Кирил Добрев: Оставката на Нинова не е актуална, въпросът е за оставането на БСП в политическия живот

7418
Кирил Добрев: Оставката на Нинова не е актуална, въпросът е за оставането на БСП в политическия живот
Снимка: Архив

"Ние вече не искаме оставката на Корнелия Нинова. Този въпрос дори не е актуален днес, въпросът е за оставането на партията в политическия живот““. Това заяви Кирил Добрев пред журналисти преди днешния пленум на БСП. 

Той бе категоричен, че има проблем и в ръководството, и в структурите на партията, като вкарването на БСП в спирала от избори ще ги доведе дотам, да търсят начин да минат 4-процентовата бариера на следващ вот. „БСП трябва да подкрепи правителството на „Има такъв народ“ при определени червени линии и условия, които не трябва да се минават“, заяви Добрев.

БСП се събира на решителен пленум

Драматичен пленум се очаква днес на "Позитано" 20. Националният съвет на БСП ще се събере за първи път след предсрочните избори на 11 ю...

По думите му един конгрес може да реши пътят, по който да тръгне БСП – дали остават по този път на разделението, който ги води Нинова или трябва да се тръгне по друг път на единство в партията. „Всички тези хора, които тук са се събрали, искат конгрес“, каза Добрев като визира протеста пред „Позитано“ 20, на който представители от младежката организация поискаха оставката на Нинова.

За оставка на лидера се обяви и Весела Лечева, която се изтегли от листите на левицата преди вота. „Няма как партията да стане заложник на нечии политически противоречия, постове и амбиции на окопала се група като ръководството на партията“, каза тя. Според нея, ако се прави едно и също нещо, няма как да БСП да получат различни резултати на нови предсрочни избори, заради което иска оставката на ръководството.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов заяви, че всички носят отговорност за резултата на червените на предсрочните избори. „Отговорност носят и тези, които подкрепят модела „Нинова“, който се изчерпа и не е ползотворен за БСП“, подчерта Паргов и добави, че този модел на два последователни избора е ударил дъното. Той даде за пример и първоначалната клатеща се подкрепа за президента Румен Радев за втори мандат.

На днешния пленум се чуха гласове и в защита на Нинова. Според депутата Филип Попов протестиращите днес саботират не просто БСП, а и развитието на държжавата. „Не може да се иска отговорност от лидера на БСП, без да си помагал за повишаване резултата на БСП и  без да се поеме отговорност“, категоричен бе той.

БСП ще мисли 24 часа дали да подкрепи кабинет на "Има такъв народ"

Националният съвет на БСП ще решава утре дали би подкрепил правителство на ИТН. Ако отговорът е положителен, диалогът с формацията на С...

Стоян Мирчев посочи, че хората, които стоят зад протеста за искането на оставка на Корнелия Нинова като Сергей Станишев, Димитър Дъбов и Калоян Паргов първо трябвало да потърсят проблема в себе си, преди да търсят отговорност на някого друг. Според него оставката не стои на дневен ред и най-важното решение пред партията е дали да бъде подкрепен кабинет на „Има такъв народ“. Румен Гечев също подкрепи Корнелия Нинова. Според него, по-голяма част от протестиращите не били гласувани в Изпълнителното бюро на партията, като било добре медиите да ги питат къде работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика