Мая Манолова седна с протестиращи пред МС и обяви, че се явява на избори

14440
Мая Манолова седна с протестиращи пред МС и обяви, че се явява на избори
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова, като лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" и движението "Системата ни убива" провеждат седящ протест пред прозорците на Министерския съвет. На мястото където преди време бяха палатките на протестиращите майки, а след това и на медицинските сестри, днес бившият омбудсман предизвика Бойко Борисов и обяви че има план за за управлението на страната. Тя заяви, че е готова да се яви на предстоящите парламентарни избори с план от 19 мерки срещу коронавируса.

"Днес обявявам нашата икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-COVID-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на COVID-19, но и на управленската немощ на "Борисов-3". Борисов не е единствен, алтернатива има, каза Манолова.

Около 200 и 300 души посрещнаха Манолова с химна "Върви народе възродени" и с букет от рози. По време на речта си тя настоя за ревизия на цялото управление на премиера Бойко Борисов.

Според нея хората ще имат редкия шанс след броени месеци да решат дали кабинетът "Борисов-3" да отиде на бунището на историята при италианския боклук. "Изправи се България и тези там ще паднат", каза Манолова.

Манолова и част от протестиращите майки със съботен протест срещу Борисов

По думите й гражданите на България са донори и безлихвени кредитори на държавата.

"Вие, господин Борисов сте изчерпан проект и структурите ви се разпадат, защото хората са омерзени от суджуците. Това управление е в каскаден разпад и предстои смяна на караула. Има кой да поеме караула - ние обикновените граждани, които сме на този площад. Ние ще поеме смяната и ние, гражданите, ще се превърнем в първата политическа сила на държавата", категорична беше Манолова.

Манолова негодува, че премиерът Бойко Борисов като брокер разпределя "нашите пари на своите обръчи от фирми".

"Свиках този протест, защото аз лично повече не издържам, не мога да търпя как хората обедняват, остават без работа и мизерстват, докато близкият до властта кръг забогатява", подчерта Манолова и се закани, че този протест да е само началото. Тя не иска хората да бъдат зрители на това как сме управлявани от телевизора, как се раздават парите и как плашат с чували с трупове.

Мая Манолова: До края на кабинета „Борисов 3“ остават броени месеци

„На протеста в събота ще попитаме Борисов къде са тези 4,5 млрд. лв., които обеща на хората. От тях са достигнали 29 млн. лв. по ...

План за управлението

Бившият омбудсман съобщи, че ще съсредоточи усилията си върху четири цели - бързо възстановяване на работните места на хората, създаване на заетост чрез семейните стопанства, социална подкрепа за обикновените хора и мерки за насочена подкрепа от държавата към малкия и семеен бизнес за създаване на работни места.

"Хората искат работа и ние ще им дадем работа. Тези, които не могат да се трудят, ще получат още по-голяма социална подкрепа", увери Манолова и обяви Национална програма "Работа за всеки" на обща стойност 2,5 млрд. лв., чрез която ще се открият нови работни места в над 320 хил. микро- и малки фирми. Към нея ще има две подпрограми: мярката "България е моето вкъщи" за българските сезонни работници, които традиционно заминават за чужбина, които да бъдат привлечени в България, и мярката "Вече съм активен" за хора между 18 и 65 години, които нито работят, нито учат, нито имат каквато и да е трудова активност.

Маолова заяви, че ще бъде въведен временен мораториум върху ръста на цените на тока, парното и водата за 19 месеца. Тази програма е за 19 месеца - до края на 2021 г., когато ние ще излезем от кризата с умно и разумно поведение и мерки. 19 месеца, в които държавата ще застане до гражданите си, а не срещу тях, както през последни 2 месеца.

Тя настоява и да се създаде Закон за колекторските фирми.

Мая Манолова: Щабът се справя добре, проблемът е в опита на премиера да се хареса на всички

"Оперативният щаб се справя добре и за това красноречиво говорят числата – броят на заразени и ниската смъртност. Не трябва, обач...

Манолова пита Борисов: Какво Ви уплаши, че махнахте палатките на майките? (ВИДЕО)

Манолова настоя за ревизия на паметните 11 години на ГЕРБ във властта, не само на антикризисните телевизионни пари, които "уж премиерът раздавал на хората, а всъщност хвърлял от хеликоптера на своите близки". "Тук сме ние гражданите и ние не сме мисирките и тулупите", обяви тя.

"Къде са парите, г-н Борисов", запита Манолова като посочи, че обещаните нисколихвени кредити не са стигнали до хората. Само 2 500 души получили кредити от по 4 500 лева. Мярката "60/40" стигнала само до 6 600 фирми за 39 млн. лв. - това са само 4% от фирмите получили подкрепа от мярката.

Манолова иска да знае какво стана и с творческите стипендии за хората на изкуството. "Дадохте само 85% на болниците, а сега сестрите, които се качиха на прозорците на парламента, също се оказаха излъгани. "Хората на първа линия, които посрещнаха удара от коронавируса трябваше да получат по 1 000 лева, а вие дадохте едва на 3 500 души", отбеляза тя.

Демонстрацията бе подкрепена от майките от гражданската инициатива "Системата ни убива", както и от Движение България на гражданите (ДБГ). Протестът се проведе при засилено полицейско присъствие. Малко по-късно се очаква да бъде проведено и автошествие от Министерския съвет до Народното събрание и обратно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика