Борисов не подаде оставка, но не изключи вариант да подаде (ВИДЕО)

13349
Борисов не подаде оставка, но не изключи вариант да подаде (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Готов съм по всяко време да си тръгна. Не искам заради мен да има напрежение – не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улицата, когато затварят кръстовища. Ако сме толкова силни и единни, какъв е проблемът да има служебно правителство". Този въпрос зададе премиерът Бойко Борисов в реч пред симпатизантите на ГЕРБ.

"Ще продължа разговорите с моите коалиционни партньори за варианти, включително аз да си тръгна", добави Борисов. "Още днес щях да кажа датата, в която си подавам оставката", каза той, но уточни, че от уважение към коалиционните партньори не го прави. И предупреди, че зимата ще е много трудна, затова е нужна подкрепа и вот за този, който ще управлява. "Надявам се да намерим вариант", обобщи премиерът и лидер на ГЕРБ. "Един ден повече не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат", предупреди Борисов и поиска от всички ръководни кадри в ГЕРБ да се обърнат към хората, защото са забравили.

Защо "симпатизанти" на ГЕРБ крият лицата си преди конференция (ВИДЕО)

”Симпатизанти, които си крият лицата. И са ”за протеста”.” Това показа в поредица от видеа Миролюба Бенатова, к...

Усещам напрежение в обществото – не заради многото свършена работа, а заради чувството за справедливост. Единственото, което не сме направили, е да издигнем кандидат на ГЕРБ сиреч на правителството за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа на президента Румен Радев. Така Бойко Борисов видя пред членовете на ГЕРБ най-същественото искане на протестите – това за справедливост и работеща съдебна система.

Не ни е страх от служебното правителство – не вярваме, че ще бъдем честни и почтени, но нямаме проблем с кабинета. Само че без Народно събрание не може да се обявява извънредно положение, не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира, не могат да се променят закони, не могат да се удължават срокове – например за ТЕЛК, изброи Борисов. И добави, че парламентът дава на здравния министър мандат да участваме в разпределение на ваксина срещу коронавирус на общоевропейско ниво. Освен това, няма актуализация на държавния бюджет, не може да се приемат ратификации за заеми по инструмента SURE, каза Борисов. Не може да се увеличат сроковете за обезщетение за безработица, продължи да изброява премиерът. Той предупреди, че следващата година може да се окаже загубена за хиляди български ученици, да няма увеличение на заплатите на хиляди ученици. Борисов каза и, че трябва парламент, за да има работещо машинно гласуване.

"Ние от ГЕРБ, с ДПС никога не сме правили коалиция и никога няма да правим коалиция. Нашите приемливи партньори са тези, които са днес с нас", заяви Борисов. И се обърна задочно към Христо Иванов, че това, което правел, връщало на власт тези, срещу които Иванов се бори.

Борисов започна речта си с молба тези, които правят провокации, да не ги правят, защото не е в духа на демокрацията: "Много ви моля, не отговаряйте на провокациите". После продължи с пример за "София Тех Парк" като символ какво е постигнало управлението на ГЕРБ и добави, че "сега могат да отидат да си играят с метрото", може да блокират магистралите, но преди ГЕРБ нямало магистрали.

Премиерът се похвали и с малкия дълг, като попита имало ли значение за младите хора дали имат да връщат пари. Най-добре се справихме и с пандемията, убедено каза той. „Всяка година вдигахме доходите, всяка година на учителите двойни заплати”, продължи да изброява той.

Смайващ слух от редиците на ГЕРБ: Борисов излиза в отпуск, Сачева довършва мандата

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да обяви на извънредна пресконференция, че се оттегля от поста министър -председател. Причината,...

Има няколко теми, които заслужават нашето внимание – и борбата с корупцията, и министерството на икономиката. Контрабандата, като влезе нашето правителство да управлява, беше 34%, сега е под 3%. На протеста на БСП имаше маса руски знамена – те не видяха ли какво се случи на протестите в Русия? Имаше и с американски знамена – не видяха ли как се справиха там? Имаше европейски знамена - в Германия разчистиха милионен митинг, изброи Борисов.

"Демократичните хора не ходят да плашат бебета и деца - те това направиха пред къщата на Фандъкова, след това дойдоха и пред моята. Нека им видим акъла на демократите в кавички", заяви лидерът на ГЕРБ и направи препратка към "демокрацията" преди 1989 година и че "член на моето семейство е убит", говорейки за "Белене". Борисов заяви и, че Румяна Бъчварова можела да каже как довела задкулисно Христо Иванов в офиса на ГЕРБ, за да стане коалиционен партньор, както и визира Мая Манолова като неблагодарна заради това, че беше избрана като омбудсман с позволението на ГЕРБ.

"Ние сме за единство на нацията като партия", категоричен беше за финал Борисов. Той поиска и тези, които искат да управляват, да кажат как - с програма "това, това и това".

Партийна подкрепа

Николай Стайков: Посредствеността и корупцията предопределят края на епохата на ГЕРБ (ВИДЕО)

Посредствеността и корупцията предопределят края на епохата на ГЕРБ. Това коментира в предаването "Студио Actualno" Николай Стайков, жу...

Смели, отговорни и единни – това поиска от членовете на ГЕРБ кметът на Враца Калин Каменов. Той беше категоричен, че партията е доказала, че може да носи отговорност и във времена на криза не може да бяга от отговорност. "Една група протестиращи в София не са България", подчерта Каменов. А кметът на Дулово Юксел Ахмет излезе на трибуната като пример, че партията няма договорки с ДПС.

Евродепутатът Андрей Новаков също говори от трибуната и беше категоричен, че това, което отличава ГЕРБ, е подходът към съзидаване.

Коалиционна подкрепа

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посочи, че и млади хора, учещи на Запад, искат оставка, правейки сравнение какво е тук и какво там. Каракачанов обаче изрично подчерта, че не е чул каква е философията, политиката и реформите на новото правителство. "За мен не е реформа да въвеждаме еднополовите бракове", заяви лидерът на ВМРО, а по въпроса за съдебната реформа Каракачанов даде пример как участник в протестите поискал нови закони, пък ако останело време, да се променя Конституцията. Какви всъщност са най-съдържателните предложения за промяна на съдебната система, НАУЧЕТЕ ТУК!

Накрая Каракачанов попита присъстващите от кои политици са – дали тези, които се жертват за държавата или не.

Организация за протест срещу националната конференция на ГЕРБ, вероятно с намерение на блокада

След като вчера стана ясно, че на днешния 5 август ще има национална конференция на ГЕРБ в "София Тех Парк", която започва в 12:00 часа...

Коалиционният партньор на ГЕРБ за евроизборите – СДС, в лицето на председателя си Румен Христов, призна, че "остава малко до изборите", но зададе въпросът дали служебно правителство няма да излезе от рамките на конституционния си мандат. Христов убедено каза, че перспективата е отново да има дясно управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика