Какво трябва спешно да свърши парламентът, ако пак отиваме към избори?

5511
Какво трябва спешно да свърши парламентът, ако пак отиваме към избори?
Снимка: БГНЕС

Изборите приключиха и очертаха 48-ия парламент като силно раздробен, със сложни или дори невъзможни мнозинства. Политическата задача за съставяне на правителство може да се окаже неизпълнима, но времето, в което България най-сетне има действащо Народно събрание след двумесечната принудителна законодателна пауза, меко казано не е за изпускане, пише специализираното издание Lex.bg в свой материал.

Животът на всеки парламент започва с мъката със съставянето на комисиите. Текат безкрайни пазарлъци и докато стане време за разпускане на неспособното да „роди“ изпълнителна власт Народно събрание се сформират 2-3 комисии. Така временните парламенти приемат 1-2 промени в закони и ратифицират няколко международни договора. В настоящата ситуация, в която надали ни чака четиригодишен управленски мандат, дългото „драпане“ за комисии, което блокира сформирането им, няма да е просто проява на обичайното политическо противопоставяне и затова е важно всички избиратели да проследят поведението на партиите.

Конституцията дава възможност на президента да удължава на практика с колкото иска живота на един такъв временен парламент. Освен това не е работа да има избори посред януари. Може би комбинацията от служебно правителство и парламент при тези джавкащи се и разнородни партии, които като цяло са във властта с една единствена видима до този момент цел, не е твърде лош вариант? А в случая тази принципна слабост на Конституцията – да няма във всички случаи крайни срокове – е от полза, за да се приемат важни законопроекти.

Новият парламент вероятно ще бъде свикан от президента следващата седмица

Съгласно сроковете в Конституцията президентът Румен Радев ще прецени кога да свика Народното събрание и че вероятно това ще стане след...

Lex.bg изброява кои са тези ограничен брой най-спешни законопроекти.

Всички казват – Законът за бюджета. Че е важен, важен е. Че принципно трябва да се приеме с приоритет – така е. Но ако ще има избори, всяка партия ще иска да се надуват всякакви социални и други разходи, което може да създаде невъзможен за изпълнение бюджет. И без това лихвите по емитирането на дълг последните 3 месеца станаха невъзможно високи. Затова е по-добре в такъв парламент да не се приема бюджет. И без това бюджетът е раздут и е отчел частично инфлацията. Ще се прилага по 1/12 за всеки месец и това не е неприемливо лош вариант. Така се случи, че войната и скокът на електроенергията, ни превърнаха в най-големия износител на скъп ток на глава от населението в ЕС и в един от най-големите продавачи на оръжие за Украйна. България е на трето място в Европа по нетен износ на електроенергия в абсолютни стойности за първата половина на 2022 г.! На този фон и при относително малкият внос на газ, хората и фирмите няма да останат без подкрепа.

Много по-важно е да се приемат законопроектите, които ще бъдат внесени в новия парламент от служебното правителство и са условия за получаване на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Предишният парламент допусна кардинална грешка като не прие пакета необходими законопроекти и тя трябва да бъде поправена. Поради това, че всеки на власт преправяше плана за възстановяване, той се забави неимоверно и инфлацията изяде 20% от него, което за най-слаборазвита държава в ЕС е не просто безотговорно, а е безумно!

На второ място – всички се радваме на свободата на движение като граждани на ЕС, като членството доведе до отпадане на визите за повечето държави по света. ЕС ни подкрепя и „натиска“ да имаме по-цивилизовано законодателство. Лихвите по кредитите спаднаха драстично, което е от изключително значение за икономиката. Сега за България е жизненоважно да влезе в еврозоната. Инвестициите в страната намаляват. Без инвестиции няма бърз икономически растеж. Влизането в еврозоната ще даде сигурност на инвеститорите и ще доведе до намаление на лихвите по кредитите. А в законопроектите, касаещи влизането в Еврозоната, повечето промени са технически като напр. замяна на „лев“ с „евро“. Те може бързо да бъдат приети, стига служебното правителство да ги внесе и депутатите да не се правят на интересни, като се правят на експерти – не са експерти – извън парламента има по-добри във всяка сфера. Времето е от значение – ако искаме да имаме шанс да влезем в Еврозоната през 2024 г., сега трябва да бъдат приети промени в законите, защото следващата година тези закони трябва да се прилагат. А не, както в големия брой случаи, да дишаме праха на държави като Хърватия.

Ново правителство – няма срок кога да почнат официално преговори за съставянето му

До един месец след изборите президентът трябва да свика Народното събрание. Предполагам, че държавният глава ще свика новите депутати д...

По пътищата ни за 10 години са загинали към 9000 човека – колкото в една малка война. Една от основните причини е, че за нарушенията няма санкции, защото наказателните постановления просто не могат да бъдат връчени. Крайно време е да се разбере, че всеки шофьор е отговорен за живота на другите, това е лицензирана дейност и е необходима отговорност.

Поради това, с малки промени в Закона за движението по пътищата, всеки, който има книжка, трябва да даде имейл за получаване на съобщения. И като се изпрати съобщение на този мейл (а не като се получи, още по-малко – като се прочете), съобщението да се счита за получено (връчено). Ама бил си изключил имейла, ама нямал Интернет – щом е поел отговорността да стане шофьор, трябва да има имейл. МВР да се задължи да прави минимален брой проверки за дрога и алкохол месечно. И който не си направи тест с дрегер или откаже кръвен тест, да се счита, че има максималните дози алкохол и всички видове дрога в кръвта. Само ако има медицински причини да не се направи тест на кръвта – напр. при невъзможност за съсирване, тогава да има механизъм за зачитане на резултата от дрегера.

Глобите в сегашните им размери не се отразяват на притежателите на скъпи коли. Затова размерът на глобите трябва да се определя като е процент от застрахователната стойност на колата – примерно по електронния каталог „Шваке“, в който има данни за всеки модел по години. За да се осъществи това, трябва да се предвиди 9-месечен срок, за да се изгради информационна система и да се въведе автоматично изчисляване на глобите.

Дори и да бъде съставено правителство и да не ходим пак на избори, тези три групи промени трябва да имат приоритет и да са сред първите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика