Колко пари спечелиха партиите от изборите през 2021 година?

6976
Колко пари спечелиха партиите от изборите през 2021 година?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

ГЕРБ е с най-висока партийна субсидия, която й е начислена за трите парламентарни вота през миналата година. Досега партията на Бойко Борисов е получила над 4,9 млн. лева от държавата. От общата сума коалиционният й партньор СДС е взел по-малко от сто хиляди лева.

Това показва рекапитулацията на субсидиите от деветте транша през изтеклата 2021 година за трите вота. Те са точно толкова объркани, колкото е объркана политическата картина в страната – със съответните разлики в коалициите и техните споразумения при дадените избори като процентно съотношение. С объркани дати между линка от публикацията в Министерството на правосъдието и самата справка, с допълнително отпускани субсидии на партньор от някоя коалиция.  

За „БСП за България“ приходите от държавна субсидия са на стойност близо 3,5 млн. лв., като самата партия БСП с лидер Корнелия Нинова е получила 3 236 943 лв. от тях. Останалите се разпределят между коалиционните партньори на столетницата – Политически клуб „Тракия“, Комунистическа партия на България, „Нова зора“ и „Политически клуб Екогласност“.

Партиите получиха държавна субсидия преди Коледа

Общо 2 348 732 лв. получиха преди Коледа 8 политически формации. Това е последният транш за годината от партийните субсидии и първият з...

На трето място в класацията се нарежда Движението за права и свободи. Партията на Ахмед Доган е с получена субсидия от 1 884 354 лева.

Коалицията „Демократична България – Обединение“ е с държавна подкрепа от 1 562 686 лв. От тях най-много пари са преведени на Движение „Да, България“ - 894 358 лв. „Демократи за силна България“ имат превод от общо 437 983 лева, а „Зелено движение“ – 230 345 лв.

Новата партия на сегашния премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев „Продължаваме промяната“ е спечелила 708 212 лева. Нито стотинка обаче не са за нея. Средствата се разпределят между мандатоносителите им, защото тя тръгна на избори чрез движение „Социалдемократи“, партиите „Волт“ и „Средна европейска класа“. На практика най-облагодетелствано е движението „Социалдемократи“, защото по сметката му са постъпили 637 390 лева. Докато „Волт“ и „Средна европейска класа“ са с приход по 35 411 лв.

Пред Нова Телевизия лидерът на „Социалдемократи“ Елена Нонева обясни, че няма нищо смущаващо в това, тъй като в коалиционното споразумение е записано, че „Волт“ и „СЕК“ получават по 5%, а Социалдемократи - 90%. 

Според Нонева разпределението е на базата на опита на всяка от партиите и движението, което тя ръководи, е с най-дълъг политически опит. По думите й това било съгласувано между политическите сили в коалицията. „Средствата ще бъдат изразходвани за развитието на партията“, допълни Нонева. 

За едва 26 заседания: Партиите взеха над 3 млн. лв. субсидия от 46-ия парламент

Субсидии за общо 3 181 245 лв. са получили парламентарно представените партии, които влязоха в 46-ото народно събрание, за периода 11 ю...

Въпреки много добрите си резултати, особено на предпоследните избори през юли месец, „Има такъв народ“ е с доста скромни приходи. От партията на Слави Трифонов още в самото начало на изборния марш тази година заявиха, че искат по лев на глас, вместо по 8 лева, както е по закон. Това е причина субсидията им да е на обща стойност 352 655 лева за миналата година.  

„Изправи се! Мутри, вън!“ изпаднаха в последните избори извън борда на Народното събрание. На вота през ноември коалицията на Мая Манолова, адв. Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Татяна Дончева не можа да премине 3%-ната бариера, за да вкара депутати в парламента, но участващите партии в нея си разпределят определени суми. „Воля“ е получила най-много – 287 284 лв., след това е „Европейска народна партия“ – с 264 944 лв. „Движение 21“ е с 216 645 лв. , а „Движение България на гражданите“ – с 80 424 лв.

Патриотичното обединение – НФСБ, Атака и ВМРО, също не спечелиха депутатски места, но е с партийна субсидия от почти 650 хиляди лева. Измежду тях с най-голяма подкрепа е „Атака“ на Волен Сидеров – 216 415 лв.    

По всичко личи, че въпросът със субсидиите за миналата година далеч не е изчистен.

Със своите над 2 милиона гласа, получени в трите парламентарни избори общата субсидия на ГЕРБ-СДС възлиза на 16,6 млн. лева.

Комисията отхвърли намаляване на субсидията за партиите

Бюджетната комисия в парламента отхвърли предложението на "Има такъв народ" партийната субстанция да бъде намалена от 8 на 1 лев на гла...

„БСП за България“ трябва да получи сборно за трите избора 8,9 млн. лева заради вота на повече от 1,1 млн. избиратели.

Общата очаквана субсидия за ДПС е над 7,7 млн. лева с гласувалите за нея общо почти 970 хиляди човека при трите избора.

„Демократична България“ трябва да получи 6,5 млн. лв. общо заради гласувалите за обединението над 814 хиляди души.

Колкото и да е нова, „Продължаваме промяната“ – по-точно партиите от споразумението за явяването й на изборите, ще получат сборно почти 5,4 млн. лв. за първите избори, в които Петков и Василев спечелиха толкова голямо одобрение.

„Има такъв народ“ ще очаква по лев на всеки от спечелените 1,5 млн. гласа в трите парламентарни избора, вместо по 8 лева на глас, както другите политически структури. Иначе биха получили 11 780 688 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика