Говорят младите политолози: Ще повлияе ли Конституционния съд на вота за Кирил Петков?

31255
Говорят младите политолози: Ще повлияе ли Конституционния съд на вота за Кирил Петков?
Снимка: Лидия Даскалова и Дария-Лора Дачева

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В първият материал от поредицата търсим отговор на въпроса: какво следва след решението на Конституционния съд по казуса с гражданството на Кирил Петков и как то ще повлияе върху изборните резултати. Разговаряхме с Лидия Даскалова (вляво) - политолог и заместник-председател на Националното представителство на студентските съвети в България и Дария-Лора Дачева (вдясно) - политолог и председател на Студентския клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ето какво ни отговориха те:

Очаквахте ли такъв развой с по казуса с Кирил Петков и Конституционния съд и какъв ще е ефекта върху резултата на „Продължаваме промяната“? А ще се повлияе ли според вас резултата на Румен Радев?

Дария-Лора Дачева: Решението на Конституционния съд беше абсолютно очаквано и нужно, защото трябваше да се разбие този “непорочен” и “неопетнен” образ на партиите на протеста и промяната. Подкрепата към Кирил Петков беше създадена въпреки явното нарушаване на Конституцията и смятам, че избирателите ще го подкрепят в протест на назоваваните през последните часове и дни “архаични закони и институции”. В изминалата година забелязваме още по-намаляващо доверие към експертите и тяхното мнение, което работи в полза на образа на “Месията”. Относно президентските избори не смятам, че решението на Конституционния съд ще повлияе до такава степен на резултатите на Румен Радев. По-голямо влияние ще има явната подкрепа към Стойчо Кацаров и противоепидемичните мерки, приети от служебното правителство.

Лидия Даскалова: Да, очаквах такъв развой. По същество не следва да се коментира решението на КС, тъй като то не подлежи на промяна, затова намирам и за удачна реакцията на Кирил Петков, че го приема и се съгласява с него. Противното не би се отразило положително на неговата кампания. Що се касае до ефекта - мисля, че решението няма да рефлектира върху мнението на потенциалните избиратели на "Продължаваме промяната", както и върху това на избирателите на Румен Радев. Дори можем да станем свидетели на точно обратния ефект - този електорат да се консолидира дори повече и бъде много по-единен и активен на предстоящите избори, отколкото в момента.

В този ред на мисли можем ли да кажем, че към момента на терена има на практика двама опоненти – от едната страна е президента Радев, от другата страна са всички останали кандидати за президент, почти всички партии, както и задълбочаващите се и преплитащи се кризи?

Дария-Лора Дачева: Президентът Румен Радев попадна в един много интересен капан, от който се опитва да избяга чрез панически решения. Задържането толкова време на едно служебно правителство неминуемо води до нуждата от справяне с належащите проблеми и поемане на отговорност от тези действия. Като един от най-големите противници на предишните управляващи, на Румен Радев му се налага да промени курса на действия и политически послания, защото назначеното от него служебно правителство не може да се справи с темите, които са на дневен ред по начин, който да не се асоциира поне малко с управлението на партиите на статуквото. Неяснотата около това каква е точно неговата роля в този предизборен месец носи съмнение у неговите поддръжници, тъй като са свикнали той да вдъхва устойчивост и увереност. От тук следва, че настроенията спрямо него са точно толкова двойнствени, колкото е и неговият образ в момента.

Лидия Даскалова: Действително, би могло да се каже, че е така. Румен Радев се превърна в обединителна фигура за всички граждани, а в последствие и партии, които стоят на брега срещу ГЕРБ и ДПС. Фактът, че немалко политически партии подкрепиха неговата кандидатура, вместо да издигнат свой кандидат, беше повече от еднозначен. Единствената фигура по средата е тази на Лозан Панов. Той сякаш не е нито на страната на Румен Радев, нито срещу него. Смятам, че ако той не стигне до балотаж, а вместо това видим сблъсък между проф. Герджиков и Румен Радев, то вероятно електоратът на Демократична България ще се раздели на две. Крайнодесните избиратели вероятно ще подкрепят проф. Герджиков или ще останат неутрални, но друга част ще застанат зад Румен Радев, тъй като ще надделее желанието им да възпрепятстват избора на президент, подкрепен от ГЕРБ.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика