Експерт: Трябва да се спре замърсяването на Струма*

9230
Експерт: Трябва да се спре замърсяването на Струма*
Снимка: Facebook/Да спрем бракониерството на язовир Пчелина - Лобош

По поръчка на Централната рибоопазваща организация в Перник бяха направени две изследвания на водата в яз. „Пчелина“ - от лаборатории в Казанлък и във Финландия, които показват надвишения над нормите в доста химични елементи. Резултатите от тези изследвания Actualno.com предостави за анализ и коментар на няколко учени в България. Един от тях е д-р Тихомир Стефанов - хидробиолог (ихтиолог) в Националния природонаучен музей към БАН.

"Моето мнение е, че доста неочаквано са завишени абсолютно всички нива на тежки метали - цинк, олово, кадмий. Особено на кадмия е страшно притеснително. И други метали виждам, че има малко повече от нормата, но все пак под максимално допустимата концентрация, като никел и хром. Предполагам, че това е в резултат от потока от огромните предприятия, които дълго време са работили там - "Стомана - Перник" и т.н. Част от тежките метали не се абсорбират от системата, а се натрупват. Така, че това сигурно е от годините работа на "Стомана - Перник", заяви д-р Стефанов.

Няколко институции не знаят защо животните в язовир "Пчелина" измират (ВИДЕО)

Институции, неправителствен сектор и експерти са в нестихващ спор за тоновете мъртва риба в яз. "Пчелина" – Перник. С цел да пре...

"Видно е, че най-притеснителни са резултатите от устието на язовира – там където реката се влива в язовира. Това е ясен знак, че трябва да бъде незабавно прекратено изливането на отпадни и силно замърсени отпадни води в реката, съответно в язовира. Време е РИОСВ И БДЗБР да започнат да работят и да не допускат тези отрови да се изливат в реката! Виждаме, че има огромна концентрация на фосфор, което най-вероятно означава, че има замърсяване, идващо от предприятие, което произвежда торове. Такава огромна концентрация на фосфор няма как от само себе си да се появи. Фосфорът и натрупването на фосфорни съединения най-често се дължи на замърсяване при производство на торове, най-вече фосфорни. Там трябва да има фабрика за производство на торове", смята експертът.

Огромното количество сяра - 27 000 микрограма на литър, дължи на въглищен прах, който идва най-вероятно от шламохранилището на ТЕЦ – Перник. На въпрос как живеят при тези замърсявания обитателите на язовира, д-р Стефанов отговори, че интоксикацията не е директна. Той обясни, че тежките метали се натрупват в организма и когато се достигне дадена концентрация, тогава натрупването има патогенен характер и в крайна сметка летален изход, както при отравянето с олово и кадмий при хората - не става веднага, а вследствие натрупване, когато има дълга експозиция. „Това са опасни неща", допълни д-р Стефанов.

И тъй като теорията му от предишния ни разговор през септември месец беше, че залпово замърсяване е причина за умирането на рибата в язовира д-р Стефанов сега подчерта отново, че в резултат от дългото натрупване на токсични и органични замърсявания в язовира и нещо е имало отключващ фактор.

„Това е било залпово замърсяване. Това може да е нещо, което дори да не е било чак толкова голямо, но е отключило процеса. То било последната капка, от която е преляла чашата. Тогава системата е колабирала и се стигна до този мор, който наблюдавахме в края на лятото“, подчерта хидробиологът. 

Природозащитници и рибари "погребаха" Струма и язовир "Пчелина" (ВИДЕО)

Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви мерки за това. Така организаторът на днешния протест пред РИОСВ-Перник Марио Антон...

Според него щеше да е много интересно да се направи анализ и на азотните съединения, които наистина са показатели за органиката, която постъпва в язовира край Перник.  

* Информацията е коригирана!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com