Хванаха македонски тираджия, превозвал близо 120 мигранти в България

7488
Хванаха македонски тираджия, превозвал близо 120 мигранти в България
Снимка: БГНЕС

Близо 120 нелегални мигранти, сред които и много деца, 29 декември, днес бяха задържани в землище между пазарджишките села Лесичево и Калугерово. Те са били стоварени там около 11 часа от ТИР, който веднага е потеглил. Около 13.30 часа камионът е бил отклонен от магистрала “Тракия“ и шофьорът е задържан, заяви пред БНР говорителят на полицията.

От прокуратурата съобщиха по-късно, че вече е образувано дело. Районна прокуратура-Пазарджик образува досъдебно производство срещу 55-годишния македонски гражданин Шабан Р., със статут на постоянно пребиваващ в България, за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната. 

Ще бъде изработена стратегия за борба с трафика на хора

Стратегия за борба с трафика на хора, предлагаща дългосрочна визия в областта на противодействие на трафика и закрила на жертвите и отч...

В района на пазарджишкото село с. Лесичово полицейски патрул е спрял за проверка ТИР с влекач с хасковска регистрация и полуремарке с пловдивска регистрация. В товарния автомобил, шофиран от Шабан Р., са пътували 119 чужди граждани без документи за самоличност, за които по-късно е установено, че са от Сирия и Ирак. В момента се установява тяхната самоличност и предстои да бъдат настанени в бежански център у нас.

Разследването сочи, че чуждите граждани са били качени в Истанбул на товарния автомобил от турски гражданин, представил се за български изселник и говорещ български език. Той обещал да плати на шофьора 5000 евро, за да превози хората до територията на Република България и да ги остави във вътрешността на страната. Шабан Р. е задържан за 24 часа по Закона за МВР, съобщават от прокуратуарата. 

Под ръководството на Районна прокуратура-Пазарджик се извършват активни процесуално-следствени действия – разпитват се свидетели, установява се самоличността на чуждите граждани и мястото на влизане в България, както и собствеността на влекача и полуремаркето. Сред чуждите граждани има и деца под 16-годишна възраст

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com