Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)

17415
Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)
Снимка: Личен архив

Те са добри приятели и са се посветили на музиката: Виктор е пианист, а Кристиян е оперен певец, тенор. Млади са, талантливи са и мислят за това как могат да променят класическата музика в България, за да преобръща представите на публиката. И всъщност вече го правят и у нас, и по света. Виктор Костов и Кристиян Христов - запомнете тези имена, защото тепърва ще чувате много за тях и от тях.

Кои са Виктор и Кристиян

Двамата завършват Националното музикално училище "Л. Пипков". Виктор продължава обучението си в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф. д-р Борислава Танева, а Кристиян заминава за Австрия, за да учи в университета "Моцартеум", а след това се връща в България и учи в НБУ.

И Виктор, и Кристиян са носители на различни награди от български и чуждестранни конкурси, участвали са в много майсторски класове в страната, а през 2022 г. заедно изнасят авторския си спектакъл "РОМАНТИКА 22" във Военния клуб в София, който включва изпълнения на Ф. Лист – Концерт за пиано и оркестър, Дж. Гершуин – Рапсодия в синьо за пиано и оркестър и др.

Решихме да си поговорим с Виктор и Кристиян и да разберем каква е мотивацията им да се занимават с класическа музика, каква е каузата им и накъде са насочени мечтите им. Прочетете внимателно какво казват тези 23-годишни момчета и ще се убедите, че двамата ще прокарват нови музикални пътеки не само у нас, но и по света.

Снимка: Личен архив

---------------------

Кога разбра, че музиката ще е твоят път? Кое ти е било най-трудно през годините, в които си се учил и си се усъвършенствал?

Виктор: Винаги съм знаел, че музиката е моят път. С всеки изминал ден любовта ми към музиката не спира да расте. Тя е изразно средство, което е богатство. "Там, където думите свършват, музиката започва" както е казал Хайне. През годините съм се сблъсквал с много неща, но едно от най-трудните предизвикателства, с които се боря до ден днешен, е балансът между личния и професионалния живот.

Къде се срещнахте с Кристиян Христов и как решихте заедно да създавате вашите авторски спектакли?

С Кристиян сме съученици от Националното музикално училище в София. Преди години спечелихме конкурса за немска и австрийска музика "Magic" в Бургас, той - в групата за певци, а аз - в групата за пиано. Искахме да отпразнуваме и да споделим успехите си и така се роди първата идея за съвместен концерт. Оттогава вече 8 години правим ежегоден съвместен концерт тук в България, както и множество рецитали в чужбина.

Кристияне, да си толкова млад действащ оперен певец е страхотно постижение, но какви отговорности идват с него? По-скоро трудно или по-скоро лесно е да си млад изпълнител в оперното изкуство в България?

Кристиян: Бих казал, че по-скоро е трудно, тъй като заплащането в културния сектор е много ниско, а за сметка на това уроците са скъпи. Всеки един оперен певец трябва да поддържа форма, независимо млад или стар, не може да практикуваш без учител. Имаш ежедневна практика, която отнема часове. Поддържането на гласова форма и ученето на текстове на различни езици също изисква много време и концентрация. В крайна сметка обаче отговорността е към публиката – винаги трябва да се стремиш да поддържаш високо международно ниво.

Снимка: Личен архив

Класическият въпрос: защо избра да се посветиш точно на операта? Има ли роля, която все още не си изпял, но би искал да стане част от твоя репертоар?

В интерес на истината знам една история от майка ми, че, когато са ме донесли от родилното, съм започнал да пея и да си тананикам съвсем самичък и така съм се приспивал, с песни. Така е и до днес, музиката извира отвътре в мен. На този етап съм се фокусирал върху изграждането на репертоар, уча няколко нови роли, с които предстои да дебютирам следващата година в Европа, но ролята, която мечтая да изпълня, е Андреа Шение от едноименната опера.

Викторе, със сигурност мечтаеш за някоя голяма световна сцена – коя е тя? И с коя световна звезда би искал да излезеш в общ проект?

Виктор: Мечтая да имам възможност да изнасям концерти във всички най-големи зали в цяла Европа. Това ме държи мотивиран да надграждам. Ако имам шанса, ще избера да имам общ проект с някого от големите имена в световната музика като Евгени Кисин, Денис Мацуев, Густаво Дудамел и др.

Снимка: Личен архив

Виктор е твой корепетитор? Как се сработвате?

Кристиян: Виктор е изключителен музикант, отдаден на изкуството. С него сме приятели от повече от 10 години вече, имаме сходни виждания и идеи и работата ни върви с лекота. Също така всяка година правим по един съвместен концерт в България, чрез който целим да насърчим младите хора да посещават повече културни събития.

В тази връзка какви са наблюденията ти над възприятията на българската публика? Склонна ли е да приема иновативни решения в класическата музика или по-скоро срещаш скептицизъм? А как младата публика може да бъде привлечена към класическата музика?

Искаме да има иновативни решения в музиката, но въпреки това държим на високото качество на музиката. Било то по-разчупено осветление или пък интересни визуални елементи, винаги е добре прието, стига да има баланс. Колкото до младата публика, имаме един наш слоган, който гласи: "Всеки може на кино, заведи я на концерт". Киното е много хубаво занимание, аз много обичам да ходя. Но се обръщам към всички млади хора: заведете половинките си някой път на класически концерт. С една хубава вечеря след това. Гарантирам, че няма да останете разочаровани!

Има ли нужда българската публика на класическите концерти да бъде "посъбудена"? Какъв е твоят "ключ" за модерно звучене на вечните произведения?

Виктор: Българската публика е една от най-прекрасните публики, пред които един артист може да свири. Нашата кауза е да върнем младите хора в концертните зали, да им припомним, че класическата музика не е суха и скучна материя, тя е пълна с емоции, страсти и нюанси и те пренася в друго измерение. Винаги се старая да подбирам репертоара си така, че да има за всекиго по нещо - когато си затвори очите и се отпусне да слуша, човек да може да открадне тази негова частица от произведението, която да остави отпечатък в съзнанието му.

Къде можем да те слушаме и гледаме в близко бъдеще?

През ноември имам пътувания до Лондон и Дубай, но декември се връщам в България и ще имам два концерта - на 08.12 в зала БИАД и на 29.12 в НДК зала 11. Заповядайте да ги споделим заедно!

Още: Кои са едни от най-великите оперни изпълнители на всички времена?

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика