X
 
 

Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили"

2026 5
Цацаров: Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили"
Снимка: БГНЕС
Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал.

"Мога да го кажа съвсем ясно - това не е атака срещу движение "Русофили". Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия.

Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби.

Руски политик за шпионския скандал: България, опомни се!

"В България започна преследване на поддръжниците на руско-българската дружба - арести, разпити. Очевидно радикалите, пренаписващи истор...

В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси", допълни Цацаров.

"Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране на пари, впоследствие са установени и други негови провинения и той е обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава,

"Парите от Русия са насочени лично към Малинов и към негови дружества. Това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности и изпълнение на определени задачи от обвиняемия. Основната част от тях е свързана с преоринтация на българската вътрешна и външна политика", допълни Цацаров.

"Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице. Това лице е руският гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице и това Константин Малофеев. Същата ограничителна мярка - забрана да влиза на територията на Република България за период от 10 години", допълни още Цацаров.

Той поясни, че действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента.

ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната

В хода на работата в ДАНС е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. Според данните, с ...

"Ако съм закъснял, моля да бъда извинен. Темата на изслушването е такава, каквато ми е съобщена и такава, каквато съм разбрал от медиите. Влизам в движение и доколкото разбирам темата за изслушването е свързано с осъществяваното от прокуратурата разследване за престъпление против републиката. По отношение на информацията, която може да ви бъде предоставена. Налица са две законови разпоредби, които я ограничават. Първата е разпоредбата на Закона за съдебната власт.

По силата на Закона за съдебната власт и разпоредбата на чл. 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 г. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа разпоредбата на чл. 98 от НПК, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор. Независимо от тези две разпоредби и съответно със стремежа и разбира се, задължението от моя страна - от една страна законът да не бъде нарушен, но от друга страна да бъде оказано необходимото уважение и правото на информираност на Народното събрание, ще ми позволите да представя пред вас възможните факти, които могат да бъдат представени", заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че те ще са в границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор. "С каквото разрешение със съответни граници, разполагам писмено", допълни още Цацаров. Той поясни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година.

"До настоящия момент извършените действия по разследването по това досъдебно производство, което се води в Специализираната прокуратура, са следните. Извършени са 11 претърсвания на помещения, адреси. Всяко от тези претърсвания е извършено с предварително разрешение на съдия от специализирания наказателен съд. В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършвани са осем лични обиска на лица", допълни още Цацаров.

Главният прокурор уточни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  От Това, което четем излиза, че цялата "пушилка" е заради прането на пари. Всичко друго е рпъдня. Писал Малинов докладна записка, искал да "ориентира" България. Ами джендърите, и ТЕ са шпиони. Искат да ориентират обратно и да онодат скъпата ни Родина. Те пък колко са?! Ами Анти-комунистите?! Че и ТЕ трябва да се броят за америганскишпиони. И каква е "секретната" информация, която е получавал и изн виж още ›› асял? Как ще се осъди човек за намеренията му. Антикомунистите истерично изтрещяха по запададен сигнал.
 • Колониална администрация 3 Колониална администрация преди 5 месеца Профил на трол?
  Това е ПРОВОКАЦИЯ по американска заповед ! Целта - влошаване на отношенията и блокиране на газовия транзит . А разни Цаци, Копърки, Гестапото и Домус балъци (свинска риба) са просто чираци по изпълнението на заповедта . Така е щом България не е СУВЕРЕННА държава а е Бандустан под управление на американски лакеи !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Едно е да симпатизираш на нечия чужда култура, друго е да се декларираш като "чуждофил". Като "чуждофили" се самоопределят само лица с тежки национално-нихилистични комплекси и/или такива с личен интерес, заради който са готови да предадат своята родина. Един родолюбив българин с достойнство може да бъде единствено българофил !
 • допълнение 2.1 допълнение преди 5 месеца Профил на трол?
  Обвиненията за престъпление срещу България не са атака срещу движение "Русофили"а е организирана под натиск отвън от западни централи акция срещу Русия която е подобна на тази организирана във Великобритания по случая Скрипал.
  : 0 !
 • поредната пушилка-ШПИОНСКА 1 поредната пушилка-ШПИОНСКА преди 5 месеца Профил на трол?
  И накрая...извинявайте ...сбъркахме...То не било компютри,а било компоти....