Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кампанията е в разгара си: Нови записи с Петков и Василев. ПП обяви, че службите ги подслушват (ВИДЕО)

21 май 2024, 14:22 часа • 12258 прочитания

Два записа, на които се чуват гласовете на водещи политици от "Продължаваме промяната", бяха публикувани в разгара на предизборната кампания от сайта "Афера". И в двата се обсъждат финансирането на формацията чрез дарения. Говори се и за суми в кеш, които имат, но и от каквито имат нужда.

Разговорите обаче не засягат предстоящите избори на 9 юни, а вотът на 2 април 2023 г. и вероятно предстоящите през есента местни избори.

В първия запис, който се появи на 20 май, се чуват гласове, за които се твърди, че принадлежат на Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова и Николай Денков. Разговорът е с лошо качество и трудно разбираем. Но се чуват двусмислени фрази като "официален кеш" и "неофициален кеш", а също и "кеш в торби". Чуват се реплики как да се узакони "неофициалният кеш". Още: Борисов готов на разговори с всички след вота, но иска ПП в затвора

В отговор "Продължаваме промяната" разпространи същия запис във Facebook с призив към подкрепящите ги, че малките им дарения "могат да спрат техните големи схеми". От партията коментираха в публикацията, че от изтеклия разговор се разбира, че в предишната предизборна кампания не са успели да съберат необходимите пари, и обявиха "българските служби ни следят и подслушват". "Ако ДАНС и службите наистина не са замесени, очакваме и тяхната реакция", пишат от ПП.

"Здравейте приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания. Другият извод, който се налага, е че българските служби ни следят и подслушват", коментираха от партията ситуацията, като така потвърдиха, че записът автентичен.

Втори запис

Днес (21 май) беше публикуван и втори запис, за който се твърди, че съдържа разговор между Асен Василев, Кирил Петков и неидентифициран мъж. Не става ясно от кога е записът. Сайтът "Афера", който разпространява записите, твърди, че гласът вероятно е на Алексей Петров

На втория запис се чува обсъждане на политическата ситуация, като Василев заявява, че "ако някой ще разбие ГЕРБ, това няма да сме ние, това ще е президентът". Отново се споменава за кеш, като този път обаче се свързва с държавния глава. Вероятно обсъждат предстоящите местни избори и тогавашните спекулации, че Радев смята да участва със свои кандидати, представени като независими. Още: Кънев: Компроматите срещу ПП-ДБ не стихват - надали има по-добър атестат за кого да се гласува

Реакцията на партията не закъсня. "Разпространените "записи" са пореден опит за кална кампания срещу ПП. Вместо с политически аргументи, кампанията се води с манипулирани записи и внушения през съмнителни медии", заявиха от партията. Те смятат, че думите и фразите, които се чуват са "удобно подбрани за създаване на определени внушения", и напомнят, че става въпрос за събития, от които е минала поне година. 

1

От ПП свързват публикуването на записите с изявлението на Асен Василев, че ГЕРБ и ДПС имат план да издигнат лидерите си Бойко Борисов и Делян Пеевски съответно за президент и премиер. Още: Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Това не е първият запис от разговори на ПП, който изтича в медиите. Преди точно една година, малко след предсрочните парламентарни избори и в рамките на преговорите за редовно правителство, депутатът Радостин Василев създаде скандал. Този път не с новината, че се отцепва от парламентарната група на ПП-ДБ, а със записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната", в които се чуват гласовете на лидерите на формацията. От записа се чуваше как двамата говорят за "защита" и "изпиране" на Борисов и за съгласуване на ръководствата на службите с чуждестранни посолства.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес