Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще е експлозия, ще е смазано от протести

11 юни 2024, 08:45 часа • 5948 прочитания

Първият мандат ще е като горещ картоф. Има много желаещи да го хванат, но е трудно, особено след оставката на Христо Иванов. Борисов разчиташе на него като спойка. Сега е ред на Делян Пеевски. Едно такова правителство ще доведе до експлозия. Това коментира журналистът Ружа Райчева в ефира на Нова телевизия.

По думите й ПП-ДБ удобно ще се върнат в опозиционерската си роля. Журналистът очаква пак протести, недоволство от страна на хората. "Защото ако досега сглобката беше поносима, то бе заради ПП-ДБ в нея. Но ако сега тя стане чиста коалиция на ГЕРБ и ДПС с участието на ИТН, очяквам протести", заяви тя.

ОЩЕ: Малинов: Победител на тези избори е Делян Пеевски

Политическият анализатор Веселин Стойнов добави, че ще е така, защото не става въпрос просто за ДПС, а за ДПС на Пеевски. "Вече сме стигнали до такава ситуация, че каквото и да е правителство, е по-добре отколкото никакво и пак избори. Така че мисля, че може да се преглътне едно такова правителство. Не бива да се надценява новата опозиция правителството. Не мисля, че на жълтите павета ще излязат повече от 300 души", допълни той.

Румяна Коларова обясни, че обект на протест е Пеевски, а не Бойко Борисов. "В момента Пеевски търси реванш. Той беше демонизиран. И сега се случва криза на представителността. Всички партии са компрометирани и то заради това, че това, което те са обещали преди изборите, не се случва след изборите. Това е класическа криза. И какво трябва да се направи? Европейския изход от тази ситуация е може би някакъв временен кабинет", смята Коларова.

ОЩЕ: Пеевски: Готови сме да поемем отговорност

Според Райчева Борисов е в много неизгодна ситуация, тъй като ДПС е добър партньор, но ако е скрит. А сега трябва да се официализира брака.

Експертите се обединиха около най-възможния, според тях, вариант – кабинет на малцинството с мандат на ГЕРБ-СДС, който да бъде подкрепен негласно от ДПС.

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес