"ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС": Глава IX - Между юдаизма и християнството

6841
"ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС": Глава IX - Между юдаизма и християнството

Автор: Валентин Стоев

Глава IX

"ВТОРОТО РАЗПЯТИЕ НА ХРИСТОС": Глава VІІІ - Християнският бог си е християнска грижа

Автор: Валентин Стоев Глава VІІІ Християнският бог си е християнска грижа     Истината бе, че в израелския кабин...

Между юдаизма и християнството


     Най-после сами на маса с две водки и две салати. Зак и Корнелия седяха в най-изолираното сепаре в ресторанта, което ги правеше по-уверени. Беше полупразно.
     Професорът и антроположката не бяха кой знае колко близки. Преди „случая Йерусалим“ двамата се знаеха предимно от публикациите си. Ценяха се като специалисти в своята област, бяха се срещали два-три пъти на конференции, а веднъж дори работиха в един екип по някакъв заплетен казус. През тези феноменални няколко дни не бяха се усамотявали, за да обсъдят налитащите ги нови и нови обстоятелства. Затова сега Корнелия, заредена с много въпроси, се надяваше с доктор Зак да успеят да намерят отговорите на поне част от тях.
     – Какво ще кажете, професоре? Май вля-зохме в историята! – пошегува се тя за начало. – Случайно, като статисти...
     – Стига да повярват на разказите ни, защото едно е да го видиш по телевизията, друго е като нас да си част от случващото се, да видиш и невидимото. Нас вероятно ще ни обявят за луди, а странника – за мошеник, който провокира верски междуособици. Но и самият аз си мисля, че има много объркващи и противоречащи си факти. Според мене хей така, без изследвания, може да се каже, че при този нов Христос става дума за класическа сугестия. Той е вещ манипулатор, умее максимално да внушава, и то по един перфектен начин. А най-вероятно е и телепат. Но аз съм склонен да твърдя, че и оригиналният Христос – разпънатият, е бил в някаква степен манипулатор, блестящ манипулатор, разбира се, работещ в полза на хората. И умрял за хората. Така той е бил наистина полезен и велик, затова е и обожествен, защото е успял да напипа масовите копнежи. Ефектът от делото му вече 2000 години не намалява и продължава да въздейства. Най-вероятно новият Христос е негово копие, но във всички случаи си остава един добър, даже блестящ имитатор, което обаче не го прави нещо много по-различно от шарлатанин.
     Д-р Зак имаше опит в подобни медицински каши, от двамата учени очевидно той беше песимистът. Корнелия, обратно, смяташе, че сега пред науката се отваря необятен простор, което я правеше оптимист.
     – Нали разбираш какво произтича от феномена, ако героят се приеме за истинския Христос – всичко в света или поне за една трета от него се преобръща с главата надолу. Милиард и половина християни ще трябва – всеки за себе си – да намерят отговора. Защото излиза, внушава се, че патронът на християнството, баща му, така да се каже, фактически не е чувал нищо за него и не го приема. Всякаквите научни главоблъсканици, които вече, личи си от пресата и от интернет, са започнали, няма да хванат вяра. Има чисто анатомични и физиологични загадки, които никоя наука няма да може да обясни. Поне през следващите сто години.
     Д-р Зак чувстваше, че се пали:
     – Бъди сигурна, драга ми Корнелия, че корифеите в Ню Йорк вече са обявили датата на първата научна конференция. Мога дори да отгатна и наслова и: „Иисус Христос – между две религии!“ Остава да го попитат коя от двете избира.
     – То е ясно коя, той никога не е избирал. Никога не се е чувствал неюдеин. Доколкото разбирам, преди 2000 години небесният пратеник е дошъл, за да подобри юдаизма, да го вкара в правия път. Не са случайни библейските Содом и Гомор. Но това са известни и дискутирани в научните среди легенди от Библията. Излиза, че след него те са преиначавали делото му и той сега има пълното право да им потърси сметка. На когото трябва... – убедена в правотата си говореше Люксембурго.
     – Кои „те“? – попита агресивно Зак.
     – Ти кажи, това е по твоята специалност. Но и аз мога. Като се започне от учениците му, станали християнски апостоли, които вместо да се борят за по-добър юдаизъм, са поискали нещо друго. Четиримата евангелисти също, доколкото са съпоставими, които са си поизмислили доста неща, а най-вече папските хора, самите папи през вековете, които са фалшифицирали фактите така, че да им станат изгодни и удобни...
     Зак не се съгласяваше, което започна да я вбесява. Двамата неусетно бяха влезли в научен спор:
     – Ти си непримирим атеист и аз донякъде те разбирам – вече изнервена каза Корнелия. – Не вярваш нито в онзи, нито в този бог, личи ти. Всичко се случва пред очите ти, а ти ги държиш затворени, не искаш да видиш очевидното!
     Д-р Зак бе приключил с водката, а тя не беше докоснала своята. Много скоро дойде и вечерята. Без да го коментират на глас, двамата решиха, че временно трябва да оставят Божия син на мира. Нахраниха се бързо – за пръв път им беше от много часове насам, даже запалиха по цигара.
     – Как мислиш, ще им потърси ли сега във Ватикана сметка с 2000-годишна давност? – върна го в темата Корнелия.
     – Със сигурност. Ако наистина е Спасителя!
     Каквото и да станеше оттук нататък, двамата щяха да са телевизионни герои, всяка написана от тях дума щеше да се гледа под лупа, а не беше без значение и позицията, която всеки от тях щеше да възприеме спрямо новия Христос и християнството. Съзнаваха, че ги грози сериозна опасност.
     Решиха, че е време за сън. За втори път през последните 24 часа Албърт Зак и Корнелия Люксембурго си казаха довиждане и всеки хлътна в стаята си. Те бяха съседни, но нямаха междинна врата. Когато след час Зак, изкъпан и освежен, се почувства по-спокоен, съжали за това.
     В съвсем друга посока вървяха мислите на Корнелия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com