ГЕРБ не се отказа, внася наново комисията за меморандум с Gemcorp

2667
ГЕРБ не се отказа, внася наново комисията за меморандум с Gemcorp
Снимка: Actualno.com

ГЕРБ внасят наново Комисията за меморандума с Gemcorp, ще е тест за "закърнелите органи" в "Демократична България". Това обяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова след като Народното събрание отхвърли създаването на Временна комисия за Gemcorp

"Част от управляващото мнозинство, така наречените демократи, са смокиново листо на руските интереси в България. Това, което наблюдавахме беше гласуването във връзка с въпросния меморандум и неговото прегласуване, при което "Демократична България" - тези борци за демокрация и борци срещу руски интереси, не подкрепиха създаването на тази комисия. Това отново казвам не е изненадващо след като вече дни наред нямат никаква реакция нито политическа, нито институционална като част от правителство и по един друг казус, че Бойко Рашков пази паметника на Съветската армия", каза Атанасова. 

От своя страна Томислав Дончев от ГЕРБ посочи, че има един народен представител от "Демократична България", който е гласувал "за" създаването на комисията. По думите му това е ярко докаказателство, че в тази сила има остатъци от съвест. "Макар че рядко се случва в биологията, да стискаме палци те да се развият и да станат цял орган", изтъкна Дончев.  

Той посочи, че разногласията в коалицията и с цялата коалиционна мощ е било отхвърлено предложението им за комисията, която е имала за цел да се занимае с всичко свързано с тази скандална сделка. 

"Тази комисия нито е съд, нито е трибунал. Единствената цел е повече прозрачност. Не само Народното събрание, а българските граждани да разберат какво се случва. Тук съществения интерес е не какво се е случило, важният въпрос е защо. Има два вариант. Първият е в тази сделка да има нещо нередно, но управляващите да се страхуват то да бъде узнато. Вторият вариант е да няма кой какво да ни каже за тази сделка. Примерно - министър-председателят е слязъл от кабинета си, минал е през Гранитна зала, подхлъзнал се е, посегнал да се хване за масата и се е разписал на меморандума без да иска. Няма кой да обясни нищо", коментира Дончев. 

Той посочи, че решителната коалиционна мощ не е основната тема, а тишината и липсата на изказване. "Тишината не е липса на звук, тишината винаги има контекст. Това беше срамна и гузна тишина. Никой не отрони ни дума", допълни още депутатът от ГЕРБ.

Депутатът Десислава Трифонова обърна внимание, че основната цел е била разследване на скандалния според тях меморандум с корпорацията Gemcorp. Тя отчете, че още от самото начало правителството е изрекло множество лъжи. 

Има ли руски инвеститори в "Джем корп" според министър-председателя?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика