Борисов: Вотът на недоверие няма да мине, защото в здравеопазването се направиха много неща

4422
Борисов: Вотът на недоверие няма да мине, защото в здравеопазването се направиха много неща
Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие на БСП няма да мине, защото в здравеопазването се направиха много неща. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в УМБАЛСМ „Пирогов“ след откриването на обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в болницата, предаде „Фокус.

На въпрос дали е пострадало доверието към здравния министър, премиерът отговори: „Първо искам да честитя на „Пирогов“ за това, което беше направено. Съжалявам и може би е хубаво да ги питате тях в какви условия работеха. Тук идват всякакви пострадали. Виждате колко е хубаво с най-съвременна апаратура. Това е важното към деня. Това сме правили през тази година и нещо с министър Москов".

Танев: Ако РБ снеме доверието си, ще питам премиера дали оставам

Ако Реформаторският блок обяви, че снема доверието си от министъра на образованието проф. Тодор Танев, той ще се допита до премиера как...

"Чух за вота на недоверие, който от БСП готвят и той е абсолютно основателен, защото този проект тук две години беше замразен и хората се лекуваха в ужасни условия, докато този министър направи така, че самите професори, доктори, ето ги зад мен сега, вътре споделиха, че са мечтали да имат такива условия на работа“, каза премиерът. Втора основателна причина според него е, че здравната каса при 400 млн. дефицит миналата година, тази година ще да е под 10 млн. лв. „Сиреч това са 390 млн. лв., които по някакъв начин са харчени през предишните години. Не искам да казвам как. Оттук насетне мога да кажа, че съм убеден, че вота няма да мине, защото в здравеопазването се направиха доста неща. Още се правят, реформата върви", допълни той.

"Ще изчакам във вторник, когато блокът трябва да заяви своята позиция и веднага след това ще подготвим кандидатури за министри", заяви Борисов в отговор на въпрос за предстоящите кадрови промени в правителството след оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

На въпрос какво лице би избрал за правосъден министър, премиерът отговори, че вече трети ден отговаря на един и същи въпрос. „Министрите в това правителство се назначават, след като с колегите от РБ поставим кандидатурите си, без квоти, и намерим най-добрия за дадения пост. Ще изчакам вторник, когато блокът трябва да заяви своята позиция и веднага след това ще седнем да подготвим кандидатури за министри“, заяви премиерът.

За това дали има оставки на областни управители от ДСБ, както и на председателя на КЕВР, Борисов каза, че към този момент няма.

„Не искам да се пресира ДСБ заради даденото тяхно решение. Може да са имали основание и така да са преценили за момента. Убеден съм в техния разум, защото това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази партия. Може би, са по-емоционални. Всеки иска да му се случи всичко веднага, и аз искам, но например сега предварителните отчуждения за АМ „Хемус” не вървят, защото КС отсъди едно решение. Това затруднява желанието ни да направим „Хемус” бързо. Аз трябва ли сега да се обидя, че не променихме и този член в конституцията, запита премиерът. И отговори: „Готов съм да се обидя. Мога да събера веднага ГЕРБ в Приморско и да направят обратното. Трябва малко повече разум. Всеки ден показваме какво е направено. Нека да се обединим върху направеното и да се опитаме да го надградим. Не е моментът за каквото и да било”, каза той.

Запитан дали сега възприема ДСБ като опозиция, Борисов отвърна с въпрос - „Как да ги възприемам, след като в неделя с Радан бяхме първи приятели. До вчера сме били първа дружба, с цялото си доверие и разбиране. Аз не тая нищо лошо към него, как да го приема сега, че е като тези, които знам, че ме мразят и искат да ме унищожат”.

Борисов поясни, че не се чувства предаден от ДСБ и Кънев. „Приемам, че ДСБ искаха да покажат, че на всяка цена искат да се случат дадени надграждания на тази реформа. Получи им се, защото отзвукът е много голям. Сега оттук нататък с разум, толерантност и разговори може и да успеем. В политиката има правило - никога не казвай никога”, заключи Бойко Борисов.

Лукарски: Правилният път е РБ да остане във властта с ГЕРБ

Икономическият министър Божидар Лукарски изрази мнение, че правилният път е Реформаторският блок да продължи да управлява с ГЕРБ. Той н...

В здравеопазването се случват добри неща, защото РБ, ГЕРБ и други политически сили са сключили споразумение и са взели управлението. Това от своя страна каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

„Нека да ви кажем какво направихме. Всъщност то е ежедневие. Заедно с проф. Стоян Миланов и проф. Габров преди 26 години сме започвали тук стажове и обучения. 26 години нещата изглеждаха по един кошмарен начин. В момента има 1,5 млн., вкарани в модерно оборудване и инфраструктура на реанимацията на „Пирогов“. След като са обновени всичките операционни зали на детската хирургия, предстоят в следващата година строителните работи по европрограмата за модернизация за спешната ни помощ и за цялото спешно приемно отделение и шоковата зала“, каза той. По думите му, в разчетите на МЗ за следващата година е ремонтът на Клиниката по кардиология.

„Искрено се надявам, че това са добри неща. Те се случват и заради това, че РБ, ГЕРБ и други политически сили са сключили споразумение и са влезли в управлението. Пак казвам, това нещо беше замразено за 2 години, какво е коствало да се размрази и да се осигури финансирането, това е отделен въпрос“, каза д-р Москов.

Той честити на всички в отделението и на тези, които ще работят в него. „Настина за пациентите са осигурени максимално добри условия“, добави той. Министър Москов посочи, че на 17-ти първият български пациент в България ще бъде подложен на радиохирургия в болница „Св. Иван Рилски“ „Нещо, за което досега ходихме в Турция, Германия“, обясни д-р Москов.

Бъчварова: Няма да има разпад на управляващата коалиция

Управляващата коалиция ще се запази. Това каза вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика