Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи "съветничката на Станишев" за шеф на Сметната палата

23644
Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи "съветничката на Станишев" за шеф на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Лидия Руменова за шеф на Сметната палата. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание малко преди началото на днешното заседание, предаде БГНЕС.

Първа точка от програмата на депутатите е именно изборът на нов председател на одитния орган, който се наложи след промените в Закона за Сметната палата.

"Няма да одобрим тази кандидатура. За съжаление това е поредната институция, която вече няма да съществува, дори и за нас", обясни Борисов. Той обвини Руменова, че е била "съветничка на Сергей Станишев и не може да дойде сега като институция да одитира партиите". "Това е тотален разпад", подчерта Бойко Борисов.

По отношение на скандала с мистериозните цифри 19/45, с които Борисов описа корупционна схема преди месеци, лидерът на ГЕРБ призна, че вече не е оптимист "някой да си отвори устата" и да разкаже цялата схема.

Лидия Петкова Руменова е единствената издигната кандидатура за поста. Нейната биография беше представена от председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. „Убедили сме се в нейните познания в областта на одита, на правото, в разработването на документи и всичко необходимо за този пост”, заяви Цонев, предаде Агенция "Фокус".

Плевнелиев отново се намеси и върна Закона за Сметната палата

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане на депутатите в Народното събрание Закона за Сметната палата. Конституцията на Ре...

Не виждам по-прозрачна процедура от изслушването на кандидатите в пленарна зала. Не виждам по-публично място в държавата от тази трибуна. Опасенията на ГЕРБ са неоснователни. Присъствал съм на всички избори на председател на Сметната палата – такава е процедурата”, добави председателят на Парламентарната бюджетна комисия.

Законът за Сметната палата мина в парламента след като президентът Росен Плевнелиев му наложи вето. Споровете около текстовете бяха много, а главен двигател на закона беше бившият заместник-икономически министър по времето на Жан Виденов Румен Гечев.

Съгласно новите норми Сметната палата ще е колективен орган, който се състои от 9 членове, включително председател. Председателят и членовете ще се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика