Ще интегрират ромите в Кърджалийско по план

20394
Ще интегрират ромите в Кърджалийско по план
Снимка: БГНЕС

Общински планове за действие, съобразени с областната стратегия за интегрирането на ромите и на хората в неравностойно положение от другите етноси в Кърджалийска област, трябва да бъдат изготвени до края на годината, предаде БГНЕС.

Решението бе взето днес в Кърджали на заседанието на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Участниците обсъдиха целите, принципите и мерките на областното планиране за периода 2014-2020 г. Със заповед на областния управител Бисер Николов е определен съставът на съвета за координиране и изготвяне на общинските планове. В него участват представители на различните институции и на общините, ангажирани с процеса на областното планиране за новия програмен период.

Планове за действие се изготвят от общините на базата на анализ на ситуацията с участието на широк кръг заинтересовани представители на институции и неправителствени организации, и се приемат от общинските съвети, уточниха от областната администрация. Централно координационно звено на процеса е Секретариатът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Най-многобройната ромска общност на територията на Кърджалийска област населява квартал "Боровец" в областния град. Тези хора обаче са мюсюлмани и се турчеят, а при преброяванията се самоопределят като турци. Малка част от тях – около 300 души посочват, че са роми. Така обаче етническият състав на шареното население се оказва манипулиран. Броят на турците в областта според данните от последното преброяване през 2011 г. е 86 527 души. Ромите са общо 1 296, заяви директорът на Териториалното статистическо бюро в Кърджали Мария Желева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали