Корнелия Нинова: Винаги сме били против оръжия за Украйна, ние сме партия на мира

2000
Корнелия Нинова: Винаги сме били против оръжия за Украйна, ние сме партия на мира
Снимка: БГНЕС

"Винаги сме били против предоставянето на оръжие на Украйна. Това е наша трайна позиция, принципна и последователна". Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея предоставянето на оръжия би направило България страна в конфликта и е опасно за нас.

"Ние осъдихме агресията на Русия в Украйна, определихме я като война още от самото начало. Направихме всичко възможно да помогнем на украинците, бягащи от войната", припомни Корнелия Нинова. "Смятам, че позицията на БСП отговаря на националния интерес на България. Ние сме партия на мира идеологически и исторически", каза още тя.

"Дано от Кремъл са ни гледали" и "измет, която се прикрива": Реакциите след вота за оръжие

След като България официално ще предостави военна помощ на Украйна срещу руската инвазия, социалните мрежи бяха изпълнени от хиляди ком...

Нинова уточни, че е била изненадана от позицията на "Български възход", защото Стефан Янев преди изборите категорично е заявявал "не" на оръжията, а днес изведнъж партията е била на обратната позиция. "БСП се върна в статуквото. Много странно, "Демократична България" гласува с БСП, а ПП гласува с ГЕРБ, с които уж воюват. Най-изненадваща беше позицията на "Български възход", защото Стефан Янев и преди изборите категорично е заявявал "Не" на оръжията". Говоря за политическа нестабилност с плаващи мнозинства. Гласувано е, ясно е мнозинството, но хората трябва да знаят кой е "за" и кой е "против". Ние искаме мир, защото войната съсипва. Съсипва и Европа, България и света", добави Нинова.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Относно хартиените бюлетини, лидерът на БСП обясни, че с връщането им ще се даде право на хора, които не отиват да упражнят правото си на глас поради страх и притеснение от машината, да го направят. "Даваме равни възможности и на тези които искат на машина и на тези, които искат на хартия. Нашето предложение не е да махаме машините, а да има и хартия, и машина. Връщането на хартиената бюлетина ще повиши избирателната активност", категорична е тя. "Вместо всички да се хванем и да се справим с фалшификациите, замазваме този проблем с друг. С машините и лишаване на част от хората от възможността да гласуват. Има основателни съмнения в обществото за истинността на машинния вот", допълни Корнелия Нинова.

Нинова разказа и как е била принуждавана от прокуратурата за връчва призовки на членове на партията. "Прокуратурата ме кара да наруша закона. Задължава ме да връчвам призовки като председател на членове на партията, защото съм им била работодател. Председател на партията не е работодател на членовете, там хората са по силата на идеите и морала си. Те ми пишат три писма - "Връчете призовка на: Пешо, Гошо, Тошо от националния съвет, да дойдат да ги разпитаме какво сте говорили на партийно събрание" Толкова ли свършиха престъпниците в България? Занимавайте се с наркоманите по улиците, с пияните шофьори, с битовата престъпност", каза лидерът на БСП.

Радостин Василев де факто предупреди БСП, че ако продължава така, коалиция с ПП ще е невъзможна

Бившият спортен министър Радостин Василев, който блесна с отцепването си от ИТН след като Слави Трифонов провали управлението на правит...

"При всички хора отива призовкар, при нас идват в 7 часа сутринта униформени, с пистолети. Звънят по вратите, тревожат ми съседите и семейството. Не е редно, аз съм тук, всеки ден съм публична, елате, кажете ми, дайте ми призовка. Това е психологически натиск, разбирам го. И това не се случва за пръв път" каза още Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика