Плевнелиев: Остава впечатление, че Петков крие нещо за РСМ и затова иска свикване на КСНС

2791
Плевнелиев: Остава впечатление, че Петков крие нещо за РСМ и затова иска свикване на КСНС
Снимка: БГНЕС

"Министър-председателят по никакъв начин не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС. Считам този апел на премиера Петков към Радев за доста проблематичен и е политическа грешка. Този апел оставя у българския народ впечатление, че министър-председателят нещо крие, нещо не доизказва, и прехвърля отговорността върху КСНС."

Това каза в интервю за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 – 2017 г. по повод искането на премиера Кирил Петков президентът Радев да свика КСНС по македонския въпрос.

Росен Плевнелиев: Този измислен неутралитет, зад който застава Радев, е покана за национална катастрофа

"Слабите лидери гледат социологията и си казват - "аха, хората искат да не доставяме оръжие, значи следвам хората". Силните лидери водя...

"За мен е странно – съвсем наскоро имаше КСНС именно по тази тема, и ако има някаква промяна в обстоятелствата, то е най-добре премиерът да изясни пред обществото - само преди два дни той имаше обръщение към нацията – какво точно се е променило", каза Плевнелиев и обяви, че ако премиерът е водил преговори, поемал е ангажименти, преценил е че е добре за България, може спокойно в Народното събрание, където е и мястото, в Комисията по външна политика на парламента, да изясни своите аргументи в рамките на своите коалиционни партньори, и да вземе каквото и да е решение.

"Защото КСНС е съвещателен орган – той по никакъв начин не може да диктува, той може да съветва", каза още той.

Плевнелиев определи действието на Петков като огромна политическа грешка, но и отчете необходимостта от това България и Република Северна Македония заедно да изковат решение на проблема, защото колкото повече се бавим, толкова повече е зле и за тях, и за нас:

"Целта на българския народ и на народа на РСМ като два братски народа би следвало да е да се намери решение, защото затъваме в противопоставяне, омраза и популизъм, и всичко това, което се случва, в никакъв случай не е в интерес на българския народ. Какво би могло да бъде решението според мен: логично, прозрачно и ясно: така, както го направиха нашите гръцки съседи, нищо по-различно от това", обяви Плевнелиев.

Кирил Петков: Мислех, че протестиращи ще нахлуят в кабинета ми с руските знамена

"Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен. Русия има много т.нар. приятел...

На въпрос откъде идва „външният натиск, на който България няма да се поддаде“, както съобщи преди дни премиерът Петков, Плевнелиев коментира, че е ясно откъде е този натиск, въпреки че Петков не го казва конкретно: „Министър-председателя може просто да посочи откъде идва този натиск: както от правителството на САЩ, така и от ЕС, и от ЕК, и всички държави в ЕС, като почнете от Германия и Франция, и стигнете до най-малките“.

Проблемът е, че България, докато е сама, РСМ е преценила, че няма да извърши необходимите реформи и решения за добросъседство, и това създава сериозен проблем на българската дипломация, тъй като всички са на страната на РСМ и срещу нас.

"Затова моят апел – и към правителството в РСМ е, че без реформи с конкретни резултати в добросъседството като премахване на езика на омразата и спазването на правата на гражданите, нищо няма да стане. И това че те вече трета година отлагат тези реформи и решения, не помага по никакъв начин", обяви Плевнелиев и даде формулата за правилното решение:

"Решението е това, което направиха нашите гръцки партньори и съседи: успяха да си решат проблема по един устойчив начин. Няма друго решение вече за България, и реално то може да се направи в следващите две седмици: да се постигне правно обвързващо споразумение, валидно и задължително и за двете държави, в което да се фиксират техните ангажименти – както го направиха гърците. И да се вдигне тази блокада. Колкото по-дълго продължава тя, толкова по-зле за България – толкова повече популизъм в България, толкова повече криво разбран национализъм в България, толкова повече изолация, а оттам – и бедност", допълни Плевнелиев.

Вицепрезидентът отговори на Кирил Петков за свикването на КСНС по темата Северна Македония

"Има ли промяна в условията, има ли нови резултати от страна на Северна Македония?" Така коментира вицепрезидентът Илияна Йотова вчера...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика