Скандал в леката атлетика: Братята Ингебригтсен обвиниха баща си в насилие и заплахи

6986
Скандал в леката атлетика: Братята Ингебригтсен обвиниха баща си в насилие и заплахи
Снимка: Getty Images

Голям скандал разтресе световната атлетика, след като един от най-добрите състезатели в средните бягания Якоб Ингебригтсен и неговите братя Филип и Хенрик обявиха, че са били жертва на физическо насилие и заплахи от техния баща и дългогодишен треньор Гьорт.

Якоб, който е олимпийски шампион в бягането на 1500 метра от Токио 2020, твърди, че с неговите братя са израснали в травмиращо детство, изпълнено с физически тормоз и заплахи. От известно време тримата братя не комуникират с баща си, а сега се разбра и каква е причината за това.

Войната между братята Ингебригтсен и техния баща

Братята Ингебригтсен, под ръководството на своя баща, се прославиха в целия свят през 2021-ва, когато Якоб успя да стигне до златото в Токио едва на 20-годишна възраст. Младата сензация успя да спечели още два златни и два сребърни медала от световни първенства през 2022 и 2023 г.

Якоб Ингебригтсен

Защо Якоб, Филип и Хенрик прекратиха работата си с Гьорт?

Якоб, Филип и Хенрик прекратиха работата с баща си Гьорт през миналата година, като официално бе съобщено, че е заради "здравословни причини". Малко по-късно обаче Гьорт започна да тренира един от основните конкуренти на Якоб в Норвегия - Нарве Гиле Нордас, който спечели бронз на 1500 м на Световното тази година.

Напрежението между бащата и синовете се покачи тъкмо на Световното първенство в Будапеща преди няколко месеца, когато Гьорт не получи акредитация за шампионата, въпреки че неговият състезател Нордас бе сред участниците. Сега Якоб и братята му излязоха с позиция, публикувана в норвежкия вестник VG, от която става ясно и защо Гьорт не е получил акредитация за шампионата. 

Якоб Ингебригтсен

Позицията на братята Ингебригтсен

"Когато се разделихме с Гьорт, си мислехме, че ще успеем да се справим със ситуацията по организиран начин, без да споменаваме основните обстоятелства. Сега осъзнаваме, че това е невъзможно", се казва в изявлението на братята Ингебригтсен.

"Този въпрос стана толкова разпален и имаше толкова големи последици, че се чувстваме отговорни да го изчистим. Израснали сме с баща, който е бил много агресивен и контролиращ и който е използвал физическо насилие и заплахи като част от възпитанието си. Все още изпитваме дискомфорт и страх, които са в нас още от детството."

"По някакъв начин сме приели това. Живели сме с него и в зряла възраст сме продължили напред. Поне така си мислехме. В ретроспекция осъзнаваме, че това е било наивно. Но преди две години същата агресия и физическо наказание удариха отново. Това беше капката, която с която чашата преля."

Хенрик и Якоб Ингебригтсен

Бащата на братята Ингебригтсен отхвърли обвиненията

Гьорт отговори чрез адвокатите си, отричайки обвиненията в насилие. "Твърденията, които те правят, са неоснователни. Никога не съм използвал насилие срещу децата си. Това, че съм имал слабости като баща и до голяма степен като треньор, е осъзнаване, до което също съм стигнал - макар и твърде късно.

"Далеч съм от съвършенството като баща и съпруг, но не съм насилник. На първо място, това е трагична ситуация за моето семейство - стигнахме дотам, че разпространяваме фалшиви обвинения един срещу друг в медиите. Това ме прави дълбоко нещастен. Не знам как ще преодолеем това, но трябва да опитаме", се казва в позицията на бащата Гьорт.

Позицията на Норвежката федерация по лека атлетика

Братята също така призоваха Норвежката федерация по лека атлетика да гарантира, че те ще бъдат предпазени от ситуации, в които ще им се наложи да се изправят срещу баща си.

"Въз основа на днешните изявления на Якоб, Филип и Хенрик ние обещаваме да осигурим безопасна среда и здравословни условия за представяне на нашите атлети", пише Норвежката федерация по лека атлетика в отговор на изявлението на братята.

ОЩЕ: Бъбривецът, който не знаеше какво е маратон, а стана олимпийски шампион

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Китай елиминира основен конкурент на Насар, понеже нямал шанс за злато в Париж

Карлос Насар получи пълна премия за европейската си титла в щангите

78 дни до Париж 2024: Спаси хиляди на Игрите в Атланта, но бе обвинен в ужасно престъпление

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com