Наруши ли Плевнелиев Конституцията - всеки чете случилото се както му е изгодно

2612
Наруши ли Плевнелиев Конституцията - всеки чете случилото се както му е изгодно

Малко предколедно смирение не е излишно. Тази конституция е малко трудно да я нарушиш, защото доста ситуации в нея не са описани и няма как да бъдат описани, защото излизат извън нормалното. Това заяви доц. Атанас Семов.

Буквата на Конституцията не предвижда срок, в който президентът да назначи служебно правителство. Служебният кабинет трябва да подготви предсрочни избори, но Плевнелиев не може да разпусне парламента поради краткия срок до края на мандата му, добави Семов.

Валери Симеонов счита, че хората искат стабилност, но без Бойко Борисов начело

Нищо не се знае, очаквам всичко. Напълно възможно е ГЕРБ да не върне мандата за съставяне на правителство. Бойко Борисов и други работи...

Пред Нова телевизия Семов обаче защити и Румен Радев с думите „оставете човека да се подготви за длъжността си”.

Доц. Семов изказа предположение, че служебното правителство може да управлява по-дълго, например до юни, заради борбата около мажоритарната система. Новият президент принципно може да назначи дата за избори и в края на февруари. 26 март е веднага след Благовещение, което е един доста далечен срок – може би някой чака блага вест, иронизира Семов. Той подчерта, че при тази дата, с всички рулетки, които може да се получат, ново правителство би могло да заработи чак до юни. Във всички случаи това е много лошо – изпълнение на бюджет, приет от друго правителство и разгаряща се мигрантска криза, прогнозира доцентът. Той не вижда друг изход, освен широка коалиция между десни и леви, която да подготви свикването на Велико народно събрание. Всякакво политическо шмекеруване няма никакъв смисъл – трябва да се въведе мажоритарната система и да се намалят партийните субсидии до 1 лев на глас, както поиска народът, е мнението на Семов.

Същевременно пред bTV бившият конституционен съдия и професор по конституционно право Пламен Киров, който е член на КЗК по предложение на ДПС, обяви, че Плевнелиев е нарушил Конституцията.

Ако президентът Плевнелиев е подбрал един добър екип, политически неутрален за служебно правителство, то следващият президент след 22 януари, ако го разпусне, той би събрал негативите от това. Президентът Плевнелиев сам се вкара в този капан със служебното правителство, защото твърди, че няма време. А той какво прави в последния месец? Лош знак е, когато президентът нарушава конституцията. В Европа ще ни се смеят, попита Киров.

Политически поглед

Радев: Плевнелиев се отказа от конституционните си задължения

Новоизбраният президент Румен Радев ще огласи състав на служебния кабинет след встъпването му в длъжност. Това заяви той в официално из...

Член 99 от Конституцията е категоричен – записано е, че президентът съставя служебно правителство, заяви червеният депутат Валери Жаблянов, без да уточни в какъв срок се случва това. В същия член пише, че президентът определя и датата на предсрочните парламентарни избори, а Плевнелиев не може да го направи, защото до края на мандата му има по-малко от три месеца – всъщност точно един, а според т.7 от чл. 99 държавният глава не може да разпусне парламента, ако до края на мандата му има по-малко от три месеца.

Би било несериозно, опонира депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която опонира, че в чл. 99 няма срок за съставяне на служебно правителство. Вие бихте ли се съгласили да сте служебен министър за две седмици, попита тя. Трябва да има диалог, подчерта Караянчева.

Попитан защо нямаше съгласие Радев да сформира кабинет и Плевнелиев да го подпише, Жаблянов отвърна, че Радев е избран за президент, но още не е встъпил в длъжност. Управлението на държавата не е истанбулски пазар, заяви той.

Изборите явно ще са тогава, когато г-жа Нинова каже на г-н Радев, иронизира за финал Цвета Караянчева. Смятам, че провеждането на избори в края на март и началото април е разумен срок, коментира Жаблянов, който не можа да разбере защо продължава да съществува правителството на Бойко Борисов в оставка, без да гледа какво пише в чл. 99, т. 7 от Конституцията.

Конституцията задава рамки. Президентът има право да прави консултации колкото си иска. Конституционната процедура продължава повече от 50 дни след подаване на оставка. Моето мнение е, че не е нарушена Конституцията, но за това трябва да се произнесат поне седем конституционни съдии, каза секретарят на Плевнелиев Румяна Коларова пред bTV.

Патриотите застанаха зад решението на президента

Решението на президента Росен Плевнелиев беше най-нормалното и очаквано, естествено решение. Това каза председателят на ПГ на Патриот...

Президентът Плевнелиев търсеше консенсус. Намираме се в политическа криза. Трябва да се постигне съгласие. Президентът потърси съгласие за кабинет в рамките на този парламент. И го търсеше упорито - партиите да седнат и да говорят. Той потърси съгласие на следваща стъпка, на ниво две президенти. Генерал Радев е показал, че не е готов да обсъжда евентуални имена, уточни Коларова.

Президентът Плевнелиев каза, че е готов да назначи служебно правителство. Той трябваше да покаже, че е надпартиен, когато две партийни централи търсят конфронтации. Призовавам президентът Радев - не е късно да се договорят с президента Плевнелиев за кабинет. Той може да обсъди това с настоящия държавен глава, добави Коларова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com