДБ пада с 5%.

ОЩЕ: "Тренд": След коалицията ГЕРБ води с 5,5%, ПП-ДБ пада с 5%

Ето какво каза Евелина Славкова: „“Какво всъщност показват данните: 24,9% получават ГЕРБ, ако изборите бяха сега. Като правим уточнение, че при тях на фона на изборните резултати, които бяха април месец, също се хваща много лека ерозия, но тя е по-незабележима, ако мога да кажа по този начин, в сравнение с ерозията, която отчитаме при ПП-ДБ, които са с 19,4%. Т.е. виждаме, че ножицата между първата и втората политически формации всъщност се увеличава. И спрямо резултатите, които ПП-ДБ получиха през април месец на изборите, виждаме в рамките на тези два месеца и малко, че всъщност там има повече отдръпване на електорална маса в сравнение с ГЕРБ-СДС.

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю