КС: Противоконституционен е указът за назначаването на Кирил Петков за министър

8235
КС: Противоконституционен е указът за назначаването на Кирил Петков за министър
Снимка: БГНЕС

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен. Това реши Конституционният съд с мнозинство от 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение по отнощение на допустимостта на искането.

Очаква се КС да обяви мотивите си.

Припомняме, че искането беше внесено от депутатите от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание. Те поискаха проверка за съответствие с основния закон на президентския указ за назначаването на първото служебно правителство на Стефан Янев, но само в частта за Кирил Петков. Поводът - информация, че към момента е имал и канадско гражданство, а Конституцията не позволя министър да има двойно гражданство.

Ключов документ, обусловил това очаквано решение, беше сертификатът от канадските власти, че Петков престава да е канадски гражданин от 20 август, тоест към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно, че има само българско.

Обявеният за противоконституционен указ е от тези, които имат обратно действие. Тоест - атакуваната част е изначално недействителна, което означава, че Петков не е бил министър.

Това коментира по-рано днес и бившият конституционен съдия Пламен Киров.

"Самият Кирил Петков не участва в някакъв правен спор. Той е представил онези документи, с които разполага, макар и в "12 без пет" пред КС. Те са безспорни. От тези документи могат да бъдат извлечени съответните правни изводи. Тук не се поставя Кирил Петков под някакви удари на някакво обвинение за укоримо поведение, тук се преценява дали един указ на президента е противоконституционен. А прокуратурата е сезирана и действа заради това, защото смята, че са декларирани неверни факти и обстоятелства във въпросната декларация, която е подадена от Кирил Петков", поясни Пламен Киров. "Според мен от представените документи по казуса досега, КС трябва да излезе със становище, че указът на президента е противоконституционен. От тук насетне за Петков не следва нищо. Следва това, че след като е бил назначен в нарушение на Конституцията, той никога не е бил министър. От тук следват много неща - всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде прогласена, от което ще следва, че те не пораждат никакви прави последици. Това е процедура вече пред ВАС", заяви Киров. По думите му настоящ нов министър може да въведе нови заповеди със съдържанието на онези, подписани от Петков, но те не могат да действат със задна дата. "Сега могат да завалят оспорвания пред съда от засегнати страни. А Петков трябва да си върне заплатите като министър и командировачните му.

За президента на държавата от едно такова решение на КС няма последици, но не пряко - когато е издаден едни противоконституционен указ нарушена ли е Конституцията - да. Може да се търси отговорност по член 103 от Конституцията. Всъщност, президентът се е предоверил на почтеността в подадената декларация на Кирил Петков, но това не е било умишлено от страна на държавния глава", смята още Киров. "Никой не пречи на Кирил Петков да си изпрати писмено своето мнение до съда. Само че, забележете, той не иска съдът да чуе неговото мнение. Той иска това стане в открито заседание и той да държи реч, която да бие рекорда на Фидел Кастро повече от 4 часа - това би ли било елемент от предизборна кампания?" попита риторично Пламен Киров.

Коментарът на самия Кирил Петков за решението вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com