X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

България е най-корумпираната и бедна страна в ЕС, смята немска фондация

100244
България е най-корумпираната и бедна страна в ЕС, смята немска фондация
Снимка: БГНЕС
Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система са сред основните проблеми в България, констатира в годишния си доклад либералната германска Фондация „Фридрих Науман“.

Макар вече от десет години страната ни да е в ЕС, в България независимостта на правораздавателната система е в стагнация, твърди в заключителния си доклад фондацията, в която се оценява положението в 45 държави.

Държавата не си взема поука и продължават да ни осъждат в Страсбург

"Много от решенията, по които сме осъдени в Страсбург, се повтарят. Те имат систематичен характер." Това разкри заместник-председателят...

От там обръщат внимание на три компонента на свободата в дадените страни – икономически, социален и политически.

По отношение на правораздавателната ни система констатират отрицателна тенденция или колебания.

„Премахването им значително затруднява подобряването в други области на правовата държава, напр. борбата с корупцията или защитата на правата на човека.“

От фондацията отбелязват, че Freedom House посочи в "Нациите в преход" през 2018 г., че "българската съдебна система продължи да се сблъсква с висока степен на политизация, статистически подход с неефективност и липса на административен капацитет".

Що се отнася до политическата стабилност в България, през 2018 г. ситуацията е била стабилна, доколкото не е имало избори, както и заради нашето председателство в ЕС.

Чуждите инвестиции в България - малко са, но продължават да се сриват

Отливът на чужди инвестиции от България започва да придобива впечатляващи размери. През 11-те месеца на 2018 г. преките чужди инвестици...

България е най-силно корумпираната страна-членка на ЕС. като „изостава от сравнимите с нея в това отношение Унгария, Румъния, Гърция или Хърватия, толкова много, че това е сред основните пречки за присъединяването й към Шенгенското пространство и очакваното бързо икономическо развитие“.

Корупционната среда стимулира растежа на сивия пазар в България, „който е най-големият в ЕС и възлиза на близо 30% от БВП“.

Неформалният съюз на политическата и бизнес олигархия, организираната престъпност, само частично реформираната тайни служби и пристрастните медии остава основният катализатор на корупцията.“

По отношение на правата на частната собственост, в България те са сравнително добре защитени.

„Въпреки че правната рамка е най-вече в съответствие с другите страни от ЕС, често липсва адекватното й прилагане. Правовата държава в България се основава на слаби основи, дължащи се на слабата съдебна система, която често се счита за намираща се под външно влияние.

Корупция в МВР в съда - за 1 млн. лева и то само за малко над месец

Само в рамките на около 40 дни вече има отворени съдебни дела заради взети от полицаи подкупи на обща стойност от почти 1 млн. лева. С...

Съдебната система все още е една от институциите с най-малко доверие в обществото. Тя също се възприема като силно корумпирана.“

Правителствените разходи в България са много умерени в сравнение с други европейски страни, достигайки едва 33% от БВП през 2017 г. поради нарастващия износ и вътрешното търсене.

Икономическият растеж е стабилен и достига 3,5%. Безработицата е спаднала до най-ниското си равнище, като достига едва 6%.

„България обаче остава най-бедната страна в ЕС по отношение на БВП на глава от населението, по което изоставаме с „ приблизително 50% от средната покупателна способност на ЕС“.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com