Анализ: В България има повече комунистически паметници и символи, отколкото български такива

3274
Анализ: В България има повече комунистически паметници и символи, отколкото български такива
Снимка: БГНЕС

"Ние трябва да се научим да разчитаме поведението на хората по повод демонтажа на паметника, защото поведението казва повече от думите. Те твърдят, че България има по-важни проблеми, а след като блокират обсъждането на бюджета на държавата заради паметника, очевидно той е най-важният проблем и след това идва бюджетът на България. За тези партии символът на руското присъствие е по-важен от решаването на реалните проблеми".

Това коментира политологът проф. Николай Найденов. Поводът за думите му е протичащия демонтаж на МОЧА, който предизвика разгорещени дискусии не само сред обществото, а и в Народното събрание. Депутатите от "Възраждане", БСП и ИТН направиха жива верига на трибуната в парламента заради премахването на паметника, а в последните часове последователно и проруската партия на Костадинов, и проруската партия на Нинова, опитаха да направят импровизиран щурм на сградата на областната администрация с цел да се срещнат с областната управителка Вяра Тодева.

"Разбира се, че не е най-важният проблем. От няколко години в България върви процес на много тежко разделение между големи групи от обществото. Това разделение води негативна емоция и агресия един към друг. България никога не е била толкова разделена, колкото през последните 3 години. Това е тема, която още повече разделя", допълни политическият психолог проф. Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още: Вижте пълния план за демонтажа на МОЧА (СНИМКИ)

Според нея мотивите за действията на политиците не са такива, каквито ги представят, а зад тях се крие опит да се отнеме вниманието от некачествения бюджет и "абсурдните" конституционни промени.

И двамата анализатори отбелязват, че в България съществуват повече комунистически паметници и символи, отколкото български такива.

"Тези, които защитаваха паметника, извадиха аргументи, че това е изчистване на историята на България. Лично преди 20 години изброих всички паметници в България. Какво се оказа? 71% от паметниците и паметни плочи са на комунистическото движение, 4% са войнишки паметници, нашата собствена история, с нашите собствени жертви и останалите са на културни дейци. Ние заплашваме историята – чия история? Заплашваме паметта – чия памет?", попита проф. Найденов.

Още: Ето къде ще се съхраняват разчленените фигури от Паметника на съветската армия

Проф. Христова подкрепи думите на политолога, но отбелязва, че причината за това, не се крие в хората, които са създали паметниците.

"Няма други паметници. Защо няма? Ако аз се боря да създам паметник, който е част и отразява част от моята психобиография, защо не съм го направила? Вината не е в тези, които са го направили, а в тези, които не са направили съответните паметници", защити тезата си тя.

Още: МОЧА остана и без работника: Демонтажът продължава четвърти ден (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Кадиев: 4 леви листи за вота? Шизофренно е

Мнение за Желязков: Доказан политик е жертва на междупартийни разпри

Що е маке, ‘се е юнак. И кандидат за президент!

Възход и падение: И Йончева мина под крилото на Пеевски

Когато минаваш през законите с 200, резултатът е 5 за 4

Гешев плюс Драганова: Граждански брак или непорочно зачатие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения