Кирил Петков: Цацаров е имал предварително информация за отнетия достъп до информация

8930
Кирил Петков: Цацаров е имал предварително информация за отнетия достъп до информация
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков заяви, че председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Сотир Цацаров е имал предварително информацията, че ще му бъде отнет достъпът до класифицирана информация.

"Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде не мога да кажа и не искам да спекулирам", каза Петков в интервю за bTV. 

Той отказа да потвърди, че конкретния повод за действията на ДАНС са свързани с "ЦУМ-гейт", но категорично потвърди, че от предоставената му информация службите са постъпили правилно. "Не става дума за институционален натиск, лично отмъщение, хората са си свършили работата", категоричен е Петков.

Оставката на Гешев

"Един път не съм се обадил на Иван Гешев, няма политически натиск върху него. Изразявам си мнението за главния прокурор, а дали ще си подаде оставка е негов личен акт", обясни Кирил Петков.

Призива на управляващите партии от парламента Гешев да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му искат оставката, значи си върши работата премиерът коментира така: "Дали той някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си върши работата. Ако наистина си отговаря, че добре си върши работата, аз бих бил много обезпокоен. Другият вариант е да не може да си даде оставката заради някакви други причини – някакви фактори, които не му позволяват да вземе това решение".

Петков обяви, че никой не се е свързал с него, след като Гешев се оплака в Европейската комисия и в САЩ от политически натиск и отчете дейността си в писмо от 32 страници.

COVID-19 и протестът на "Възраждане" 

"Много съм доволен от плана, който беше сложен на масата. Той е функция от нещо много реално – капацитета на интензивните легла в болниците. Вече не говорим за някакви цифри на 100 хил. души население, говорим дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може", заяви министър-председателят. 

Премиерът обясни, че дори в етап 4, когато всички интензивни легла в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн обучение само една седмица. 

Петков коментира и новосформираната работна група от медици и статистици за евентуална промяна на COVID мерките, в която ще участва и доц. Атанас Мангъров, известен с позицията си срещу ваксините и мерките.

Цацаров и Гешев: Две ключови оставки на дневен ред в съдебната система (ВИДЕО)

В деня, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) избира нов председател на Върховния касационен съд (ВКС), две ключови оставки в съдебната с...

Премиерът уточни, че не си купува политическо спокойствие, а отваря диалога.

"Когато кажеш на едни хора, които вече почти религиозно вярват, че ваксините са нещо лошо, че нищо не разбират, не помага. Ние трябва да влезем в ниво на аргументация. Експертите от едната страна ще убеждават защо нашият подход е правилен, а техните експерти ще убеждават нашите експерти защо нашият подход е грешен. Но този диалог е важен, иначе се стига до капсулиране на части от обществото и това вдига напрежението и агресия", обясни Петков.

Що се отнася до изказването от трибуната в парламента на Христо Петров, че депутатите от "Възраждане" са фашисти, той заяви, че в ПП всеки казва каквото мисли.

"Следващият път, когато протестиращите кажат, че ще щурмуват МС, аз ще сляза долу между хората, защото е безсмислено да се правим на войводи", допълни премиерът.

Ситуацията с Македония след КСНС

Кирил Петков: Данните по разследването срещу Цацаров са събирани дълго време

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация за база на данни, събрани по време на контр...

"Обединихме се около обща позиция и тя е същата позиция, която аз казах от парламентарната трибуна – потвърждаваме съществуваща позиция на България и я надграждаме с тези общи групи и теми, по които трябва да свършим работа", така министър-председателят коментира резултата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 10 януари. На него се обсъждаше евроинтеграцията на РСМ. 

На въпроса защо е паднал срока от 6 месеца, който той определи за решаване на въпроса с евроинтеграцията на Северна Македония, Петков отговори: "Ако сме абсолютно точни, срокът от 6 месеца, който аз поставих, беше за рамката, в която работните групи трябва да си вършат работата, като един път на месеца се срещат. Аз никога не съм заявявал точен срок за едно или друго решение".

Премиерът уточни, че сроковете ще са функция на резултатите на работните групи. 

"Друго, по което се обединихме, е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България, е съобразена, е най-доброто нещо за България", допълни Петков. 

По думите му от РСМ ще се очаква „нулева толерантност към дискриминацията“ на населението с българско самосъзнание и това със сигурност ще трябва да се включи в конституцията им, но въпросът е кой ще е правилният момент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика