Петър Куленски: Община Пазарджик e докарана до финансов колапс, но с екипа ми ще се справим

4299
Петър Куленски: Община Пазарджик e докарана до финансов колапс, но с екипа ми ще се справим
Снимка: община Пазарджик

Петър Куленски е новият кмет на община Пазарджик, избран след балотаж с Тодор Попов – кмет на общината от 4 мандата. Завършил е право в Софийския университет и магистърска степен по „Публични финанси“. Над 12 г. е практикуващ юрист, адвокат и доскоро партньор в българо-немска адвокатска кантора, фокусирана върху предоставянето на пълно правно обслужване при реализацията на чуждестранни инвестиции в България. Бил е народен представител в 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание, зам.-председател на ПГ на „Продължаваме промяната“. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за най-важните проблеми, с които се сблъсква в началото на мандата си.

Г-н Куленски, излежда заварвате незавидно финансово състояние в община Пазарджик. Доколкото разбираме сметките са блокирани – от кого, заради какви задължения като сума, кога е станало това?

На седмия ден от моето встъпване в длъжност дадох пресконференция, на която исках да запозная гражданите с актуалното финансово състояние на общината или това, което съм заварил. При встъпването ми като кмет сметките бяха запорирани от НАП за неплатени осигуровки в размер на около 700 хиляди лева. В сметките имаше много малко средства - под 100 хиляди лева. Също така със задължения към РИОСВ за лихви по актове във връзка с отчисления по Закона за управление на отпадъците. Поисках и ми беше предоставен доклад от финансовия одит. Той сочеше следното - почти 28 млн. лв. задължения към доставчици, включително комунални фирми, за снегопочистване и сметоизвозване, за междуградски транспорт, към строителни компании. Отделно от това 2 млн. лв. от набирателната сметка липсват. Това са средства от депозити по публични продажби и търгове, които са били похарчени от предишното ръководство. Не е изпълнено законовото задължение да бъдат върнати. Заварих отклонени средства от държавно делегирани дейности - 3,2 млн. за 2023 г., над 10 млн. лв. за последните три години. Тук влизат 2 млн. лв. за образование, които държавата превежда за училищата в Пазарджик, но не са стигнали до тях. Над 600 хиляди лева дължими за социални услуги. Почти 833 000 лева целеви, отпуснати през 2021 г. от Министерството на младежта и спорта за реконструкцията на физкултурен салон в ОУ "Иван Батаклиев", защото децата няма къде да карат физическо в зимни условия. Тези средства са били похарчени и не са стигнали до предназначението им. Заварих дела от РИОСВ във връзка с тези отчисления, коита оспоменах. Съдебни дела с главници 900 000 лева и 5,5 млн. лв., като по идентични дела общината вече е била осъждана. Общо взето „незавидно финансово състояние“ е най-мекият израз, който бих използвал, да не кажа финансов колапс, до който общината е била доведена вследствие на управлението на моя предшественик. Пропуснах 15 милиона кредити към банкови и небанкови институции.

За какво от казаното досега знаехте предварително?

Знаех, че е тежко финансовото състояние. Преди да стана кмет бях народен представител и през месец септември изисках подробна справка, но ми беше отказана от предишното ръководство, което ме наведе на мисълта, че нещо крият. Тези мои съмнения се потвърдиха напълно. Реално моите наблюдения са, че общината е спряла да функционира някъде около юли месец. Тогава са спрени редица плащания - към контрагенти и доставчици. По много от услугите като сметосъбиране и сметопочистване с месеци назад е имало забавяне или неплащане в пълен размер. В никакъв случай обаче аз не се оплаквам и не искам всичко това да звучи като оправдание. Напротив, аз и екипът ми вече сме се мобилизирали. Сложили сме край на безконтролните харчове. Предприели сме първите стъпки към финансово оздравяване на общината.

Какви са те?

В разговор сме с Министерството на финансите да получим средства, с които да покрием най-належащите плащания. На първо място да погасим публичните си задължения, защото, за да получим финансиране по редица проекти от МФ и Плана за възстановяване и устойчивост - 3,6 млн. лв. за ремонт на средношколското общежитие, 27 млн. лв. за саниране по програмата за енергийна ефективност, както и други средства за капиталовата програма на община Пазарджик, трябва да нямаме публични задължения. Освен това сме се заели да прецизираме абсолютно всички задължения, да проверим за какво е плащано, какви дейности са фактурирани, извършени ли са, не са ли, на каква цена и където е възможно, да предоговорим задълженията.

Вие казвате, че с този заем, които искате от държавата, ще покриете публичните си задължения, но част от европроектите изискват съфинансиране от бенефициента, него как ще осигурите?

В момента за нас на преден план е именно такова предизвикателство - да осигурим съфинансиране от 250 000 лв. за санирането на спортна зала "Васил Левски". Права сте, няма да е лесно, но положението не е толкова безнадеждно. С общи усилия, подавайки си ръка с колегите от общинската администрация и с колегите от Общинския съвет, с обща енергия, с добра финансова дисциплина и разбиране, естествено, с кредит на доверие от жителите на Пазарджик, в средносрочен план ще излезем от това затруднено положение.

На първо четене кои са най-големите кредитори?

Дружествата, които са свързани с управлението на отпадъците - сметопочистващите фирми и тези, които управляват сметището. Имаме големи задължения към най-различни строителни компании. Мога да спомена изграждането на т. нар. широко прокламиран проект "Градините на света". Четох едно интервю преди 6 месеца, че щели да струват около 800 000 лв. Ами не, по сметките, които гледам, сумата е надхвърлила 3 млн. лв., като към настоящия момент много голяма част от тях не са разплатени.

А в какво състояние са „Градините на света“, така ли изглеждат, както бяха представени в проект и пред Папата?

Не искам да спекулирам, но със сигурност не изглеждат като снимката от идейния проект. В момента получавам докладни записки от институцията, която трябва да стопанисва тези градини, че част от засадените растителни видове са тропични и субтропични, които не могат да виреят в климатичните условия на Пазарджик. Застрашени са от измръзване. Ние ще положим всички грижи те да бъдат спасени, но се бързаше с откриването на тези градини. Идеята беше да стане предизборно и част от видовете бяха засадени в най-горещите месеци - юли и август. Това може би беше грешка.

А с паркингите, отдадени на концесия, как ще процедирате?

Част от общинските паркинги са отдадени на концесия, а за други са сключени 10-годишни договори, които изтичат през 2026 г. Аз и юридическият ми екип анализираме тези договори и концесии, за да видим има ли правна възможност да бъдат прекратени, защото моето мнение е, че средствата от тях трябва да остават в община Пазарджик. Те трябва да носят приход в така или иначе затормозения й бюджет.

Вярно ли е, че от „Инерком“ са си прибрали панелите за фотоволтаици, които изграждат за общината, а ще бъдат стопанисвани от общинската фирма „Пазарджик солар сити“ ЕООД?

Получих сигнал от общинското дружество, че фирмата, ангажирана с изграждането на фотоволтаичен парк, е започнала да монтира част от панелите, но след балотажа ги е демонтирала. Истината е, че община Пазарджик не е успяла да получи банковия кредит, с който е трябвало да го построи и това може би е една от причините да не се стигне до изграждането му. Знаете, това беше един от предизборните приоритети на предишното ръководство. Всъщност и той се е оказал един голям балон, който в някакъв момент се е спукал. Ние ще направим подробен финансов анализ, за да видим дали продължаването на този проект е финансово оправдано и след това ще вземем колективно решение с Общинския съвет как да процедираме.

Виждаме, че вие сте финализирали поръчката за зимно поддържане. Изборът не е обжалван. Как се оправихте с първия сняг?

Да, днес изтича срокът за обжалване. За мое голямо учудване след като встъпих в длъжност през втората половина на ноември, видях, че общината не е сключила договор за зимно поддържане на пътищата. Едно от първите неща, които направих, е да ускоря започнатата и недовършена процедура. Беше избран изпълнител. Изтече срокът за обжалване и буквално може би в утрешния ден предстои да сключим договора. Вие знаете, че преди две седмици цялата страна беше подложена на един студен атмосферен фронт. На много места имаше валежи, включително в Пазарджик. При нас не бяха така тежки, като в Северна България, но през съботната нощ и в неделя сутринта имаше снеговалежи. Аз искам да благодаря на всички, които положиха неимоверни усилия - служителите на общината, на "Гражданска защита", на МВР, аварийните екипи на ЕВН, на ВиК. Със задружни усилия успяхме да минем през това първо изпитание и гражданите да не усетят голямо неудобство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик