Експерт: В България има място за създаването на проислямистки политически проект

3821
Експерт: В България има място за създаването на проислямистки политически проект
Снимка: БГНЕС

Досега в България не сме имали един сравнително силен политически проект, който да разцепи електората на ДПС. А сега може би и г-н Местан не знае, но това, което предстои да се случи и той да направи, е да се създаде нов политически проект, който да бъде проислямистки. Такъв нямаше само в България. Това заяви пред БНР историкът и директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова. 

Все пак тя заяви, че е възможно Лютви Местан да откаже да оглави такъв проект. По думите й обаче от хората, които се отцепват заедно с него, има достатъчно, които биха оглавили такъв по-радикален и проислямистки проект.

Николай Младенов: Няма какво ДПС да се оправдава с геополитика

Това, което ме притеснява в ситуацията, е че вътрешен конфликт като този в ДПС се оправдава с политиката на трети страни. В такива случ...

"Това, разбира се, няма да донесе особено добро за България, но да се надяваме, че нашият политически живот винаги е успявал по някакъв начин да овладява подобни сътресения", каза исторкиът. 

Според Желязкова електоратът на ДПС също ще се раздели. "Защото една голяма част от него е доста светски устроен и доста би се разколебал дали да подкрепи един проислямистки проект", обясни тя. 

Относно липсата на коментари от страна на политическия елит в България за случващото се в ДПС Желязкова коментира: "Мисля, че е изключително правилен подходът да има въздържаност по отношение на коментарите, защото в крайна сметка на първи план излиза това, че има едно вътрешнополитическо сътресение, което се е случвало на всяка една от партиите у нас. А на втория план е очевидно ясно, че това са отзвуци от сблъсъците между Турция и Русия и най-добре да не се правят намеси. Няма нищо лошо в това те да се въздържат от коментари".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика