"Правосъдие за всеки" поиска да няма пост главен прокурор, ето какво следва да го смени

17523
"Правосъдие за всеки" поиска да няма пост главен прокурор, ето какво следва да го смени
Снимка: Actualno.com/Иван Гешев

Предложения за конституционни промени – това е основното послание на инициативата "Правосъдие за всеки". Инициативата е организатор на днешния протест, с искане за оставки на

Фокусът на вниманието на инициативата е главният прокурор – и не личността Иван Гешев, а конституционната рамка на съществуване на институцията главен прокурор, подчерта адвокат Петромир Кънчев. Той посочи и, че вчера (17 юли) само в София, по данни на МВР, е имало 60 000 души – а освен оставката на правителството, те искат и оставката на Иван Гешев. 32 минути влизаха хората пред Съдебната палата - тинята на обществото според някои депутати, е позицията на Велислав Величков.

Лицето на "Правосъдие за всеки" – адвокат Велислав Величков, напомни, че още преди 5 години инициативата е предложила 7 промени по отношение на съдебната власт. Две от тях бяха приети – явно гласуване във ВСС и разделяне на Съдийска и Прокурорска колегия.

„Правосъдие за всеки“ иска оставките на Борисов и Гешев (ВИДЕО)

Инициативата „Правосъдие за всеки“ излезе днес на протест под надслов „Свободата не иска каскет“. Днес Българи...

Ролята на главния прокурор

За съжаление прокуратурата се превърна в системен политически играч, подчерта юристът. И напомни как Иван Гешев не приема класическия демократичен принцип за разделение на властите – в интервю за БНТ. "Може би неслучайно се занимава само с битовата престъпност, а корупцията по високите етажи на властта се свежда до избрани бизнесмени, един министър, който не е от ГЕРБ и двама зам.-министри", подчерта Величков. Според него, хората са навън, защото имат усещане за несправедливост и избирателно правосъдие.

Величков е категоричен, че прокуратурата се е превърнала във феномен, който безнаказано отказва правосъдие, защото няма санкция от съда дали има или няма данни да се започне досъдебно производство. Само прокуратурата го решава, не може да има обжалване пред съда – пример какво се случва, можете да научите В ПОТРЕСАВАЩ ПРИМЕР ТУК!

Затова и "Правосъдие за всеки" на първо място иска промяна на чл. 126 от Конституцията. Величков смята, че е недопустимо да няма оперативна самостоятелност на прокурори към върховните съдилища, що се отнася до прокуратура – т.е. такива обвинители, които не са подчинени на главния прокурор. Най-високото структурно ниво на прокуратурата е подчинено изцяло на главния прокурор, докато по-ниските структурни нива имат административна самостоятелност. Руши се конституционната логика, смята Величков – заради израза "методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" в Конституцията, което, според него, е директно влияние и намеса на главния прокурор в работата на другите държавни обвинители.

Трябва да отпадне длъжността "главен прокурор" по смисъла на чл. 126 от Конституцията, защото подчинява всички прокурори и работата им, смятат Величков и "Правосъдие за всеки". Вместо това следва да има прокурорски съвети към върховните съдилища, които да поемат организационните функции на главния прокурор. Така ще се премахне "нелегитимен властови център", каза Величков.

Протестиращи искат Румен Радев да сезира КС за избора на Иван Гешев

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор се състоя в центъра на София, предаде БГНЕС. Неправителствената орга...

Освен това – да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство, настояха от "Правосъдие за всеки".

Адвокат Емил Георгиев е убеден, че главният прокурор не се отчита реално, защото не поема пред никой отговорност за действията си. По действащото законодателство, главния прокурор веднъж годишно чете доклад за дейността си пред парламента, но този доклад не се санкционира от депутатите по никакъв начин, с последствия върху дейността на държавното обвинение.

Висшият съдебен съвет (ВСС)

За т.нар. парламент на съдебната власт (ВСС), Величков поиска да няма директно политическо влияние – т.е. политическите квоти, избирани от парламента. Той даде пример до какво се стига във ВСС дори по важни въпроси – ето как ВСС беше подчинен на волята на Иван Гешев в политическо говорене за протестите, ТУК!

Затова Величков изрази позицията на "Правосъдие за всеки" – ВСС да е само за съда, т.е. да има само съдийска квота. Не е работа на прокурорите да участват в регулирането на съдебната власт, както и в избора на председателите на върховните съдилища – прокурорите са страна по съдебното дело, защо участват в избора на арбитър, попита адвокат Величков. Минимум 16 от 25 членове на ВСС следва да са избрани от съдии, а останалите – от парламента, с участие на експертни организации и истинска оценка за нравствените и моралните им качества. Това обаче трябва да стане с учредяване на Велико народно събрание (ВНС).

Велислав Великов: "Медийното правосъдие" застрашава правовата държава (ВИДЕО)

"Медийното правосъдие", при което хора предварително се обявяват за престъпници: сутринта се посочват, следобед прокуратурата е в техни...

Ако няма шанс за ВНС, то нека се предвиди намаляване на парламентарната квота от 11 души (при общо 25), на 5. Трима да са в Прокурорската колегия, двама да са в Съдийската – за да няма блокиращ механизъм на изпълнителната власт в независимата съдебна власт, каза Величков.

За финал "Правосъдие за всеки" предлага закриване на специализираните съдилища, защото показвали политически мотив в действията си, заяви Величков. И добави, че "Правосъдие за всеки" е готова да обсъжда експертно предложенията си, както и всички други предложения. Засега има принципно съгласие от президента да внесе исканията за съдебната система в парламента, излезе от думите на Величков. Искаме и оставка или на целия ВСС, или на цялата му парламентарна квота, уточни той, прибавяйки ги към исканията за оставките на Иван Гешев и Бойко Борисов.

"Изчистете правосъдието – то ще изчисти всичко останало", подчерта Величков. И уточни, че тази вечер протестът е под надслов: "Свободата няма нужда от каскет"! Той започва в 18:30 часа, пред Съдебната палата.

Как предишният опит за съдебна реформа, с основен двигател Христо Иванов – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com