Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?

12048
Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?
Снимка: БГНЕС

Сигнал до прокуратурата заради "странни действия" на местните власти в Пазарджик е изпратила неправителствената организация Антикорупционен фонд.

По думите на Мирослава Петрова, която е представител на НПО-то, Община Пазарджик не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк (парк "Априлци"), обещан от фирма "Риал Стейтс" ЕООД, собственост на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова. Компанията на Върбакова - "Инерком", отрече да има нещо общо със случая. Обезщетението е неустойка по договор, според който въпросната компания е получила общинска земя още през 2008 година и е трябвало в замяна да построи голям фотоволтаичен парк. Това, обаче, така и не се е случило в пълен размер.

"Инерком" реагира на обвинения на Елена Йончева за ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова - "Инерком България", отвърна с официално изявление на изказване на червения депутат Елена Йончева, че фи...

Петрова обяви пред bTV, че фондът е попитал Община Пазарджик защо не е имало проверки как така не е изграден фотоволтаичен парк с мощност 50 мегавата. Отговорът бил, че няма нужда от проверка, защото там имало фотоволтаични мощности. Въпросната мощност беше описана от Петрова като "фотоволтаична градинка", защото мощността е едноцифрено число в мегавати (2,45). Договорът е категоричен - ако няма 50 мегавата мощност, трябва да има обезщетение, категорична е Мирослава Петрова. Тя уточнява, че сделката е отпреди 10 години и я е одобрил кметът на Пазарджик Тодор Попов, който и тогава, и сега е градоначалник. Според контракта компанията е трябвало да въведе е в експлоатация мощностите в срок от 32 месеца след издаване на строителното разрешение. На практика това е трябвало да се случи до началото на 2013 година.

Отново по думите на Петрова, Община Пазарджик продава 2000 декара земя на "Риал Стейтс" са само 500 000 лева, а там били изсечени 5000 стари дървета, чиято стойност, по сметки на Антикорупционния фонд, също е 500 000 лева. Договорената инвестиция, която „Риал Стейтс“ ЕООД трябва да направи, без разноските по промяната на предназначението на земята и проектирането, следва да бъде най-малко 400 милиона лева, твърди НПО-то.

Припомняме, че през 2015 година Тодор Попов попада във фокуса на вниманието заради тузарски имот в село Паталеница, който категорично не отговаря на официалните финансови възможности на Попов. Става въпрос за имот на стойност 1,5 млн. лева, в който Попов живее. Започна и проверка, но поне досега няма нищо пред съда, което да касае дейността на Попов като кмет и като гражданин.

Интересен аспект в цялата история е, че КЗК спря опита на "Инерком" да купи бизнеса на ЧЕЗ точно с аргумент за фотоволтаичния сектор. Според КЗК ако "Инерком" и ЧЕЗ се слеят, ще има монопол при фотоволтаиците. По данни КЗК фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. КЗК се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". Общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата".

КЗК пак отряза "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува ново производство за оценка на пазарния ефект от придобиването на б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com