X
 
 

Освобождават пет археологически обекта за строителството на язовир "Луда Яна"

5517 0
Освобождават пет археологически обекта за строителството на язовир "Луда Яна"
Снимка: Национален исторически музей
Пет открити археологически обекта трябва да бъдат освободени, за да продължи строителството на язовир „Луда Яна“ и пречиствателна станция за питейни води в община Панагюрище, предаде кореспондентът на Actualno.com.

С тази цел регионалното министерство възложи чрез обществена поръчка на Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН да извърши спасителни проучвания на обектите.

Нов кораб ще проучва състоянието на река Дунав

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) ще закупи нов хидрографски кораб за заснемане на речното ...

Един зид и една могила попадат в имота, предназначен за язовир. Една от могилите и едно каменно струпване са в санитарно-охранителната зона. Приоритетна сред всички находки е една могила, която попада в сервитута на подобект за изместване на 110 кV електропровод.

Спасителните археологически дейности са предписани от Министерството на културата и трябва да приключат до една година. Строителството на язовир „Луда Яна“ и пречиствателната станция за питейни води се изпълнява по проект за развитие на общинската инфраструктура. Той се финансира със средства от Световната банка и от МРРБ.

Изпълнител на мащабния обект е консорциум „Щрабак – Станилов“ по договор на стойност 56 млн. лв. Той трябва да стане готов през 2019 г., но наличието на археологически находки ще забави изграждането му. Водите от бъдещия язовир са предназназначени за водоснабдяване на 45 000 души в община Панагюрище и няколко общини от област Пазарджик.

Относно спасителното археологическо проучване край село Зелен дол и Покровник в Благоевградско, където трябва да мине магистрала „Струма“ от НАИМ преди дни заявиха, че сградите, които се откриват на терена, са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга.

„Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите“, се казва в становище на доц. д-р Здравко Димитров – ръководител на археологическото проучване, и доц. д-р Людмил Вагалински - директор на НАИМ при БАН.

Премиерът обеща 100 000 лв. за проучването на античния град Хераклея Синтика

В сряда на Министерски съвет ще разгледаме въпроса за отпускането на 100 хил. лева за археологическите проучвания на античен град Херак...

Пълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, гр. Благоевград, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 бр. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археолози.

По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

Пред последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността.

Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ – Благоевград, е напълно възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив, се сочи още в тяхното становище.

Проф. Николай Овчаров: В Китай показваме връзките на прабългарите с тези земи

В Китай ще покажем цялата история на България до XIV век, но ще акцентираме върху връзките, които прабългарите са имали още в края на с...

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители