Нинова с нови критики към управляващите заради липса на сигурност за икономиката

1332
Нинова с нови критики към управляващите заради липса на сигурност за икономиката
Снимка: БГНЕС

"Уважаеми български граждани, кризата с коронавирус, води след себе си икономическа и социална криза. В такъв момента на натрупващи се кризи, какво би трябвало да направи едно правителство и едно управление? Според мен да се гарантират четири неща.

Стабилност на институциите, сигурност на икономиката, прогнозируемост, яснота какво ще се случва следващите няколко месеца, ако не и години и да се покаже грижа за хората. Какво наблюдаваме днес от правителството на Бойко Борисов. Стабилност на институциите е първото, което би трябвало да демонстрира едно управление. Няма нещо по-важно в работата на едно правителство и един парламента от приемане на бюджет и данъчни закони, защото те изразяват цялостната политика, т.е. това е въпрос номер едно на парламентаризма и всеки Министерски съвет, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Хората в най-голяма нужда все още не са получили никаква подкрепа

„Правителството реагира на парче, реагира на принципа "проба-грешка", включително и днес с ДДС, реагира според това дали се задав...

Вместо това какво имаме днес. Чухме депутат от ГЕРБ да се дистанцира от Министерски съвет на ГЕРБ и казва: "Защо да идва тук Министерски съвет, те не са вносители". Следователно Министерски съвет няма никакво значение, тук едни депутати внасят данъчни закони. От вносителите депутати има актьори, но няма нито един от Бюджетна комисия", посочи Нинова.

"Председателят на Бюджетна комисия от ГЕРБ безпрецедентно отказва да влезе в бюджетна комисия и да води заседанието. Какво е впечатлението от българските граждани. Мислите ли, че е за стабилност? Впечатлението поне у нас е, че всички вие вкупом бламирате премиера, който предложи тази идея за ДДС и въпреки това след 10 минути ще гласувате "За". Хаосът във вашето поведение много ясно се вижда от българските граждани отвън", каза още Нинова.

Според нея няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже, че въвежда данък, но ако не стане ще го махне. "Още един аргумент внесохте вие днес, като казахте: "Ами това е временна мярка". Временна мярка може да е носене на маска, но бюджет на държава, данъчни закони, осигурявани на пенсии, внасяне на осигуровки, не може да е временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони в бюджета", заяви още Корнелия Нинова.

"Трето, прогнозируемост се иска в условията на криза. Какво предлагате вие? Единствената прогноза е от министъра на финансите, който каза, че ако приемете 9 % ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24 % ДДС на другите и ще вдигна корпоративния данък. Това е единствената прогноза дадена досега", каза Нинова, цитирана от Фокус.

Симеонов е в конфликт на интереси заради промените, които внесе за ДДС, смятат от БСП

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е в конфликт на интереси, защото е в хотелиерския бизнес, а в същото време внася промени, с които да се...

"Последно - грижа за хората. Смятам, че е важно да се покаже в условия на криза. Многократно казахте, че намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Има една стока, при която е гарантирано. При лекарствата. Това е гарантирано, защото те са на регулиран пазар с регулирани цени", подчерта още Нинова и изтъкна, че това е грижа за хората, независимо дали членува в ГЕРБ или БСП.

Според нея липсата прогнозируемост и създалия се хаос не решава проблемите, а ги задълбочава. "Как се прави? Ако всичко беше както трябва стабилността на институциите трябваше да се гарантира по следния начин. Ето тук застава Министерски съвет, начело с министър-председателя, с министъра на финансите, с председателя на Бюджетна комисия внася политиката, която предлага на българския народ и тя е облечена в ясен план за излизане от кризата. Не на парче", подчерта лидерът на БСП. Тя попита къде е инвестиционния план на управляващите, къде им е планът за общините.

"Всичко това, уважаеми управляващи в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на Закона за бюджета. Така бихме направили ние. Къде ви е актуализацията на Закона за бюджета?", попита още тя.

Лидерът на БСП попита къде е планът за развитие на България и Законът за актуализация на бюджета. "Гарантирате нестабилност, несигурност, липса на яснота за бъдещето. Алтернативата на това е ясен план за България за излизане от кризата", допълни още тя и подчерта, че ПГ на "БСП за България" разполага с такъв.

Докато в парламента се карат, Борисов и Горанов на инспекция в Перник

Докато ние чакаме да дойдат в парламента, премиерът и министърът на финансите са в Перник и се возят в джипа, възмути се депутатът от Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика