Марта Георгиева, кандидат за общински съветник на РБ: Готова съм да загубя гласа на всеки, който не слага човечността и морала на първо място

45439
Марта Георгиева, кандидат за общински съветник на РБ: Готова съм да загубя гласа на всеки, който не слага човечността и морала на първо място
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Остават буквално броени часове до местните избори и темата за идеите как да се управляват българските градове си е табу. Затова, на вниманието на всички свои читатели, Actualno.com представя един от крайно интересните кандидати на Реформаторския блок – четвъртата в листата и член на националното ръководство на ДСБ Марта Георгиева. Тя е завършила Френската гимназия в София, има магистратура по философия от СУ „Св. Климент Охридски“ и по администрация и управление от Университета в Нант. Гост – преподавател и създател на дисциплината „Престъпленията на комунизма” в училище за политика в Дания.

Марта вече е била общински съветник за 9 месеца и не е подкрепяла предложенията на нелегитимния за нея главен архитект на София заради цялостната му политика в полза на бетона срещу зеленината. Затова, пък, е защитавала много каузи, сред които опазване от застрояване и подобряване достъпа до Витоша, съхраняване на Борисовата градина и всяка една зелена площ-градинка или междублоково пространство,която е застрашена, запазване на старите сгради и духа на историческия център на Стара София, освобождаване на градската среда от комунистическите символи, прекратяване на мъчението на животните в общинските зоопаркове и приюти. Какви каузи иска да продължи да защитава Марта и заслужава ли си да я подкрепите – научете в следващите редове.


Миков се измъкна и не каза защо БСП легитимира хора, които заплашват журналисти

Държавата си затваря очите и не само за ромските лидери. Вземете за пример Лом – там има странна коалиция между АБВ и БДЦ и задър...

Марта, на плаката ти като кандидат на Реформаторите за общински съветник в София те виждаме прегърнала куче и с надпис „Ако можеха да гласуват“. Защо избра точно мотив на куче и защо кучетата биха гласували за теб, ако можеха? А защо да го правят хората?

Защото от 15 години се занимавам със защита на животните – успоредно и на политическите ми занимания. Аз съм един от авторите на Закона за защита на животните и на текстовете в Наказателния кодекс, които осъждат жестокостта към тях. Всъщност първата ми обществено ангажирана дейност беше за прозрачност на общинско предприятие ”Екоравновесие” и спиране на убийствата на кучета от общината. Между двете ми отдадености - защитата на животните и политиката няма противоречие – напротив: двете усилия са свързани и имат за цел да направят обществото ни по-добро. Защитата на животните цели не само да бъде намалена болката и страданието им, но и самото общество, в което живеем, да стане по-хуманно за нас, хората. За мен политиката се осмисля, когато успява да направи обществото поне малко по-добро.

Като кандидат за общински съветник, съм убедена, че много хора ме подкрепят заради всичко, което съм свършила през годините като председател на ДСБ-Средец, най-силната организация на партията в България. Убедена съм, че имам, както подкрепата на ДСБ-Средец, така и на столичната организация като цяло – заради всички битки, които съм започнала в частичния ми мандат като столичен общински съветник. Няма човек, който да се е обърнал към мен и да не съм му помогнала, доколкото са ми били възможностите. Заради всичко това очаквам подкрепа, но реших да направя нещо повече – да повдигна темата за защита на животните като важна. Реших да рискувам заради каузата - да бъда първият политик в България, който като кандидат за общински съветник, застава на плакати с куче из цяла София. Това е риск, защото мога да стана обект на подигравки, може да загубя подкрепа от някого, който не е съмишленик на идеята за доброто на животните и не намира това за сериозно. Готова съм да поема всички рискове, включително да стана жертва на поляризирането в обществото заради темата с животните. Искам да поставя на преден план тази тема – за хуманността на обществото ни, по-общо казано. Готова съм да загубя всеки, който не смята, че моралът и човечността са на първо място и в политиката.

Колкото до поляризирането на тема „грижа за животните“, то е изкуствено създадено, както и повечето конфликтни теми в българското общество. И любителите на животните, на кучетата, и тези, които не ги обичат, имат едно и също желание и едно и също очакване – да няма кучета без дом. Хората, които не обичат кучетата, са съгласни с това, хората, които ги обичат, са още по-съгласни и даже помагат това да се случи, за разлика от другите. Много е смешно някой да каже, че тези, които обичат кучета, искат да има бездомни кучета. Това е все едно да кажеш, че обичаш и децата и искаш да има безпризорни деца, които да ги бият и да им се случват всички гадни неща, които се случват на бездомните деца. Ще се боря по най-бързия начин явлението „куче без дом“ да изчезне и да свърши страданието и за животните, и за хората.

Ако влезеш в Столичния общински съвет (СОС) кои ще са другите ти приоритети, освен животните, за които ще се бориш да станат реалност?

Избиратели освиркаха Местан в Гърмен заради подкрепата за Башев

За пръв път от много време и при това крайно неочаквано потенциалният електорат на ДПС се изправи срещу лидера на Движението Лютви Мест...

Ще кажа следното – излизам на тези местни избори с едно послание, което е и програма-ангажимент: „Зеленината да надвие бетона“. Това е както метафора, така и буквално послание. Боря се зеленината в София, в междублоковите пространства, в градинките, в парковете, на Витоша, да бъде запазена и решенията, които се взимат, да не бъдат винаги в полза на бетона и строителството, както досега. Като метафора се боря с бетона в главите, с мисленето, което ни е завещано от тоталитарния режим. Боря се и с бетона в досегашното мнозинство на ГЕРБ в СОС, които гласуват като един – абсолютно бетонно, поне в досегашния мандат.

Посланието ми обхваща дори и животните, защото в последните години Столична община реши да възприеме най - неефективния метод за работа срещу явлението „куче без дом“ - строенето на приюти и така да си гарантира,че този проблем ще остане за дълго. Освен недействащ, този метод е и най-скъпият. И пак – излива се бетон, без да има необходимост от това, само защото така най-лесно се усвояват пари. Всъщност дори законът и програмата на общината разпореждат съвсем друго – те казват, че животните трябва да се кастрират, да се връщат по места, а Столична община трябва да овладее притока от домашни кучета, който е една от основните причини за големия брой бездомни кучета. Най-основното задължение на местната власт, която харчи парите ни, е да се справи с причината, не да се бори постоянно с последствията.

Как може да се случи това?

Лесно – законът задължава всеки собственик да си регистрира кучето. Тези данни трябва да ги има в районните общини, съответно лесно могат да се правят проверки.

Иначе за национален регистър за домашните кучета в България няколко правителства дадоха няколко милиона лева и той почти е заработил. Въпросът е, че ветеринарите не са стимулирани да регистрират кучетата. Много по-лесно е, когато регистрацията се сведе на ниво община – там контролът може да е много по-голям.

Младото лице на политиката - избери мен и само мен, за да направя това, което искаш

Здравей, аз съм Марта. Ако живееш в Средец, Оборище, Слатина, Подуене, Възраждане, Сердика, Искър, Кремиковци или просто имаш желание д...

По закон такса „куче“ е 24 лева на година. В София, според социологическо проучване, има 250 000 домашни кучета. Знаете ли колко е регистрирала Столична община – под 6 000. Това е пълен провал, а през миналата година Столична община е дала 3 500 000 лева за овладяване на популацията на бездомни кучета. Тези 3 500 000 лева са отишли за строежи на приюти и крадене на средства. Не се борим с причината, а с последствието и си гарантираме, че това последствие ще остане завинаги, защото причината остава. Ако умножим 250 000 по 24 лева, ще разберем колко губи общината – 6 000 000 лева на година, защото местната власт не събира такса „куче“. А законът разпорежда тези пари да отидат за зелени площи и за дейности, свързани с бездомни и домашни животни. С тези пари могат да се направят отделни заградени кучешки паркове и няма да избухват изкуствено създадени конфликти между стопани на кучета и между родители с деца, които си играят в парка. Нарочно не се събират тези пари, а се усвояват нови обществени средства и прахосничеството е много сериозно, а и напълно неоправдано.

Кой е най-големият проблем на София според теб извън околната среда и животните и какво решение би предложила?

Състоянието на тротоарите. Оказва се, че в този град се приоритизират само автомобилите. За мен това е недопустимо – човекът трябва да е във фокуса на политиката на Столична община. Дори в центъра на града тротоарите са абсолютно недостъпни за хора с детски колички, за хора в неравностойно положение и в крайна сметка - за всички. Те са опасни за живота и здравето на софиянци.

Оказа се, че Столична община дава за поддръжка и ремонт на тротоарите само 2 000 000 лева на година. По наши изчисления, за да се оправят тротоарите в София, трябват 500 000 000 лева. Какво означава това – хората, които ходят пеш, са последна грижа на Общината. А пешеходците сме всички ние. Какво излиза – че с този темп за 250 години няма да се оправят тротоарите в София.

Наболяла тема в София са т.нар. нерегламентирани сметища – места, където се изхвърлят строителни отпадъци специално от големи инфраструктурни проекти. Реформаторите, заедно с БСП, гласуваха против тази наредба в края на юни тази година, защото може да се хвърлят отпадъци в частни имоти, които обаче са без регулация и заради това дори да глобят собственика, ако сигнализира, защото по наредба той е длъжен да чисти имота си, а заради липсата на регулация не може да го огради и да не влизат чужди лица да замърсяват. Имаш ли мнение по въпроса и какво би трябвало да е решението?

Предизборният щаб на Реформаторите обвини този на ГЕРБ в черен пиар

Има ли решение от страна на ГЕРБ да действа с черен пиар срещу лидерите на Реформаторския блок и срещу министри в кабинета? Този въпрос...

Аз също не подкрепих тази Наредба, защото беше нарушен един много основен европейски принцип - „замърсителят плаща“. Според вносителите хората, на които някой им е замърсил имота, не стига че трябва да го изчистят, ами и трябва да бъдат глобени.

В този ред на мисли цялостната екологична политика на Столична община е проблемна. Заводът за боклук, който е голямата гордост на ГЕРБ, също е проблемен. Първо, активните граждани категорично не бяха съгласни да има изгаряне на боклук в ТЕЦ-София заради вредните емисии. Сега се оказа, че „Топлофикация” всъщност не е готова с технологията да гори отпадъци и те ще бъдат пренасяни на стотици километри от София. А километрите стават стотици хиляди, като сметнеш колко курса на година ще се правят за извозване. Така за транспорт ще се плащат стотици милиони, а представете си колко голямо ще е и замърсяването на околната среда.

Всъщност в общината предстоеше обществено обсъждане дали въобще да се гори крайният продукт след третирането в завода за боклук, а вече на ниво комисия в Столична община се гласуваше на каква цена да се продава произведеното от горенето гориво. Това е още един огромен недостатък на сегашното „бетонно” управление на Столична община - всичко е решено, преди да се чуят гражданите и само се имитират обществени обсъждания.

За или против електронното гласуване? И защо?

Ами „за“, разбира се. „За“ съм, защото всеки един българин, който живее с мисълта за България, с тревогата за близките си, трябва да има право да участва във вземането на решение за бъдещето на страната. И хората, които са изолирани в домовете си и не могат да стигнат до секциите, също трябва да могат да се чувстват пълноценни граждани. Това е начин да се преборим със статуквото, с купения вот – като много повече хора гласуват не насила, а защото искат. Не мисля обаче, че електронното гласуване трябва да е задължително, да е единствената алтернатива. Убедена съм и, че в крайна сметка технологиите са толкова напреднали, че при добро желание електронното гласуване да не може да бъде компроментирано.

Природозащитници предлагат без временни приюти за кучета

Три са основните предложения относно промените в Закона за защита на животните, които са изпратени от Фондация „Програми за живот...

Феноменът „купуване на гласове“ за пореден път е водеща тема преди избори – какво би направила ти, за да го спреш? Имаш ли възможност като общински съветник, ако те изберат за такъв, да предприемеш нещо?

Боря се с купуването на гласове със собственото си държание и с общуването с хората. Когато срещна някой, който ме пита каква далавера ще има, ако ме подкрепи, отговарям, че няма да има далавера и очаквам, че ще ме подкрепят хора само по съвест - заради идеите, с които се идентифицирам, ангажиментите, които поемам, битките, които водя. Това е моят начин обществото да стане по-добро. На хора, които питат за далавера, им обяснявам, че няма да им обещая далавера, следващият кандидат ще им обещае, ще го подкрепят и после ще се чудят защо са пратили такива хора - „далавераджии” - в управлението. Личният пример на политиците и гражданите е най-ефективното лекарство да се преборим с купения вот. Също и по-голямото участие, електронното гласуване. Като общество можем да се преборим.

Смяташ ли, че на местни избори трябва да гласуват и хора от чужбина?

Вече не сме във времената на комунизма, когато имаше невъзвращенци. Светът е много по-малък, много се пътува. Можеш да живееш някъде в чужбина за една година, после да се върнеш обратно в България. Аз, например, съм го направила. Така че законодателството трябва да е много по-гъвкаво. Хората в чужбина трябва да могат да погледнат бъдещето си в България и чрез възможността да гласуват за него и да го изберат.

Интервю на Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю