"Ние идваме": Румен Радев поставя сигурността на България в риск

3764
"Ние идваме": Румен Радев поставя сигурността на България в риск
Снимка: Ние идваме

„Ние идваме!“ изразява острото си възмущение от позицията на президента Румен Радев, с която се опитва да даде обяснение защо България не се присъедини към страните от Централна и Източна Европа, които ясно подкрепиха влизането на Украйна в НАТО и увеличаване на помощта за съпротивата на украинския народ срещу агресията. България и Унгария остават единствените две държави в НАТО и ЕС, които не помагат за отбраната на Украйна с директна военна помощ.

Аргументът, че решение за приемане в алианса трябва да бъде обсъдено след мирно уреждане на конфликта между Русия и Украйна, е нерелевантен спрямо сегашната политическа обстановка. Ходът на президента Зеленски - с подаване на документи за членство - бе в отговор на незаконното анексиране на четири области от територията на държавата му и дава знак за готовност да се предприемат следващи стъпки за защита на страната му. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде дипломатичен отговор, че такова действие е в ръцете на страните-членки. Спрямо събитията, това може да се случи бавно или бързо и това бе сигнал към Владимир Путин.

Радев отговори защо не е подкрепил Украйна за влизане в НАТО

Ден след като стана ясно, че българският президент Румен Радев не се е присъединил към 9-те държавни глави от Източна Европа, подкрепящ...

Логично е тревогата от войната да е по-силна в граничните на конфликта държави, но изглежда България прави изключение, ако съдим по реакцията на нашия държавен глава. Това отслабва българските позиции и компрометира страната ни в очите на нашите партньори.

В неговата позиция се твърди още, че подобна реакция води до въвличане на страните от НАТО във война. Такава теза не се застъпва от нито една страна-членка на алианса. С подобни аргументи българският президент и неговите служебни кабинети отхвърлиха необходимата помощ от износ на оръжие за Украйна. В не по-малка степен неадекватна бе позицията и на настоящия служебен кабинет в нелепия си опит да представи преговорите с „Газпром“ като неизбежни. Тенденцията в политическото поведение на президента Румен Радев ясно показва отклоняване на външнополитическия курс на България в полза на агресивния и безпардонен режим на Владимир Путин.

Благосклонното отношение към посланика на Руската Федерация, в комбинация със споменатите по-горе факти, дават всички основания за притеснение, че се предпоставят политически тези в прерогативите на българското Народно събрание. Именно там се извършват ратификации на документи за членство в отбранителният съюз НАТО.

Настояваме политическите сили с евроатлантическа ориентация, влезли в Народното събрание, да изразят ясно отношение към позициите на президента и да защитят авторитета на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика