4-метров мастодонт посреща туристи в село Дорково

17348
4-метров мастодонт посреща туристи в село Дорково

В покрайнините на родопското село Дорково, чудата сграда посреща туристи от цялата страна, дошли да видят що е то мастодонт в реални размери. Всеки, който не е виждал праисторическото животно, може да го направи в единствения у нас Палеонтологичен музей в село Дорково, предаде БГНЕС.

Дорково се намира само на няколко километра от Велинград и е известно с изкопаемите животински останки от Плиоценската епоха. Тези ширини са били обитавани от праисторически животни преди около 5 до почти 2,5 млн. години.

Музей с древни мозайки в Сирия е силно повреден от варели с експлозиви

Музеят в Маарат ал Нуман, в провинция Идлиб, най-известният музей с мозайки в Сирия, е силно повреден от пуснати от сирийската авиация ...

Музеят, открит преди по-малко от две години, представлява кръгла сграда от дърво и метал със стъклен покрив. Дело е на Явор Йорданов, чиято идея била сградата да изглежда като стар пчелен кошер. Всеки понеделник входът е напълно безплатен, а през останалото време билетът струва 5 лева, като бонусът е, че освен музеят, той важи и за намиращата се на 6-7 километра крепост Цепина. С влизането човекът на касата, който се явява и гид веднага е готов да проведе кратка беседа за историята на находището. Въпреки делничния ден обаче беседата многократно бе прекъсвана от посетители. И това е чудесно!

В кръглата зала се сблъскваме с 4-метров мастодонт от рода Ананкус анвернезис – величествената скулптура показва в реален размер най-величествения представител от онова време.

Скулптурата съчетава изкуство и наука, а ефектът е поразителен – "влизаш и виждаш едно грамадно хоботно животно, което е почти живо пред теб", както казва проф. д-р Николай Спасов от БАН. Гипс, стиропор и пластмаса издигат 3,9-метровия мъжкар с реални гънки по кожата и истински слонски цвят, с нокти и с косми по хобота. За сравнение съвременните слонове тежат около 4 тона, а някогашните праисторически представители са тежали около 7-8 тона.

От големи информационни табели в музея научаваме, че пръв на изкопаемите останки обръща внимание местният учител Манол Чолев, още през 30-те години на миналия век, а в самото начало на 80-те години фосилното находище бива преоткрито от геолози на тогавашната фирма "Редки метали". Палеонтологичното находище нашумява благодарение на множеството вкаменелости, открити на това място в резултат на проведените българо-френски палеонтологични разкопки (1985-1987 г.).

В София ще има музей на туризма

Министерството на туризма получи одобрението на Световната организация по туризъм (СОТ) за създаването в София на Световен музей на тур...

Днес находището край село Дорково е широко известно между специалистите палеонтолози в Европа. То се приема за един от основните "Репери", маркиращи началото на Плиоцена в Източна Европа.

Край Дорково са намерени костни останки от над 30 вида гръбначни животни, над 600 кости на едри бозайници - мастодонти, редки древни маймуни, примитивни коне (хипариони, елени, носорози, тапири и др.), а също множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници.

Дорково е най-богатото находище на останки от мастодонта Ананкус Арвернензис в света и едно от най-богатите на фосилни на животински останки ранноплиоценски находища в Европа. Палеонтолозите смятат, че природно бедствие е унищожило цяло стадо мастодонти край брега на древна река. Възможно е голямо засушаване да е причинило измирането им.

Днес, благодарение на европейско финансиране, Дорково е посещавано от хора от цяла България. Местните също са доволни, че в селото им има музей и идват туристи. Обновена е и инфраструктурата в региона, което прави придвижването до Велинград, Ракитово, Батак и околията леко и приятно. За съжаление обаче и общината, и учените от университета търсят финансиране, за да продължат разкопките в огромното находище в района.

Първият у нас музей на фотографията отвори врати в Казанлък

Първият в България и уникален по рода си музей на фотографията отвори врати днес в Казанлък. Това предаде БГНЕС. Дълги години фотогр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик