Управляващата коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка

8293
Управляващата коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка
Снимка: БГНЕС

С декларация в Народното събрание от името на четирите формации в управляващата коалиция днес беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Декларацията бе изчетена от председателя на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, но от името и на коалиционните партньори във властта - "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ".

"Призоваваме главния прокурор да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции, защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите", беше призивът на управляващите.

Преди това той посочи редица мотиви за искането. Сред тях беше фактът, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от стандартите на Съвета на Европа, както и липсата на ефективни механизми за отчетност и търсене на отговорност от главния прокурор; също и многобройните констатации от страна на европейските институции за липсата на разследвания срещу корупцията по високите етажи на властта, които да водят до осезаеми резултати.

Гюров напомни и протестите от 2020 година, които бяха с искане за оставката на Иван Гешев, както и за нахлуването в президентството същата година.

Христо Иванов: До 2-3 седмици законите за съдебната реформа ще бъдат придвижени в НС

Председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че очаква в следващите 2-3 седмици д...

Беше споменато и бездействието на прокуратурата при разследването на корупция, довело до налагането на санкции по закона "Магнитски", както и по дела с висок обществен интерес като източването и фалита на КТБ, а също и случаи като демонстрираното необяснимо богатство в резиденцията на бившия министър-председател.

Упраавляващите отчетоха и публичните изказвания на Гешев срещу политически лидери и демонстрирана близост с други такива и бяха категорични, че главният прокурор не е защитил конституционните права на българските граждани, като е допуснал подчинената му специализирана прокуратура да прилага СРС спрямо протестиращи.

След края на декларацията, на крака станаха депутатите от четирите формации. Седнали останаха ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Реакцията на главния прокурор не закъсня, четете тук как той коментира искането за оставката му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика