Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

4717
Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен
Снимка: Getty Images

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Якоб Ингебригтсен е една от най-големите звезди на световната атлетика. Роденият през 2000 г. норвежец и неговите двама братя Хенрик и Филип направиха истинска революция в бягането на средни разстояния, след като през 2018-а всеки от тях спечели медал от европейско първенство: Якоб взе златни медали на 1500 метра и 5000 метра, Филип спечели сребро на 5000 метра, а Хенрик стана европейски шампион по крос кънтри.

Защо Якоб Ингебригтсен се отрече от своя баща и треньор

По-късно Якоб спечели олимпийска титла на 1500 метра от Токио 2020, както и още две световни титли и още две европейски титли (общо четири с тези от 2018). Неговите успехи, както и тези на братята му, до голяма степен се дължат на техния баща Гьерт, който е избран за треньор №1 на Норвегия за 2018-а. Той ги тренира от самото начало до 2022-ра. Тогава братя Ингебригтсен се отричат от баща си заради методите на работа и отношението към тях.

Гьерт Ингебригтсен обиждал и насилвал синовете си

В края на 2023-а братята Ингебритсен обвиниха баща си в насилие и заплахи. Около половин година по-късно полицията в Норвегия арестува Гьерт по обвинение, че в периода 2018 - 2022 г. е отправял обиди и е удрял едно от децата си с мокра кърпа през лицето. Гьерт отрича обвиненията, но ако твърденията се окажат верни, той може да влезе зад решетките за период до 6 години.

Якоб Ингебригтсен

Бащата на Якоб тренира един от най-големите му конкуренти

Любопитното е, че малко след скъсването на отношенията със синовете си Гьерт започва да тренира един от основните конкуренти на Якоб в Норвегия - Нарве Гиле Нордас, който стана трети на 1500 метра на Световното първенство през 2023-а. Тогава Якоб финишира втори - зад британеца Джош Кър, с когото също не са в добри отношения. Година по-рано Ингебригтсен изпусна световната титла срещу друг британец - Джейк Уайтман.

След обвиненията Гьерт Ингебригтсен няма да бъде допуснат до Олимпийските игри в Париж, където неговият състезател Нарве Гиле Нордас ще се бори за олимпийската титла. Гьерт не бе допуснат и на Световното първенство през 2023-а в Будапеща. Ингебригтсен-старши обаче се надява, че неговите методи ще помогнат на Нарве Гиле Нордас да победи Якоб в Париж.

Норвежкият метод на Ингебригтсен

Тренировъчната система на братята Ингебригтсен, чиито основи са поставени от техния баща, придоби широка популярност като т.нар. норвежки метод. Той се характеризира с чести двойни тренировъчни сесии (в един ден) около анаеробния праг и постоянни лактатни тестове, измерващи количеството лактат в кръвта по време и след тренировка.

В момента тренировъчната програма на Якоб се изготвя от неговия брат Хенрик, но тренировките едва ли се различават осезаемо от тези, които им е давал Гьерт. Това, което е отпаднало от "норвежкия метод" на баща им, са обидите, заплахите и боят с мокри кърпи - твърдения, които тепърва ще трябва да бъдат доказвани в съда.

Якоб Ингебригтсен

Якоб Ингебригтсен отива за "разходка в парка" в Париж

Преди дни Якоб Ингебригтсен демонстрира самочувствие относно това дали ще защити олимпийската си титла на 1500 метра в Париж. "Ако не се контузя или разболея, мисля, че това ще бъде разходка в парка", каза той в подкаста Ignite на Европейската атлетика. И добави: "Мисля, че някои хора са просто идиоти."

Словесната война между Якоб и Джош Кър

Коментарите му индиректно бяха насочени към Джош Кър, с когото си имат закачка открай време. В началото на годината Якоб омаловажи световния рекорд на Кър на 2 мили в зала, като каза следното: "В това състезание щях да го победя и със завързани очи."

Преди дни Кър отговори на последните коментари на Ингебригтсен. "Винаги ще има словесни престрелки. Но ние сме момчета, които преследват една и съща цел. Уважавам конкурентите си, но не търся да се сприятелявам. Изглежда, че това вбесява хората, но това е нормално", заяви Кър пред The Times.

Дали за Якоб предстои "разходка в парка" на 1500 метра в Париж, ще се разбере на 6 август, когато ще се състои финалът на дисциплината. А претендентите за олимпийската титла не са никак малко - от състезателя на неговия баща Нарве Гиле Нордас, през коравите американци Яред Нугусе и Коул Хокър, до британците Кър и Уайтман, които му отнеха световното злато в последните 2 години.

Очаква ни вълнуваща битка на 1500 метра в Париж, а генералната репетиция ще бъде през юни, когато е Европейското първенство в Рим!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Най-бързите 800 метра от българин за века: "Бегачите" през април 2024 г. (ОБЗОР)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Карлос Насар се зарече: Отивам в Париж, за да зарадвам България

Помрачиха успеха му: Усик остава абсолютен шампион само две седмици

"Войната в Украйна го направи шампион": Усик е неоспоримият първенец в тежка категория

Ружди Ружди завоюва титла за България на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания

Фюри - Усик: Кой ще излъчи зрелището и как да следим боя за неоспорим световен шампион?

ТВ излъчване на битката на века Усик срещу Фюри!

България има европейски шампион по борба до 15 години

71 дни до Париж 2024: Синът на вятъра и четворният триумф на Игрите в Лос Анджелис 1984 (ВИДЕО)

От тъмно до тъмно: Петър Стойчев преплува 45-километров проток в Хавай и влезе в историята (СНИМКИ)

ММС подсигури над $36 000 за участието на Насар и щангистите ни на Игрите в Париж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт