Откъс от "Сърцето ми и други черни дупки"

4073
Откъс от "Сърцето ми и други черни дупки"
Снимка: Издателство "Хермес"

Единственият учебен предмет, който харесвах, беше физиката. Не бях някакъв гений в областта на науката, но според мен само физиката можеше да даде отговор на всичките ми въпроси. Още от малка бях омагьосана от начина, по който съществуват и работят нещата около мен. Често разглобявах играчките си, за да разбера как действат отделните им части. Дълго ги наблюдавах и изучавах – измъквах ръката на някоя кукла (Джорджия, моята полусестра, никога не ми прости, задето направих аутопсия на любимото ѝ Барби) или пък свалях гумите на количките. Веднъж разглобих будилника на баща ми. Той се прибра и ме завари седнала на овехтелия килим с разпилени батерии наоколо.

– Какво правиш? – попита той.

Сърцето ми и други черни дупки

На 5 юни излиза емоционалният и разбиващ табутата тийн роман, издаден в 26 страни на 5 континента - "Сърцето ми и други черни дупки".&n...

– Разглобявам го, за да се науча как да го сглобя след това.

Татко сложи ръка на рамото ми – помня големите му ръце с дълги, дебели пръсти; ръце, които едновременно те плашат и те карат да се чувстваш в безопасност – и каза:

– Знаеш ли, Зели, около нас има достатъчно счупени неща. Не трябва да чупиш само защото ти е забавно.

Така и не сглобих будилника. Остана си разглобен години наред, докато накрая не го изхвърлих.

Започват Дни на българската книга в ИК "Хермес"

Отстъпки до 50%, нови книги от български автори, игри, подаръци и срещи с писатели очакват читателите През месец май Издателска къща &...

За разлика от другите учебни предмети, физиката ми се струваше полезна. В часовете по английски език например четяхме стихотворения от депресирани поети. Това не беше никак полезно. Госпожа Маркс, учителката ми, ни караше да се опитаме да разберем какво са искали да кажат поетите. Но за мен беше болезнено да гледам как съучениците ми буквално разкъсваха всеки ред от стихотворението и търсеха някакво значение. А в думите на авторите всъщност нямаше никакво значение. Всеки, който поне веднъж е бил тъжен, може да ви каже, че в депресията няма нищо красиво и мистериозно. Депресията е тежест, от която не можеш да избягаш. Тя те смачква с огромна сила и дори най- елементарните неща, като например да си завържеш връзките на обувките или да сдъвчеш залък хляб, ти се струват непосилни, сякаш трябва да изкачиш планински връх. Депресията е част от теб, тя е в кръвта и костите ти. Няма как да избягаш от нея.

Несъмнено знаех повече за депресията от моите съученици. Слушах коментарите им и ме побиваха тръпки. Затова в часовете по английски език се чувствах, сякаш наблюдавах слепи катерици да търсят лешници. Госпожа Маркс например казваше:

– Нека обсъдим този стих. В него поетът Джон Бериман казва: „Животът, приятели мои, е скучен“. Какво според вас е имал предвид той?

Съучениците ми надигаха врява и започваха да се надвикват, давайки някакви нелепи отговори: „Не е имало с кого да излезе в събота вечер“ или „Футболният сезон е свършил и е нямало нищо за гледане по телевизията“. В такива моменти едва успявах да запазя самообладание и да не изкрещя: „Та той е бил тъжен. Това е искал да каже. Това е имал предвид. Знае, че животът му никога няма да се промени. Чe няма как да се оправи. Винаги ще бъде същото монотонно, депресирано съществуване. Скучно, тъжно, скучно, тъжно. Той просто иска всичко това да приключи“. Но в такъв случай би се наложило да говоря в час, пред всички, а това би нарушило едно от личните ми правила. Никога не участвах в час. Защо ли? Защото бях тъжна. Госпожа Маркс понякога ме поглеждаше с онзи свой поглед и ми показваше, че знае, че разбирах какво е имал предвид Джон Бериман, но никога не ме вдигаше да говоря.

Айсбергът ни се топи

На пръв поглед това е забавна история за симпатични пингвини, които са изправени пред проблем: айсбергът, на който живеят, се топи. Дей...

В часовете по физика беше различно. Там моите съученици не се опитваха отчаяно да превърнат простите теми в нещо сложно. Не, точно обратното. В тези часове всички ние полагахме усилия да опростим сложните неща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Откъс от "Плодовете зреят нощем", Неда Антонова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com