Драгомир Стойнев: Предпочитам България да помага на украинските граждани, отколкото на войната и смъртта

7906
Драгомир Стойнев: Предпочитам България да помага на украинските граждани, отколкото на войната и смъртта
Снимка: БГНЕС

БСП е спасила парламентаризма с решението си да подкрепи избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ Драгомир Стойнев, депутат от БСП и заместник-председател на партията.

На въпрос дали коалицията с "Продължаваме промяната" вече е в миналото, Стойнев отговори: "За нас е важно да се защитава националния интерес и сме готови да си сътрудничим с другите партии. С решението си за Рашидов ние загубихме като партия, но направихме крачка в името на парламентаризма".

Джорджа Мелони: Мирът може да бъде постигнат само с подкрепа за Украйна

Единственият начин да се помогне за сключването на мирно споразумение между Русия и Украйна е като се помогне на Киев да се защитава въ...

Депутатът от левицата взе отношение и по въпроса за бъдещото приемане на еврото. Според Стойнев, неговата партия има твърдо решение в подкрепа на общата европейска валута, но трябва много внимателно да се прецени кога точно. Те искат да знаят какъв е планът на правителството и дали 2024 е удачната година. Стойнев даде пример за потенциалния кандидат Унгария, където форинтът се обезцени, а лихвените проценти и в Чехия, и в Унгария са двуцифрени. "В този момент е необходимо да има стабилен бюджет и повече отвсякога страната се нуждае от успокояване и политическата класа трябва да го даде", категоричен е обаче Стойнев.

По отношение на връщането на хартиената бюлетина заяви, че не искат премахването на машинното гласуване, а право на избор на българските граждани и по-скоро на тези, които се притесняват от машините.

Относно продажбата на оръжие за Украйна, Стойнев заяви, че БСП предпочита да помага на хората в тази страна, а не да подстрекава конфликта. "Тук е въпросът държавата да се ангажира и това което се произвежда или тепърва ще се произвежда, трябва да се заплаща или да се дава, или да се дава техника, която е значително остаряла. Трябва да мислим какво ще се случи след войната, как се постига тази стабилност и как ще се постигне мирът. Предпочитам България да помага на украинските граждани, отколкото на войната и смъртта. Ние не можем да произвеждаме изключително модерно оборудване, но в крайна сметка трябва да бъдем и малко внимателни", заяви Стойнев и цитира думите на Саркози, които казва, че "ЕК е административна структура и трябва да внимава, когато насърчава безразборното даване на оръжие, защото всяко даване на оръжие е инвестиране в конфликт". "БСП е социалистическа партия, която милее за мира и счита, че ще е от страната на тези, които преговарят и намират решение, отколкото да стимулират конфликти", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика